Apa
khabar teman semua? Sihat hendaknya. Saya pun Alhamdulillah sihat aje. Ha
ha...orang dah lama buat RVC ni saya baru nak meneraaaiiii. Hebat sangat ke RVC
ni sampai tersebar luas seantero dunia namanya dan menjadi hidangan
di banyak restoren-restoren terkemuka. Kalau tengok resepinya
biasa-biasa saja kan? Lalu saya tertarik untuk menyelongkar asal-usul RVC dan
bagaimana ianya mula tersebar dengan sangat meluas.
Menurut paparan makcik yang agak kamcing dengan saya iaitu tak lain tak bukan,
the one and only Aunt Googley:), RVC memang dah ujud dalam jangkamasa yang
agak lama iaitu sejak Perang Dunia ke-2 atau di zaman kemelesetan ekonomi dunia lagi. Wah lama dah rupanya. Pada masa itu kek ni
menjadi hidangan buat para tentera. Tapi sebab zaman ekonomi meleset, waktu tu warna merah
tu bukan guna coloring macam sekarang. Dia orang guna "beet root"@
ubi merah. Kek ini kemudian dibawa ke Amerika dan pertama kali diperkenalkan
pada tahun 1972 di The Waldorf Astoria Hotel yang terletak di New York. Dari situ kek ini sangat terkenal
dan menjadi makanan "trade mark" hotel itu sehingga kini.
Pada
tahun 1989, sebuah filem drama-komedi "Steel Magnolias" dari lakonan mantap Sally Field, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Dolly Parton, Daryl Hannah dan Julia Roberts mula ditayangkan. Dalam filem yang laris itu, dipaparkan pengantin lelaki
mempersembahkan red velvet cake untuk pengantin wanita. Dari filem ini jugalah Red velvet cake
telah dikatakan menjadi terkenal ke seluruh dunia.
Macam ni lah bentuk RVC dalam filem tu. Macam rupa sejenis haiwan. |
Di
Indonesia, red velvet mula popular di tahun 2011. Awalnya kek ini hanya dijual
di kota besar. Tetapi, sekarang sudah ada di mana-mana. Rasanya kek ni mula terkenal di Malaysia dalam lingkungan tahun yang sama jugak kot. Ha, itulah dia cerita asal usul RVC.
Hebatkan penangan RVC ni walaupun resepinya bagi saya biasa-biasa saja. Ada yang mengatakan kehebatannya juga adalah dari warnanya yang merah garang tu dan juga dari rasa kek itu sendiri yang lembut seperti baldu serta namanya Velvet atau baldu yang selalunya melambangkan kelas yang tinggi.
Okay..., panjang celoteh saya pasal RVC. Nak cerita RVC yang saya buat ni agak momot sikit..Tu yang ada adegan cover line yang saya tabur serbuk RVC keh! keh!.
Tentang resepi pulak...ni lagi satu...pening saya tengok Aunt Googlie punya list of recipe. Tak tahu mana satu nak pilih. Apa-apapun setelah diselongkar resepinya rumusannya, ia boleh dikategorikan kepada yang guna samaada butter atau minyak. Itu aje. Bahan lain tu semuanya sama. Frostingnya pulak samaada cream cheese atau pun buttercream frosting. Jadi tak payah fening-fening. Saya pun cuba dulu resepi yang tak guna butter dari Kak Martha Stewart ni.
RVC aka Red Velvet Cake
( Print resepi)
Sumber: Martha Stewart
Ingredients:
Unsalted butter, for cake pans
2 1/2 cups cake flour, not self-rising
1 teaspoon salt
1/4 cup cocoa powder
1 1/2 cups sugar
1 1/2 cups canola oil
2 large eggs
1/4 cup red food coloring
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup buttermilk
1 1/2 teaspoons baking soda
2 teaspoons white vinegar
Directions:
Heat
oven to 350 degrees. Generously butter two 9-by-2-inch round cake pans.
Sprinkle with flour, and tap out the excess; set aside. In a medium bowl, whisk
cake flour, salt, and cocoa; set aside.
In
the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine the
sugar and oil, and beat on medium speed until well combined. Add eggs, one at a
time, beating well after each addition. Add food coloring and vanilla, and beat
until well combined. Add flour mixture, alternating with buttermilk, scraping
the sides of the bowl with a rubber spatula as needed.
In
a small bowl, mix baking soda and vinegar until combined. Add to batter, and
beat for 10 seconds. Evenly divide batter between the prepared pans.
Bake
until a cake tester inserted in the center of each cake comes out clean, 30 to
35 minutes. Transfer to a wire rack to cool in the pans for 5 minutes. Remove
from the pans, and return to the rack to cool completely.
Cook's Note:
If
you want your cake to be even redder, increase the food coloring by one to
three tablespoons.
For the Cream Cheese Frosting
Sumber: Jamie (mybakingaddiction)
8
ounces cream cheese, softened to room temperature
3 tablespoons butter, softened to room temperature
1 pound confectioners’ sugar (about 3 ¾ cups), sifted
2 teaspoons clear vanilla extract*
3 tablespoons butter, softened to room temperature
1 pound confectioners’ sugar (about 3 ¾ cups), sifted
2 teaspoons clear vanilla extract*
Directions:
In
a the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, cream together
cream cheese and butter until well combined.
With
the mixer on low, gradually add the confectioners’ sugar until thoroughly
incorporated and smooth. Add vanilla and mix to combine.
Antara yang paling di risaukan ialah kalau-kalau kek tak cukup merah atau kalau merahnya tak sekata. Ada yang mencampurkan pewarna tu dengan serbuk koko untuk mendapatkan merah yang sekata. Emm, mungkin juga. Lain kali boleh cuba. Tapi RVC yang saya buat ni dah cukup merah rasanya yerk?
Okay jumpa lagi, Wassalam...
Okay jumpa lagi, Wassalam...
Pnjng lebar asal usul rvc...bru sy tau....:-)
ReplyDeleteDa ckup merahnya tu kak....garang warnanya....hehe...
gud info...baru tau asal usul nya..RVC nie..biasa google resepi jer...hahaha
ReplyDeleteOwww...begitu ceritanya yer...
ReplyDeletetahu makan je...tak tahu ceritanya he heee....
ReplyDeletep/s: warna yang mar buat tu pun dah cantik tu....janji sedap je...
sedapnya red velvet.....
ReplyDeletemmg mantap & sedap !
ReplyDeletepanjang cerita nya ye, baru akak tahu
ReplyDeletekek ni memang sedap. kena dgn cheese lemak2 tu bertambah sedap
ada skali penah akak try memang anak2 pun suker
TQ Syifa...mmg akak suka cari cerita2 macam ni.
ReplyDeleteThanks Mori, bila nak buat baru saya google resepi dan ceritanya.
ReplyDeleteTrimakasih Yan.
ReplyDeleteYa Kak G cam tu le lebih kurang critanya:)
ReplyDeleteKA, Balqees, thankU.
ReplyDeleteTQ Sara.
ReplyDeleteRVC mmg tbaek..byk kali dh buat..ohhh simerah yg mnawan..mcm nk buat dikau lg aje ni..tq dgn info yg akak sharekn tu..bru tau kisah dsebalik RVC ni..
ReplyDeleteTQ Qasey
ReplyDelete