Banana Orange Bread

Tuesday, January 29, 2013


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Semasa kakak ipar berkunjung ke rumah tempoh hari, saya jamukan kek pisang
untuk minum petang. Bila dah jamu kek pisang, maka topik yang keluar pun ada kena mengena dengan resepi kek pisang. Sembang punya sembang, terkeluarlah cerita pasal Kek Pisang Oren. Mesti sedap katanya.

Bila saya teringat, saya pun Google resepi Kek Pisang Oren. Jumpalah resepi dari Taste of Home ni.
Bukan resepi kek tapi roti.

Bercakap pasal roti dan kek pisang ni...apa beza antara kedua-dua ni?  Kalau kita tengok bahan yang digunakan sama aje kan. Kadang-kadang cara buat pun tak banyak bezanya, macam yang saya buat Di Sini baru-baru ni,  tapi kenapa satu dipanggil kek pisang dan satu lagi dipanggil roti?  Saya pun tanyalah makcik Google, ya lah siapa lagi kita nak tanyakan?

Di antara jawapan-jawapan yang saya dapat ialah:

1) "Banana bread is a quick bread that is made in a loaf pan. It is dense and heavy in texture and very moist. Banana Cake is lighter in texture but still is very moist with great banana flavor. Though they share similar ingredients, the amounts and mixing methods are different and make a big difference in the end product"

2) "Banana cake is “cakier,” that is, lighter, moister, more delicate, and yet somehow more flavorful than banana bread. Maybe its the lower proportion of flour to other ingredients that allows the banana flavor to come out from under the excess flour in a denser loaf."


Kalau google lagi pun jawapan yang diberikan pun hampir sama dengan
 kedua-dua di atas.

Kesimpulannya, walaupun bahan yang digunakan untuk roti dan kek pisang 
adalah sama atau hampir sama tapi kuantitinya tak sama, contohnya roti pisang menggunakan kuantiti tepung yang lebih banyak berbanding kek. Cara menyediakan pun tak sama sebab kek  memerlukan kita memukul telur hingga kembang atau setidak-tidakpun kita kena blend bahan-bahannya, tapi roti tak perlu, cuma campurkan bahan kering ke bahan yang basah..., kacau sebati dengan spatula dan sudah boleh dibakar. Bila kuantiti bahan dan cara penyediaannya tak sama, tentulah hasilnya akan berbeza kan? Roti pisang, teksturnya lebih padat, manakala kek  teksturnya lebih ringan. Kalau bercakap pasal rasa, saya lebih setuju pada jawapan ke dua, iaitu kek pisang rasanya lebih sedap berbanding dengan roti sebab kurangnya tepung
 yang digunakan.

Okaylah...sembang panjang sangat ni..terus ke resepi dibawah ya...Tapi saya derhakakan cara membuatnya. Saya pukul dulu dengan hand mixer, gula dan telur hingga kembang dan masukkan esen vanila. Selepas tu dalam mangkuk berasingan, campurkan sebati pisang dan jus  oren. Kemudian masukkan dengan berselang-seli tepung dan campuran pisang ke dalam telur yang dipukul tadi, dimulai dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Masukkan pula minyak dan pukul sebentar.  Akhir sekali masukkan kacang atau coklat dan kaup-balikkan adunan. Lepas tu bolehlah bakar dalam "loaf pan" . Adunan ni boleh dapat dua buku roti kalau guna pan bersaiz 8x4 inci.
Emm, bila dah buatnya  cara buat kek, mestilah roti ni lembut sikit berbanding kalau digaul saja. Tapi tetap moist.

Apa-apa pun bagi penggemar kek/roti pisang, Banana Orange Bread ni memang sedap
 dan berbau segar dengan aroma jus orennya, kena  pulak bila tergigit coklat chip tu kan emmm...Cik Suami dan Zikri pun suka.

Banana Orange Bread 
Klik! untuk print resepi ) 
By: Taste of Home

Ingredients:

1-1/2 cups sugar
3 tablespoons vegetable oil
2 eggs
3 medium ripe bananas, mashed (about 1-1/4 cups)
3/4 cup orange juice
3 cups all-purpose flour
1-1/2 teaspoons baking powder
1-1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon of vanilla essence - I add
1 cup chopped walnuts - I substitute with chocolate chips
 
Directions:

In a bowl, combine the sugar, oil and eggs, mix well. Stir in bananas and
 orange juice. Combine the dry ingredients, add to banana mixture, beating just until moistened. Stir in walnuts (chocolate chip). Pour into two greased 8-in. x 4-in. loaf pans.

Bake at 325°F (160 C) for 50-60 minutes or until a toothpick inserted near 
the center comes out clean. Cool for 10 minutes; remove from pans to a wire rack to cool completely. Yield: 2 loaves



Wassalam...

7 comments:

  1. mesti ada kelianna rasa kan..

    ReplyDelete
  2. suka sangat dengan kek pisang....kalau macam nie...belum pernah cuba....tq kongsi resepi...

    ReplyDelete
  3. 2 dalam 1 kak ... ada rasa kek dan rasa roti .... lum penah makan lagi ni...

    ReplyDelete
  4. rajin sungguh yer

    ReplyDelete
  5. aslmkum sis.. slm kunjung bls n kenal2.. nampak myelerakan bila tgok tektur roti pisang oren ni..pekene pulak dengan teh o..

    ReplyDelete
  6. assalam
    nampak sgt sedap ni makan petang2 gini kan

    psstt he he familiar ker akak org Selama Perak SMDHH

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS