Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Entah bila saya buat ni, saya pun dah lupa. Gambar yang ada dalam simpanan cuma gambar ini walaupun seingat saya, ada beberapa lagi gambar yang saya ambil. Sudah terdelete barangkali.
Pertama kali buat Churros yang juga di kenali sebagai Mexican Doughnuts ini walaupun resepinya dah lama saya google di internet.
Kaedahnya hampir sama dengan kaedah membuat Cream Puff. Cuma Churros ini perlu di goreng.
Terus saja ke resepinya. Jangan tanya sumber resepi sebab saya memang terlupa nak salin sumbernya. Kenapa lupa haaa sebab masa nak buat tu terus saya snapshot resepinya yang saya google dari talipon bimbit. Terlebih rajin, saya salin semula pula resepinya di sini dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Malaysia.
Churros aka Mexican Doughnuts
Bahan:
1/2 cwn air
1/2 cwn buttermilk (1/2 cwn susu full cream campur 1 sdt cuka/lemon jus dan biarkan 5 minit)
1/2 cwn butter
Secubit garam (abaikan kalau guna salted butter)
*1 1/4 cwn tepung gandum
*1 sdt baking powder
1 sdt essen vanilla
3 telur Gred A
1/2 cwn & 1 sdb gula
1 sdt atau lebih serbuk kayu manis
Cara:
Ayak bersama bahan-bahan yang bertanda* dan ketepikan.
Campurkan buttermilk , air, butter, garam dan 1 sdb gula dalam periuk dan didihkan hingga butter cair.
Masukkan campuran tepung & baking powder dan kacau cepat-cepat hingga adunan terbentuk seperti bola. Terus kacau dan balik-balikkan adunan perlahan-lahan sehingga satu-dua minit. Padam api dan alihkan doh kedalam mangkuk pengadun.
Putar pengadun pada low speed hingga doh menjadi suam sedikit. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan juga essen vanilla. Akhir sekali putar pada kelajuan medium-high speed hingga adunan likat dan berkilat tapi adunan harus tak terlalu cair dan tak meleleh dari spatula. Kalau terlalu likat dan kurang berkilat, tambahkan telur.
Masukkan doh ke dalam beg pastri dgn star tip berukuran 1/2 inci lebar. Boleh juga guna round tip.
(Sementara itu, gaulkan 1/2 cwn gula bersama 1 sdt serbuk kayu manis).
Panaskan minyak, paipkan doh terus ke dalam minyak dan gunting. Jangan paipkan terlalu banyak.
Goreng hingga keperangan. Angkat dan letakkan atas kitchen towel, salut dengan
gula tadi. Sedia utk dinikmati.
(Boleh juga makan dengan sos coklat atau paipkan dengan custard filling).
Selamat Mencuba!
salam kak..
ReplyDeletecantiknya churros..teringin nak buat juga nanti..
sedap nyer...
ReplyDeletesedapnyer churros golek2 dlm cinnamon sugar...
ReplyDeleteAssalam Marsita,
ReplyDeletechuros belum pernah buat tapi pernah makan..itu pun
diKorea..cebah..jangan main2 terus ke Korea dapat makan tau..hahhaa
kat sini tak ada jual nak buat malas..hehe..