Eggless Carrot Cake

Wednesday, January 09, 2013


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Kita "mengekek" lagi..
Ini sebenarnya operasi "menerangkan" peti ais.

Kebetulan ada 4 biji carrot lebih buat sop, lalu saya kek kan 2 biji dan lagi 2 biji mungkin nak jus kan. Itu pun kalau rajin:). Dan kebetulan pulak cream cheese buat kek tempohari ada balance lagi jadi saya buat filling untuk Carrot Cake ni. Lepas tu, kebetulan ada pulak sikit lagi kacang walnut, jadi saya kisarkan dan masukkan sekali dalam adunan ni. Berapa banyak punya kebetulan arr...Juga saya gantikan 3/4 cawan air dengan 3/4 cawan susu segar untuk menghabiskan stok jugak.  Hasilnya, Alhamdulillah...sedap dan berkhasiat...Kih kih...masuk bakul angkat sendiri!

Kek ni lebih kepada projek menge"lear"kan peti ais sambil mengenyangkan perut:). Ni kalau guru bahasa baca entri ni mesti dia bengang sebab saya ni merosakkan bahasa aje.

Kejap lagi nak pergi jumpa Tuan Doktor untuk appointment bulan ni. Moga baik-baik aje lah hendaknya. Jadi sebelum ke sana, saya up-date dulu entri untuk hari ni.

Masa buat kek ni semalam, teringat kat kakak yang berada di Pulau Pinang. Lama tak jumpa.
 Harap beliau sentiasa ceria disamping keluarga tercinta.Teringat punya teringat sampai potong kek pun ke laut perginya, tak sama tinggi. Hik ! hik !


Eggless Carrot Cake
( Klik! untuk print resepi )

Source: Yummly
Prepared by: mymintroom
 
Ingredients:

    1 1/2 cups flour
    1 cup brown sugar - I put 3/4 cup
    1 tsp baking soda
    1/2 tsp baking powder
    1 1/2 tsps cinnamon
    1/2 tsp powdered ginger - I don't have stock so I replaced with ground nutmeg
    1/4 tsp salt
    1 cup carrot (finely grated)
    1/2 cup of finely chopped walnut
    3/4 cup water - I substitute 3/4 cup of full cream milk
    1/2 cup melted butter @ vegetable oil - I put vegetable oit
    2 tsp vanilla essence
    1 tbsp vinegar

Directions:

Preheat oven to 350 degrees C (175 degrees F).
Mix the dry ingredients and spices until well blended.
Add grated carrots and chopped walnut. Stir until thoroughly blended.
Add wet ingredients. Mix thoroughly.
Bake in preheated oven for about 30 to 45 minutes, or until toothpick inserted comes out clean. (I baked for 45 minutes)

Wassalam...

14 comments:

  1. sedapnye.saya baru sekali je makan carrot cake.sedap rupanye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kan..saya buat sikit aje dah habis pun

      Delete
  2. Nk buat jgk kak mar tp x trbuat lg nie..sedapnya kak..ptg x tgk x per asal sedap kak..he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat pas kat sini skit yer Zila.

      Delete
  3. yummy!!
    http://from-a-girls-mind.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. tgk org post gambar kek, pasti hati berkata..nak buat kek tu dan ini..tapi kekadang mood ke laut je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun bukan rajin sgt Rohah, nak habiskan stok aje ni:)

      Delete
  5. Marsita....saya suka kek carrot tapi....tak suka letak kayu manis. Saya tukar paste orange sunquick...hehehe!!!!. Kita yang buat dia ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uda, boleh gak ya nak try letak orange paste atau jus...

      Delete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS