Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Salam Jumaat buat semua. Bermulalah episod resepi pisang. Hari ni nak kongsi resepi yang sangat ringkas - Pengat Pisang. Siapa yang tak suka Pengat Pisang kan?
Salam Jumaat buat semua. Bermulalah episod resepi pisang. Hari ni nak kongsi resepi yang sangat ringkas - Pengat Pisang. Siapa yang tak suka Pengat Pisang kan?
Pengat Pisang
( Klik! untuk print resepi )
Bahan:
6 biji pisang Abu – potong senget
300 ml santan pekat
300 ml air ( kalau nak pekat kurangkan )
( Klik! untuk print resepi )
Bahan:
6 biji pisang Abu – potong senget
300 ml santan pekat
300 ml air ( kalau nak pekat kurangkan )
6 tbsp gula
4 tbsp gula merah/gula melaka
Secubit garam
Sehelai daun pandan disimpul
Cara:
Didihkan air dengan daun pandan.
Masukkan gula dan gula merah hingga gula cair.
Masukkan pisang dan kacau hingga pisang empuk.
Masukkan santan, kacau dengan perlahan sehingga didih.
4 tbsp gula merah/gula melaka
Secubit garam
Sehelai daun pandan disimpul
Cara:
Didihkan air dengan daun pandan.
Masukkan gula dan gula merah hingga gula cair.
Masukkan pisang dan kacau hingga pisang empuk.
Masukkan santan, kacau dengan perlahan sehingga didih.
Berhati-hati kacau supaya santan
tak pecah. Bila kuah dah pekat bolehlah tutup api.
Wassalam...
tak pecah. Bila kuah dah pekat bolehlah tutup api.
Wassalam...
sedapppp!!
ReplyDeleteslruppp.... nyam2x
ReplyDeletepengat pisang sedapnya..mas suka campur dgn sagu mata ikan :)
ReplyDeletemmg sedap zila suka makan bila sejuk..slurrppp:)
ReplyDeletesedap lama tak pekena ni
ReplyDeletesedap!!! dh lama x makan!
ReplyDelete