Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Alamak dah berabuk balik blog ni :) Cuaca panas ni memang cepat aje pegang habuk. Tambahan lagi sejak kemalasan nak berblog ni. Jadilah kan...seminggu sekali daripada tak ada langsung.
Sejak pertama kali mencuba RVC Di Sini, ini kali ke 4 sebenarnya saya buat kek ni. Kali kedua resepi dari Hana Memories dan yang ketiga resepi yang sama juga cuma saya letak white chocolate mousse filling dan cream cheese topping (tapi saya tak snap photonya). Bukan apa anak dan my HB suka akan rasa dan tekstur. Rasanya keknya yang manis campur pulak rasa masam dari campuran keju jadi tak lah muak sangat makan walaupun kek ni bagi saya agak berat jugak.
Seminggu selepas PRU13 yang lepas, cik HB ajak balik kampung sebab nak hadiahkan mak kerusi roda yang baru. Kerusi roda yang lama tu dah rosak tayarnya dan tak boleh dibaiki dah. Kebetulan pulak saya ada stok yang tersedia untuk buat RVC jadi saya cadang kat HB nak buat RVC buat mak. Tapi RVC kali ni saya buat tiga layer dengan filling buttercream frosting. Luarnya saya salut dengan cream cheese topping. Resepi kek nya pula saya ambil dari Facebook (tapi lupa nak copy link dia). Saya buat 2 adunan dari resepi ni jadi dapat 2 biji kek yang saya potong 2 tiap satu. Kepingan ke 4 tu saya buatkan serbuk untuk hiasan dan simpan bakinya yang kemudiannya saya buat Cake in a Cup pulak:).
Red Velvet Cake
( Print Resepi )
Sumber: Savory Sweet Life
Seminggu selepas PRU13 yang lepas, cik HB ajak balik kampung sebab nak hadiahkan mak kerusi roda yang baru. Kerusi roda yang lama tu dah rosak tayarnya dan tak boleh dibaiki dah. Kebetulan pulak saya ada stok yang tersedia untuk buat RVC jadi saya cadang kat HB nak buat RVC buat mak. Tapi RVC kali ni saya buat tiga layer dengan filling buttercream frosting. Luarnya saya salut dengan cream cheese topping. Resepi kek nya pula saya ambil dari Facebook (tapi lupa nak copy link dia). Saya buat 2 adunan dari resepi ni jadi dapat 2 biji kek yang saya potong 2 tiap satu. Kepingan ke 4 tu saya buatkan serbuk untuk hiasan dan simpan bakinya yang kemudiannya saya buat Cake in a Cup pulak:).
Red Velvet Cake
( Print Resepi )
Bahan A:
240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
3 sudu teh pewarna merah
Bahan B:
250 gram tepung kek
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
Bahan C:
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan D:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
3 biji telur gred C
Cara:
Satukan semua bahan A, ketepikan.
Satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.
Campur kesemua bahan D yang bertanda (*), pukul sehingga
kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.
Masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang
selikan dengan bahan A. Pukul sehingga sebati kesemua
bahan.
Di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan C dan tunggu
sehingga bunyi berdesing hilang. masukkan bahan C ke dalam
bancuhan kemudian pukul sehingga sebati.
Bakar di dalam suhu 160C menggunakan api atas bawah
dalam 20 minit atau sehingga masak.
Butter Cream Frosting240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
3 sudu teh pewarna merah
Bahan B:
250 gram tepung kek
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
Bahan C:
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan D:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
3 biji telur gred C
Cara:
Satukan semua bahan A, ketepikan.
Satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.
Campur kesemua bahan D yang bertanda (*), pukul sehingga
kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.
Masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang
selikan dengan bahan A. Pukul sehingga sebati kesemua
bahan.
Di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan C dan tunggu
sehingga bunyi berdesing hilang. masukkan bahan C ke dalam
bancuhan kemudian pukul sehingga sebati.
Bakar di dalam suhu 160C menggunakan api atas bawah
dalam 20 minit atau sehingga masak.
Sumber: Savory Sweet Life
Ingredients:
1 cup unsalted
butter (2 sticks or ½ pound), softened (but not melted!) Ideal texture should
be like ice cream.
3-4 cups
confectioners (powdered) sugar, SIFTED
¼ teaspoon
table salt
1 tablespoon
vanilla extract
up to 4
tablespoons milk or heavy cream
Instructions:
Beat butter for
a few minutes with a mixer with the paddle attachment on medium speed. Add 3
cups of powdered sugar and turn your mixer on the lowest speed (so the sugar
doesn’t blow everywhere) until the sugar has been incorporated with the butter.
Increase mixer speed to medium and add vanilla extract, salt, and 2 tablespoons
of milk/cream and beat for 3 minutes. If your frosting needs a more stiff
consistency, add remaining sugar. If your frosting needs to be thinned out, add
remaining milk 1 tablespoons at a time.
Cream Cheese Topping
Bahan:
300 ml non diary whipping cream
250 gram Philepdalphia Cream Cheese - saya guna Tatura
250 gram Mascarpone (jika tiada, abaikan) - saya tak letak
50 gram Mentega
1 cawan gula aising (saya kurangkan kepada 1/2 cawan)
Cara:
Putar whipping cream sehingga 'soft peak' (kental).
Maksudnya, bila anda tunggangkan whipping cream tersebut,
ianya tidak jatuh dari mangkuk.
Di dalam mangkuk yang berlainan, putar cream cheese,
mascarpone cheese, mentega dan gula sehingga kembang.
Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. Sedia
untuk disapu di atas kek.
Bahan:
300 ml non diary whipping cream
250 gram Philepdalphia Cream Cheese - saya guna Tatura
250 gram Mascarpone (jika tiada, abaikan) - saya tak letak
50 gram Mentega
1 cawan gula aising (saya kurangkan kepada 1/2 cawan)
Cara:
Putar whipping cream sehingga 'soft peak' (kental).
Maksudnya, bila anda tunggangkan whipping cream tersebut,
ianya tidak jatuh dari mangkuk.
Di dalam mangkuk yang berlainan, putar cream cheese,
mascarpone cheese, mentega dan gula sehingga kembang.
Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. Sedia
untuk disapu di atas kek.
terasa sebak membacanya.berbaktilah pada mak selagi hayat masih ada.sedapnya RVC tu.tau makan tapi tatau nak buat .
ReplyDeletesayang maaak.. sedap kek tuuu :)
ReplyDeleteWoweee... sedapnya kek....
ReplyDeleteTerharu mori tengok gambar tu.. Marsita...
ReplyDeleteassalam Mar
ReplyDeleteselamat kembali
alhamdulillah mesti mak gembira
ahad lepas kita pun wat RV cup cake
sedap kek ni kan
salam kakmar,
ReplyDeletemesti mak happy, senyum sampai ke telinga. kek pun sedap tu.
salam..
ReplyDeletervc kek memang sedap dan sangat sesuai diberikan pada orang2 yang tersayang..
saya pun tercuit lagi nak buat rvc dari pelbagai resepi..tunggu masa je...selagi ibu masih ada,mudah2an kita dapat berbakti dengannya..
ReplyDeleteMak mesti suka kek tu kan?
ReplyDeleteAssalam marsita,
ReplyDeletewaduh red velvet cake ita tu nampak sungguh sedap..
dah lama tak buat since the last time kita buat untuk
my girl tapi ditukarkan ke rainbow velvet cake..my mum
pun suka kek ni sebab ada masam2 manisnya tu..kalau
cake2 yang lain jangan ler harap tak sentuh ler
kalau coklat baru dia makan..hehehe
HWAAA... KAK MAR TINGAT MAK SAYA BILA TENGOK GAMBAR2 KAT ATAS TU... SAYA PUN NAK TUMPANG GAK LE.... SAYANG MAK KETAT-KETAT...
ReplyDeletesuka jugak dengan red valvet cake..tp lately malas sangat nak ke dapur
ReplyDeletemesti mak akak terharu dan hppy..teringat kat mak QH tika ni..huhu
ReplyDelete