Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Going banana with banana...kali ni Roti Pisang campur Choco Chip & Raisin. Sedap? Memang sedap. Nak buat pun tak susah.
Tak mahu cakap banyak...terus aje ke resepinya ilham dari blog Mindysdeli. Saya olah semula resepi beliau mengikut selera keluarga. Saya letakkan linknya saja di sini untuk rujukan.
Chocolate Raising Banana Bread
Olahan: mymintroom
Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
Secubit garam
1/4 cwn margerine -- dicairkan
1 cwn gula perang
1 cwn susu penuh krim
1 cwn pisang yang telah dilecek
1 cwn raisin
1 cwn chocolate chips
Cara:
Panaskan oven 180 Celcius (@ ikut kesesuaian oven anda, saya panaskan pada 140 Celcius).
Lecekkan pisang dan campurkan baking soda. Ketepikan. Dalam mangkuk lain campurkan tepung, baking powder, gula serta garam.
Campurkan margerin dan susu ke dalam campuran pisang tadi dan kacau rata. Masukkan campuran tepung dan kacau sebati. Asingkan secukupnya chocolate chip dan raisin untuk hiasan dan selebihnya masukkan ke dalam adunan dan gaul rata. Hiaskan atas adunan dengan chocolate chip dan raisin yang telag diasingkan tadi.
Tuang ke dalam tin pembakar roti dan bakar untuk 45 minit. Kurangkan suhu ke 150C dan terus bakar hingga 15 minit atau sehingga roti masak. (Saya kurangkan ke 120 C dan terus bakar selama 10 minit saja).
Keluarkan roti dari oven dan sejukkan sebelum dipindahkan ke atas redai. Bolehlah dipotong selepas 2-3 jam.
Sesuai dihidang bersama Teo 'O' panas-panas.
Okay..., Selamat Mencuba...
Wassalam...
salam dear...bread mar ni nampak sangat tempting..mieza mmg tak pandai buat bread..ada la 2-3 kali buat pastu terus tak buat dah...suami suka tapi bini dia ni haaa yg malas hahaha
ReplyDeleteSedap tu... nyam2x
ReplyDeletehebat tul memasak ye, tq share juga
ReplyDeletesedap nya roti pisang coklat kismis ni.. TQ share resepi..nnti ada masa leh cuba ni..:)
ReplyDeletebaru semalam nmpk banana bread...hari ni dah roti psg campur coklat chip n kismis plak... aduh...sedapnya...tamak dah ni x tau nk cuba yg mana tp yg kali nmpk mcm tarik2 sy tuk cuba la... alahiii...godaan sungguh hihihi
ReplyDeletealaaaaaaaaaa... smlm nampak.. hari ni pun nampak banana bread.. camne ni? nak buat bila ni.. teringin dah tengok.. meleleh2 air liur atas meja ni.. :( sian mak boyong
ReplyDeletemoistnya .... pekana dgn black coffee yummy!
ReplyDeleteakak tak pernah buat lagi cam gini mesti nk try ni sekli gus ada roti coklat banana lagi kan mesti sedappp
ReplyDeleteSalam Mieza, resepi ni sgt simple tu yg rajin nak buat tu:)
ReplyDeleteTerimakasih Gee.
KA,
ReplyDeleteTQ.
TQ Mamam Saly
Mas,
ReplyDeletesilakan mencuba ya...mmg sedap roti ni.
Jass, ololo...keciannye..nak post dah habis pulok.
ReplyDeleteHi Mala, betul3x.
Thanks Kak Noor. Cuba la yer...
ReplyDeleteamboiii kak...2 hari berturut yea kek pisang...sedap tu ade raisin lg..
ReplyDeleteErmmmm menyelerakan.. Akak nak sepotong.. :)
ReplyDeleteAda reben lagi tu yg buat tambah menarik Mar...
ReplyDeletesalam ziarah, terima kasih sb sudi add. sedapnya resepi, dh lama akak x uat roti. biasanya akak mmg campur serbuk cheese dlm roti.
ReplyDeletejemput sertai giveaway di
http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html
salam kak Marchwahh mengancam tue..mesti sedap nie..zila dtg tumpang mkn yer:))
ReplyDeleteSalam Qasey...byk stok pisang nak kena habiskan..
ReplyDeleteKak Nur, mai ler sini..
TQ Kak Zakie.
ReplyDeleteTQ Cheeze Maz...suka cheese ya sampai nama pun ada cheese.
Salam Zila cayang...meh ler sini...boleh join sekaki.
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteterasa kat gerak hati akan kesedapannya ni kak..
pandai betul akak memasak ye..nampak sedap je
ReplyDelete