Pengat Pisang

Friday, January 18, 2013


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Salam Jumaat buat semua. Bermulalah episod resepi pisang. Hari ni nak kongsi resepi yang sangat ringkas - Pengat Pisang. Siapa yang tak suka Pengat Pisang kan?


Pengat Pisang
Klik!  untuk print resepi )  

Bahan:

6 biji pisang Abu – potong senget
300 ml santan pekat
300 ml air ( kalau nak pekat kurangkan )
6  tbsp gula
4  tbsp gula merah/gula melaka
Secubit garam
Sehelai daun pandan disimpul

Cara:

Didihkan air dengan daun pandan.
Masukkan  gula dan gula merah hingga gula cair.
Masukkan pisang dan kacau hingga pisang empuk.
      Masukkan santan, kacau dengan perlahan sehingga didih. 
Berhati-hati kacau    supaya santan
      tak pecah. Bila kuah dah pekat bolehlah tutup api.

Wassalam...

6 comments:

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS