Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Lagi satu entri tertunggak dari bulan posa :) :). Disebabkan terlalu lama, lupa pulak samaada saya buat satu atau setengah adunan dari resepi ni. Apa-apa pun memang sedap. Saya kongsikan pula di sini resepi dari Chef tersohor ini.
Lagi satu entri tertunggak dari bulan posa :) :). Disebabkan terlalu lama, lupa pulak samaada saya buat satu atau setengah adunan dari resepi ni. Apa-apa pun memang sedap. Saya kongsikan pula di sini resepi dari Chef tersohor ini.
Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Bahan Kuih
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam
Cara:
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam
Cara:
Panaskan kukusan.
Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
Masakkan sehingga masak [30 minit]
Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
Masakkan sehingga masak [30 minit]
Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Selamat Mencuba!!
nyums!~
ReplyDelete