Chee Cheong Fun

Thursday, May 15, 2014



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Idea nak buat Chee Cheong Fun ni timbul apabila saya ada baki flat rolls noodles (cheong fun) dari Yong Tau Fu yang saya buat hujung minggu lalu.Terus saja Google untuk resepinya. Semestinya, kalau menu mengejut tergempar ni haruslah mencari resepi yang paling mudah dari segi bahan dan caranya. Dan resepi yang paling mudah saya jumpa di SINI.

Tuan punya resepi menyediakan dua jenis resepi sos, dan saya memilih resepi sos # 2 sebab kurang pasti dan tiada stok sweet flour sauce. Saya juga menambah sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuahnya dan memanaskan sekejap di atas api yang perlahan.

Chee Cheong Fun
Resepi Asal : Ziplist.Com
Olahan semula: Marsita
Print Recipe


Ingredients :
Makes: 3 to 4 servings
Time: 10 minutes
1 (2-pound) package rice sheets (sha ho fun)- I use rolled Chee Cheong Fun flat noodles
Few pcs of fucuk - soak in hot water until soft, drain and cut into small pcs.
Sesame oil
Toasted sesame seeds

Sauce #1
2 tablespoons sweet flour sauce
2 tablespoons sesame paste
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon sesame oil
3 tablespoons sugar
1/2 cup water

Sauce #2
1/2 cup hoisin sauce - saya guna sos Hoisin jenama Life
1 tablespoon soy sauce
1 teaspoon sesame oil
1-1/2 tablespoons sugar - to taste
1/4 cup water
1 tsp or more cornflour - mixed with a little bit of water - this I added

Instructions

Gently unfold the rice sheet - I used rolled Chee Cheong Fun noodles, soak in hot water for a while, drained and cut into small bite pieces.
Cut each 2-layered sheet...- I ommit
To make the sauce, mix all and stir on low heat stove until sugar dissolved. If the gravy is too thick, adjust by adding water. ( saya buat sos dari resepi sos #2)
Pour the sauce on top of the rice sheet/sha ho fun & the fucuk and garnish with toasted sesame seeds, a dash of sesame oil plus chilli sauce and ready to serve.

Memang sedap tapi saya buat separuh saja dari resepi ini sebab yang nak makannya cuma saya seorang. Anak balik dari sekolah nak makan nasi, En. Suami pula not in da house sebab kerja.

Selamat Mencuba!
 

3 comments:

  1. Salam kak mar... dh lama x buat chee cheong fun nih. biasa tun buat makan ngan kuah yong tau fu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, kuah YTF dah abih, flat noodle ada lg, tpaksa buat kuahnya, len kali nk buat kuah lebih, blh trai ngan kuah YTF lak kan.

      Delete
  2. assalam kak...enaknye rasa...

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS