Kuih Kaswi Gandum

Monday, August 11, 2014



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Lagi satu entri tertunggak dari bulan posa :) :). Disebabkan terlalu lama, lupa pulak samaada saya buat satu atau setengah adunan dari resepi ni. Apa-apa pun memang sedap. Saya kongsikan pula di sini resepi dari Chef tersohor ini.

KUIH KASWI GANDUM
Sumber: Hanieliza

Print Recipe 




Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
 
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Bahan Kuih
 
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam

Cara:
   
Panaskan kukusan.
  Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
  Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
  Masakkan sehingga masak [30 minit]
Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
  Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
  Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

Selamat Mencuba!!

1 comment:

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS