Pineapple Upside Down Cake

Thursday, December 06, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Apa khabar teman semua? Sihat hendaknya ya. Semenjak kebelakangan ni agak kurang mengemas-kini blog ni. Disebabkan "M" pun ada tapi, sebenarnya ada perkara lain yang harus diberikan lebih tumpuan. Walaubagaimanapun terima kasih yang tak terhingga di atas kunjungan teman-teman yang tidak pernah jemu  walaupun blog ni tak berup-date:).


Baiklah.., rasa teringin nak buat kek ni lepas ternampak kat FB teman sepengajian dulu. Tapi resepinya banyak sangat guna telur jadi saya pun google resepi lain yang kurang sikit penggunaan telur. 

Google punya google, akhirnya resepi Auntie Marta Stewart juga yang jadi pilihan. Saya memang suka resepi-resepi kek dari Martha ni. Bukan saja mudah penyediannya, tapi juga sedap. Dari ramuannya, tahu dah rasanya yang masam-masam manis...rasa yang saya tak pernah jemu. Tambah pulak dengan haruman dan kesegaran dari parutan dan jus limau tu. Emmm, memang sedap kek ni. Kebetulan hari ni memang nak ke mart membeli stok dapur. Bahan yang tak ada cuma nenas, jadi sedang eloklah tu, cuma beli setin nenas aje dah boleh buat kek ni.


Biasalah resepi kek omputih ni agak manis jadi saya kurangkan sukatan gula dan saya tambah sedikit jus nenas dalam resepi ni, dan disebabkan tiada kedapatan kacang pecan jadi saya ganti dengan walnut. Ikuti resepi seterusnya di bawah ya...

Left - bahagian atas kek, Right - bahagian bawah kek selepas diterbalikkan bila dah sejuk
Pineapple Upside-Down Cake
Sumber: Martha Stewart
Disediakan oleh: marsita@ mymintroom

Ingredients:

1 1/3 cups all-purpose flour
3/4 cup sugar - I put 1/2 cup
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/4 cup vegetable oil
3/4 cup milk
1 teaspoon vanilla
1 egg
5 table spoon pineapple juice (from the can) - this I added
 Grated rind from 1 lime
 1 tablespoon fresh lime juice
 1/4 cup butter (1/2 stick)
 1/2 cup dark brown sugar
 1 fresh, ripe pineapple, sliced, or one 20-ounce can pineapple slices - I used can pineapple slices
 15 pecans - I used walnut

Directions:

Preheat the oven to 350 degrees Fahrenheit - (I use 160 C). In a mixing bowl, sift together the flour, sugar, baking powder, and salt. Add the oil and milk to the bowl and beat for 1 minute. Add the vanilla, egg, lime rind, pine apple juice and lime juice, blending just until well combined.
In a cast-iron skillet over medium heat, melt the butter. Remove from the heat and sprinkle the brown sugar around the skillet. Arrange the pineapple slices and pecans on top. Pour the batter evenly over the top and bake for 45 minutes - ( I baked for 35 minutes).
Remove from the oven and cool the cake in the pan for 5 minutes. Turn the cake out onto a circular platter.


Memang sedap kek ni, moist, lembut dan tak manis sangat...masam-masam manis...memang tak rugi mencuba..lagi pun senang aje nak buat. Kalau ada tetamu yang datang mengejut pun sempat lagi nak buat...kedai mamak kat depan pun ada jual nenas dalam tin :) Tak ada brown sugar pun rasanya kalau guna gula putih pun boleh...karamel kan aje kan...

Wassalam...

10 comments:

  1. sedapnya..petang2 mcm tgok macam nak makan je..dgn teh o suam..

    ReplyDelete
  2. Jamu mata jer lah tgk kek sedap nih.

    ReplyDelete
  3. KAK MAR .. SAYA ADA SETIN NENAS LEBIH WAT FRUIT TART ARITU .. LEH LE TRY RESPI NI..

    ReplyDelete
  4. pertama kali tgk kek ni...
    sedap n sweetnya

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nor, sedap kek ni kak. Cik Suami pun kata sedap.

    ReplyDelete
  6. Salam Mayang,
    tak rugi cuba..bukan saja senang tapi sedap:)

    ReplyDelete
  7. kak mar,
    moning..melampau kecurr kita tau..nnt kita amik resepi nie la..nk buat jgk:)

    ReplyDelete
  8. Hi Hi Zila, jgn mare....saja buat org kecur....sedap ni Zila. Cuber jgn tak cuber...

    ReplyDelete
  9. Salam kenalan juga kak mar....
    asz ingat lg kek nie buat time kelas ERT kemahiran hidup tingkatan 2..
    .bkn sng dpt buat kek time tue..almaklum..time kecik2 family plak bkn org sng..nak beli bhn2 msk pun terhad...so bila buat teruja sgt...time tue la start minat msk2 nie...bestkan kek nie kak mar..kak mar siap buh walnut lg...nyum2..hehe

    ReplyDelete
  10. slm Kak Mar...
    nk cikit boleh..QH ade buat jugak dlu..tp tang gula tu hangitt sikit..hehe..xmjadi..

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS