Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Lagi entri tertunggak dari bulan posa ya...sabor je la..ater dah bulan posa, mood berblog ke Laut China Selatan perginya, nak buat macammana kan.
Idea buat pemanis mulut untuk berbuka Onde-onde berkuah ni timbul bila kelapa parut yang dibeli untuk onde-onde tu dah masam pulak hari tu. Cepat aje otak tu bertindak, ye lah adunan pun dah siap berbancuh, walaumacamanapun kena cari alternatif lain jugak . Nasib baik santan ada stok. Saya pun buat onde-onde yang berkuah ni. Alhamdulillah, sedap jugak kejadiannya. Sedap dimakan sejuk-sejuk jugak. Saya buat separuh dari resepi ini. Ikuti resepinya yang saya ambil dari blog Resepi Raidah.
Bancuh tepung bersama jus pandan sehingga boleh diuli. Jangan sampai lembik nanti susah nak bentukkan doh jadi bulat.
Lagi entri tertunggak dari bulan posa ya...sabor je la..ater dah bulan posa, mood berblog ke Laut China Selatan perginya, nak buat macammana kan.
Idea buat pemanis mulut untuk berbuka Onde-onde berkuah ni timbul bila kelapa parut yang dibeli untuk onde-onde tu dah masam pulak hari tu. Cepat aje otak tu bertindak, ye lah adunan pun dah siap berbancuh, walaumacamanapun kena cari alternatif lain jugak . Nasib baik santan ada stok. Saya pun buat onde-onde yang berkuah ni. Alhamdulillah, sedap jugak kejadiannya. Sedap dimakan sejuk-sejuk jugak. Saya buat separuh dari resepi ini. Ikuti resepinya yang saya ambil dari blog Resepi Raidah.
Onde-Onde Berkuah
Bahan:
Untuk kuah:
3 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan2 kuah lalu dikacau atas api sederhana sehingga kuah masak dan agak pekat. Ketepikan.
3 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan2 kuah lalu dikacau atas api sederhana sehingga kuah masak dan agak pekat. Ketepikan.
Untuk Buah Melaka:
2
cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum (saya tambah)
2 ketul atau secukupnya gula melaka ~ dipotong kecil2
1 1/3 cawan atau secukupnya air atau jus pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam ~ dicampur dlm jus pandan
1 cawan tepung gandum (saya tambah)
2 ketul atau secukupnya gula melaka ~ dipotong kecil2
1 1/3 cawan atau secukupnya air atau jus pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam ~ dicampur dlm jus pandan
Cara penyediaan:
Bancuh tepung bersama jus pandan sehingga boleh diuli. Jangan sampai lembik nanti susah nak bentukkan doh jadi bulat.
Ambil doh sebesar guli, masukkan gula melaka
yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan. Bulatkan dan pastikan menutupi
keseluruhan gula.
Masak air sehingga mendidih, kemudian masukkn buah melaka tadi.
Bila bebola timbul/terapung bolehlah diangkat dan toskan.
Terus masukkan ke dalam kuah yg telah disediakan tadi.
Masak air sehingga mendidih, kemudian masukkn buah melaka tadi.
Bila bebola timbul/terapung bolehlah diangkat dan toskan.
Terus masukkan ke dalam kuah yg telah disediakan tadi.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar