Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Ini entri yang dah lama tertunggak, maknanya hidangannya pun dah lama jadi sejarah.
Asalnya ke dapur memang nak masak menu lain untuk makan malam, alih-alih menu ini yang keluar. Apa-apapun memang sedap...licin kami bedal. Alhamdulillah...rezeki Allah.
Kerabu Mangga
Olahan : Marsita
Print Recipe
Print Recipe
Bahan:
2 - 3 biji mangga muda saiz sederhana
1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris - tak letak sbb tak ada
1 biji bawang besar, mayang halus
1 genggam kacang tanah - goreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar
1 genggam udang kering - rendam, cuci dan toskan, tumbuk kasar.
4 biji cili padi, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 camca besar sos ikan
2 camca besar penuh gula perang @ secukup rasa - kalau tak ada gula biasa pun ok
Secubit garam
1 biji limau nipis, perah jusnya
3-4 tangkai daun ketumbar - cincang kasar
Cara:
Kupas mangga muda, basuh dan racik halus. Masukkan ke dalam mangkuk bersama bawang, daun ketumbar dan tomato yang telah dihiris tadi. Gaul rata. Ketepikan.
Satukan sos ikan, garam, gula, bawang putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan yang lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan udang kering, gaul lagi dan sesuaikan rasa.
Sedia untuk dihidangkan.
Daging Masak Kicap BlackPepper
Olahan: Marsita
Olahan: Marsita
Bahan:
600 g daging kiub - basuh dan masak dalam pressure cooker - toskan air rebusan dan ketepikan
*5 ulas bawang merah - hiris
*3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
*1 inci halia - tumbuk kasar
*Rempah 4 sekawan - bunga cengkih 3, kayu manis 1 btg kecil, buah pelaga 4 biji, 1 kuntum bunga lawang
600 g daging kiub - basuh dan masak dalam pressure cooker - toskan air rebusan dan ketepikan
*5 ulas bawang merah - hiris
*3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
*1 inci halia - tumbuk kasar
*Rempah 4 sekawan - bunga cengkih 3, kayu manis 1 btg kecil, buah pelaga 4 biji, 1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 sb lada hitam - kisar halus
Kicap pekat manis dan masin secukupnya
Minyak utk menumis
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda * hingga naik bau. Masukkan daging tadi. Kacau rata. Masukkan kicap dan lada hitam, biarkan didih dan sentiasa kacau. Bila dah cukup mesra, masukkan bawang besar yang dihiris bulat, balik-balikkan sebentar hingga bawang layu sedikit. Angkat. Sedia utk dihidang.
Kalau tak guna pressure cooker tapi daging tu jenis yang liat, kena masak lama sedikit ye...
1 sb lada hitam - kisar halus
Kicap pekat manis dan masin secukupnya
Minyak utk menumis
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda * hingga naik bau. Masukkan daging tadi. Kacau rata. Masukkan kicap dan lada hitam, biarkan didih dan sentiasa kacau. Bila dah cukup mesra, masukkan bawang besar yang dihiris bulat, balik-balikkan sebentar hingga bawang layu sedikit. Angkat. Sedia utk dihidang.
Kalau tak guna pressure cooker tapi daging tu jenis yang liat, kena masak lama sedikit ye...
Selamat Mencuba!
Salam kak mar.. tun kalau mangga suka mkn colek je.. tgk org duk tayang kerabu terliur buat kerabu jugak.. tp jenis tekak xleh makan pelam ngan nasik. huhu...
ReplyDeletesedap daging ada rempah 4sekawan tu.