Friday, January 25, 2013

Banana Cake with Crumble Topping

 
Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Episod kek pisang mula balik dah:). Bila nampak saya bawa balik pisang dari kampung, kata  Cik Suami sambil tersenyum,"Emm, start dah kek pisang."

Kali ni cuba resepi omputih pulak.  Ada "crumble topping" kat atas, Bila bakar,
berbau wangi satu rumah..tak sabo nak rasa....
Emm..., " Moist, sweet and crunchy".


Resepi kali ni dari sifu kek Martha Stewart. Saya gunakan hand mixer untuk mengadun semua bahan-bahannya.

Banana Cake
  Sumber : Martha Stewart
Klik! untuk print resepi ) 

Ingredients For Cake:


2 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
3/4 cup sugar
1/2 cup butter, melted (@ 1stick)
1/2 cup buttermilk, yogurt, or milk
2 eggs
1 teaspoon vanilla
2 ripe bananas, mashed (about 1 cup)


For Topping: 

1/4 cup all-purpose flour
1/4 cup dark brown sugar
1/4 cup butter (1/2 stick) - cold 

Directions:


Preheat the oven to 300 degrees. In a large bowl, combine the flour, baking powder, baking soda, salt, and sugar. Blend in the melted butter, mixing together until moist. Add 1/4 cup of the buttermilk and combine.

In a separate bowl, combine the other 1/4 cup of buttermilk with the eggs and blend into the flour mixture. Add the vanilla and mashed bananas. Beat for a minute.  Place the batter in a greased 9 x 13 x 2-inch pan.

To make the topping, squeeze the flour, brown sugar, and butter together with your hands. Crumble the topping evenly over the batter. Bake for 35 to 40 minutes. When the cake is done, an inserted toothpick or fork should come out clean from the center.


Wassalam...

13 comments:

  1. wow!mesti lagi sedap dari banana cake biasa

    ReplyDelete
  2. cantiknya crumble awak
    jealous laaaaa

    ReplyDelete
  3. Sedap!! tun mmg minat kek pisang, ada crumb topping mmg double sedap nih.

    ReplyDelete
  4. Bestnyer akak.. mmg kek2 kat blog ni mmg mabeles malah ada yg dah di cuba oleh saya ..

    ReplyDelete
  5. Salam Ina,
    mmg sedap..sebab ada krak kruk tang topping tu...

    ReplyDelete
  6. Thanks putri...sedang elok aje topping tu...kalau brown sangat nanti keras pulak.

    ReplyDelete
  7. Salam Tun, TQ...mmg sedap kek ni.

    ReplyDelete
  8. Thanks Mayang kerana sudi mencuba resepi disini.

    ReplyDelete
  9. Kek pisang omputih selalu diorang letak kekacang cam walnut dan sebagainya. Tapi kek pisang memang tak jemu.

    ReplyDelete
  10. Betul tu HaZila...kek pisang mmg tak jemu buat dan tak jemu makan:)

    ReplyDelete
  11. salam kak....

    tengok pun dah sedap....belum makan lagi....tq kongsi resepi...lepas nie...nak cuba...banyak lagi stok pisang tengah ranum pula tu....

    ReplyDelete
  12. assalam Marsita
    kalau ada pisang memang wajib dicuba kek pisang kan he he sedap makan petang dgn air teh o
    sama ngan akak kalu blk dari kg baru dpt pisang ni pastu apalagi he he buat kek lah kan

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar