Bazaar Ramadan 21 - Jom Gi Ganu.....

Friday, August 10, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Nampaknya hari ni iftar dengan nasi lagi. Iftar semalam pun nasi jugak, tapi Nasi Goreng Cili Padi bertemankan Tomyam Putih tapi tak post sebab emm...penyakit "M" tu datang menyerang.  Hari ni pula iftar dengan nasi nun dari jauh..." Nasi Minyak Ganu " kito deh...Resepi Nasi Minyak Ganu ni saya dah lama C&P dari blog Azlita (masammanis) sejak dari awal Ramadan lagi tapi belum berkesempatan nak buat. Petang tadi mood tu datang lak lepas selesai mengukis kuih raya...jadi saya pun dengan semangatnya mulalah bersilat gayung kat dapur selepas beristirehat sebentar dari mengukis.


Emm, bau tumisan bahannya memang menusuk-nusuk ke hidung...satu rumah bau. Betul kata Azlita. Kiki yang dok mengadap komputer pun kejap-kejap tertoleh-toleh ke dapur. "What's cooking mom?", tanyanya.
Hi hi..., tak de lah, acah aje. Dia kalau dah mengadap cermin ajaib tu mana hairan dah apa yang kita buat kat dapur tu.
Memang sedap nasi ni..., terimakasih sekali lagi Ita kerana dengan post-post yang menarik berjaya menimbulkan minat akak untuk mencuba resepi ni. Akak akan sharekan pula di sini resepinya untuk kenangan...

NASI MINYAK GANU
Rujukan : Coretan Dari Dapur

Bahan: 

3 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air ~ jika guna beras lembut kurangkan air atau mengikut kesesuaian beras
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan ~ disimpul
 
Bahan Tumis:

1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inc kulit kayu manis
1/2 inc halia ~ di mayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 ulas bawang putih ~ dimayang

Beras dicuci kemudian di toskan airnya. 
Panaskan minyak sapi dan marjerin dalam periuk.
Masukkan bahan tumis
Tumis hingga naik bau atau warna kekuningan
Masukkan beras dan daun pandan.
Kacau sekata
masukkan air dan susu
Tanak hingga nasi kering
Kemudian titikkan pewarna kuning
biarkan seketika.
Kemudian gembur nasi menggunakan garfu



 Dalam fridge tu cuma tinggal ayam dan daging kambing aje. Ayam...? Tak ada mood nak masak ayam. Yang sedap cuma masak kurma aje kat tekak ni kalau berbicara pasal daging kambing. So, buat teman Ganu kite..., kurma kambing lah jawabnya...yang pernah saya share Di Sini.


Ha, yang ini nak kata jelatah bukan, nak kata acar pun bukan, cuma disebabkan nasi dan kurma dua-duanya lemak, jadi saya cuma tambahkan timun, lobak & bawang yang di racik ni bersama cili merah dan hijau (juga diracik) dan diperasakan dengan cuka, garam & gula untuk rasa masam kat lidah ni. Kira macam appetizer lah kan. Sedap jugak walaupun tak letak udang kering. 


Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS