Buttermilk Chocolate Chip Cookies buat Sang Arjuna

Thursday, November 22, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Lama jugak tak mengukis. Sejak rayalah kan :). Hujung minggu ni nak jemput Sang Arjuna sebab hari Sabtu hingga Ahad tak ada kelas. Habis minggu ni bermakna tinggal lagi 2 minggulah Kursus Celik Al Quran tu.


Minggu lepas semasa gi kenduri kahwin, tuan rumah bagi goodies berupa chocolate chip cookies. Comel lote aje saizya. Beria benar Kiki makan sampai habis 2 botol kecil cookies tu. Kalau dia tak balik minggu lepas alamat goodies tu keras aje lah atas meja ni. Tak ada siapa nak makan.

Tergerak nak buat  Chocolate Chip Cookies ni untuk Kiki bila dia balik nanti. Saya ada leftovers buttermilk masa buat banana muffin Isnin lepas. Masih elok lagi, jadi saya google resepi yang guna buttermilk lalu berkenan dengan resepi dari blog Amy...Actually ni.

Pagi tadi ada urusan sikit kat Ipoh, OTW balik singgah Tesco jap beli chocolate chip dan sedikit keperluan lain. Baliknya, thaw bahan-bahan dari fridge...lepas tu start engine.



Buttermilk Chocolate Chip Cookies
Source:  AmyActually
(Makes about 3-4 dozen cookies depending on cookie size)

Ingredients:

2 cups all-purpose flour
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/2 cup unsalted butter
3/4 cup cocoa powder
1 cup sugar - I put 3/4 cup
1 tsp vanilla extract
2/3 cup buttermilk
10 oz chocolate chips - I used Van Houten chocolate chips
Chocolate syrup (optional) - I skipped

Instructions:

Preheat oven to 350 degrees F. Line two baking sheets with parchment paper or silicone liners.
In a medium bowl, whisk together flour, baking soda and salt.
Melt the butter in a small, microwave safe bowl.
In a large bowl, combine the melted butter (still warm) with cocoa powder and whisk until very smooth. Whisk in sugar, vanilla extract and buttermilk. Gradually stir in the flour mixture until no streaks of flour remain. Stir in the chocolate chips.
Drop dough in 1-inch balls onto prepared baking sheet, leaving about two inches between cookies to allow to spread.
Drizzle chocolate syrup over dough if using.
Bake for 10-12 minutes, until cookies are set around the edges.
Cool for 2-3 minutes on a baking sheet, transfer to a wire rack with a spatula to cool completely.

Store cookies in an airtight container for up to 3 days.
 

Memang sedap cookies ni, luarnya rangup, dalamnya moist. Tak berapa manis sangat sebab saya kurangkan suku pada sukatan gulanya.  Bagi saya okaylah manis macam ni...tapi kalau suka manis lagi boleh letak secawan terus.

Wassalam...

8 comments:

  1. hitam2 pun sedap tu.. suka biskut ni..

    ReplyDelete
  2. wlaupon hitam tetap kupandangnya manis n sedappp..

    ReplyDelete
  3. WAH NAMPAK SGT SEDAP.. NAK WAT GAK ....

    ReplyDelete
  4. sebalang ngadap mmg boleh habis ni kak..suke sgt..

    ReplyDelete
  5. last mgukis time raya aritu..nie klu dapat makn mau stgah blang skali adap nie:)

    ReplyDelete
  6. Wow..so yummy..lagi banyak coklat lagi sedap..

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS