Wednesday, November 07, 2012

Chocolate Raisin Banana Bread



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Going banana with banana...kali ni Roti Pisang campur Choco Chip & Raisin. Sedap? Memang sedap. Nak buat pun tak susah.
 
Tak mahu cakap banyak...terus aje ke resepinya ilham dari blog Mindysdeli. Saya olah semula resepi beliau mengikut selera keluarga. Saya letakkan linknya saja di sini untuk rujukan.


Chocolate Raising Banana Bread
Olahan: mymintroom

Bahan:

2 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
Secubit garam
1/4 cwn margerine -- dicairkan
1 cwn gula perang
1 cwn susu penuh krim
1 cwn pisang yang telah dilecek
1 cwn raisin
1 cwn chocolate chips

Cara:

Panaskan oven 180 Celcius (@ ikut kesesuaian oven anda, saya panaskan pada 140 Celcius).

Lecekkan pisang dan campurkan baking soda. Ketepikan. Dalam mangkuk lain campurkan tepung, baking powder, gula serta garam.

Campurkan margerin dan susu ke dalam campuran pisang tadi dan kacau rata. Masukkan campuran tepung dan kacau sebati. Asingkan secukupnya chocolate chip dan raisin untuk hiasan dan selebihnya masukkan ke dalam adunan dan gaul rata. Hiaskan atas adunan dengan chocolate chip dan raisin yang telag diasingkan tadi.

Tuang ke dalam tin pembakar roti dan bakar untuk 45 minit. Kurangkan suhu ke 150C dan terus bakar hingga 15 minit atau sehingga roti masak. (Saya kurangkan ke 120 C dan terus bakar selama 10 minit saja).


Keluarkan roti dari oven dan sejukkan sebelum dipindahkan ke atas redai. Bolehlah dipotong selepas 2-3 jam.


Sesuai dihidang bersama Teo 'O' panas-panas.


Okay..., Selamat Mencuba...


Wassalam...

23 comments:

  1. salam dear...bread mar ni nampak sangat tempting..mieza mmg tak pandai buat bread..ada la 2-3 kali buat pastu terus tak buat dah...suami suka tapi bini dia ni haaa yg malas hahaha

    ReplyDelete
  2. sedap nya roti pisang coklat kismis ni.. TQ share resepi..nnti ada masa leh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  3. baru semalam nmpk banana bread...hari ni dah roti psg campur coklat chip n kismis plak... aduh...sedapnya...tamak dah ni x tau nk cuba yg mana tp yg kali nmpk mcm tarik2 sy tuk cuba la... alahiii...godaan sungguh hihihi

    ReplyDelete
  4. alaaaaaaaaaa... smlm nampak.. hari ni pun nampak banana bread.. camne ni? nak buat bila ni.. teringin dah tengok.. meleleh2 air liur atas meja ni.. :( sian mak boyong

    ReplyDelete
  5. moistnya .... pekana dgn black coffee yummy!

    ReplyDelete
  6. akak tak pernah buat lagi cam gini mesti nk try ni sekli gus ada roti coklat banana lagi kan mesti sedappp

    ReplyDelete
  7. Salam Mieza, resepi ni sgt simple tu yg rajin nak buat tu:)

    Terimakasih Gee.

    ReplyDelete
  8. Mas,
    silakan mencuba ya...mmg sedap roti ni.

    ReplyDelete
  9. Jass, ololo...keciannye..nak post dah habis pulok.

    Hi Mala, betul3x.

    ReplyDelete
  10. amboiii kak...2 hari berturut yea kek pisang...sedap tu ade raisin lg..

    ReplyDelete
  11. Ermmmm menyelerakan.. Akak nak sepotong.. :)

    ReplyDelete
  12. Ada reben lagi tu yg buat tambah menarik Mar...

    ReplyDelete
  13. salam ziarah, terima kasih sb sudi add. sedapnya resepi, dh lama akak x uat roti. biasanya akak mmg campur serbuk cheese dlm roti.

    jemput sertai giveaway di
    http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html

    ReplyDelete
  14. salam kak Marchwahh mengancam tue..mesti sedap nie..zila dtg tumpang mkn yer:))

    ReplyDelete
  15. Salam Qasey...byk stok pisang nak kena habiskan..

    Kak Nur, mai ler sini..

    ReplyDelete
  16. TQ Kak Zakie.

    TQ Cheeze Maz...suka cheese ya sampai nama pun ada cheese.

    ReplyDelete
  17. Salam Zila cayang...meh ler sini...boleh join sekaki.

    ReplyDelete
  18. salam kak,
    terasa kat gerak hati akan kesedapannya ni kak..

    ReplyDelete
  19. pandai betul akak memasak ye..nampak sedap je

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar