Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Tahun ni mood buat kuih raya memang ke laut. Betul-betul cuma kukis ini saja yang saya buat. Haha! Lawak kan? Kuih yang lain-lainnya saya tunjuk-tunjuk aje. Pelik kan? Baker tapi kuih raya beli.
Gambo pun saya ambik yang ni aje. Bila kukis ni siap, saya sibuk masak untuk berbuka. Lepas tu terus terlupa nak snap foto. Nak wat cam ner kan, dah nak lupa :)) Kukis ni pun dah lama habis sebab cuma buat dua adunan aje.
Kita semak ajelah resepinya yang saya ambil dari blog Masam Manis.
Red
Velvet Chocolate Chips Cookies
Oleh : Planta
Rujukan :
Koleksi 20 Resepi Planta
Kempen : Seceria Air Tangan Ibu
Sumber: Azlita Masam Manis
Bahan:
120 gm margerin
Planta
10 gm minyak
sapi
100 gm gula
kastor
120 gm tepung
gandum
50 gm tepung
beras
50 gm badam
cincang
1 biji kuning
telur
1 sudu besar
serbuk koko
1/2 sudu teh
esen vanilla
1/2 sudu besar
pewarna merah
30 gm coklat
cips putih
30 gm coklat cips
Mula-mula kita ayak
bahan kering.
Satukan tepung
gandum, tepung beras dan serbuk koko dan ayak, ketepikan
Bakar sebentar
badam cincang dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 5 minit
Di dalam mesen
pemutar, satukan margerin Planta, minyak sapi dan gula kastor, putar hingga adunan
kembang dan bertukar warna kuning pucat.
Tambahkan telur
dan putar sebati.
Kemudian
tambahkan esen vanilla dan pewarna merah, putar lagi hingga adunan rata.
Masukkan bahan
yang tekah kita ayak tadi, gaul dengan denduk kayu atau spatula rata
Tambahkan badam
, 1/2 daripada choc cip dan 1/2 daripada choc cipputih
Gaul adunan
rata.
Sudukan adunan
di atas dulang pembakar
Hiaskan
permukaan doh tadi dengan baki cip coklat dan cip coklat putih
Bakar dalam
ketuhar pada suhu 150C ( ketuhar hendaklah di panaskan 15 minit awal sebelum
memasukkan doh)
Bakar selama 20
minit
Sejukkan biskut
di atas redai setelah masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat Mencuba!!
Cantiklah red velvet chocolate yg Mar buat ni.
ReplyDeleteAnak kakak buat sememeh sebab tak cantik macam ini..
Cantik apa nya kak. Ni kira keje org m....s ni hihi
Delete