Nasi Minyak & Kurma Kambing

Sunday, July 15, 2012


 Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
    Dapur saya ni sebenarnya kalau waktu petang memang agak panas sedikit sebab matahari tembak. Dah lah memang waktu petang ialah waktu yang paling aktif memasak. Dah lama juga saya 'request' kat bos untuk pasangkan kipas kat dapur ni. Tak tahanlah, kadang-kadang peluh sama banyak ngan air nak masak 2 cawan nasi. Hi hi...over lah tu.. Orang tua dolu-dolu masak ngan api kayu tak ada apa-apa pun...tapi pulak zaman dolu-dolu pokok-pokok dan hutan keliling rumah..jadi suasana tu dingin dan nyaman, tak sama macam sekarang, batu je keliling rumah. Jadi, hari ni projek pasang kipas dinding lah pulak kat dapur tu.
Sementara suami projek pasang kipas, saya cadangkan menu Nasi Minyak & Kurma Kambing dengan 'appetizer' nya  Jelatah untuk makan tengahari.
     Resepi Nasi Minyak ni saya skodeng kat All Recipe by Suhara dan terjemahannya saya sediakan sekali:
Nasi Minyak
Prepare/Penyediaan: 10 min, Cook/Masak : 25 min
Bahan:
2 cups long grained rice @ 2 cawan beras panjang/beras Brasmati
4 cups (1l) water@ 4 cawan air
100 ml ghee @ 100ml minyak sapi
2 large onions , sliced finely@ 2 bawang besar di hiris nipis
3 cloves garlic, pounded @ 3 bj bawang putih, tumbuk
2 star anise @ bunga lawang
5 cloves @ bunga cengkih
5 cm cinnamon stick @ kulit kayu manis
6 cardamom pods @ buah pelaga
Ground white pepper to taste @ serbuk lada putih secukup rasa  
Salt to taste@ Garam secukup rasa
1/2 cup (100g) sultanas@ 1/2 cawan Raisin Sultanas
100g fried shallots@ bawang goreng untuk hiasan
 Method:
1.Rinse rice well and drain. Heat ghee in a pot and fry the sliced onions and pounded garlic until soft and fragrant. Add water. 
   Basuh beras dan tapis. Panaskan minyak sapi dan tumis hirisan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk halus.
2.Add the cloves, star anise, cinnamon stick, cardamom, salt and pepper and bring to a boil. Reduce heat and add in the rice, stir well and cook covered over low heat. When the rice is almost dry, add the sultanas and mix well then leave to cook. Garnish with fried shallots. 
    Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, garam dan serbuk lada putih dan biarkan mendidih. Bila mendidih, kecilkan api, masukkan beras dan kacau rata. Masakkan pada api perlahan. Bila nasi hampir masak, masukkan raisin. Kacau dan biarkan hingga cukup masak. Taburkan bawang goreng. 

     Lauknya pulak, Kurma Kambing, one of our 'favorite dish'. Resepinya lebih kurang sama dengan resepi yang saya guna sebelum ni tapi kali ni saya gantikan kacang tanah dengan santan untuk lemak dan saya tak guna yogurt tapi saya guna perahan limau nipis sebagai gantinya.


Kurma Kambing
Bahan:
Daging Kambing 1 kg potong sederhana kecil
Bawang merah 8 biji (Mint Room guna bawang besar sebiji) - hiris
 Bawang putih 4 ulas - hiris
Sedikit halia - hiris
 Kulit kayu manis 1
Bunga Lawang 2
Buah pelaga 2 bj
Sebungkus kecil rempah kurma
2 biji cili merah (belah dua, belah smapai pangkal je)- optional
Bawang besar potong 4 
1/4 cawan perahan limau nipis
setengah cawan kacang tanah (goreng dan blend hingga lumat)
1 cawan air (kalau nak kurangkan pekat pada kuah, tambah sedikit air)
1 cawan santan pekat
Minyak untuk menumis

Cara:
1)Tumis hirisan bawang merah,bawang putih dan halia serta kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
2)Masukkan rempah kurma dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3)Masukkan daging kambing dan masak hingga lembut ( nak senang dan cepat guna pressure cooker )
4)Masukkan ubi kentang.

5)Masukkan santan.
6)Garam dan gula secukup rasa.
7)Masukkan jus limau.
8)Masukkan bawang (yang dibelah 4) dan cili merah.

     Kalau dah nasi minyak, kurma kambing yang semuanya emm, menambahkan lomak di badan, lawannya tentulah jelatah.
Jelatah
BAHAN:
1 biji timun
1 biji lobak
1 biji bawang besar
2 cili merah  
Segenggam udang kering - direndam & tumbuk lumat
Cuka secukup rasa ( saya tak letak )
Jus limau
Gula & garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN :
Potong nipis-nipis lobak, timun, cili merah dan bawang besar . Masukkan semua bahan-bahan ini dalam mangkuk dan satukan bahan-bahan lain macam jus limau, cuka, udang kering serta garam/gula . Gaul dan kacau semua bahan-bahan sehingga cukup mesra dan cukup rasa.
      Silakan...



          








No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS