Friday, November 16, 2012

Banana Sheet Cake



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Ha ha...janganlah marah ya kawan-kawan...kek pisang lagi nih. Tu pun masih ada cikit lagi stok pisang. Adoyai....kalau malas kita buat cekodok aje lah ya...Tapi masalahnya...resepi kek pisang ni semuanya sedap-sedap belaka. Tak rugi mencuba.

Resepi kali ni saya ambil dari blog SimplyRecipe. Resepi asal ni agak manis sikit ya jadi kalau tak suka manis kurangkan gula pada adunan kek dan frostingnya. Kalau tak nanti kata orang utara manis melecaih pulak rasanya.

Jom kita tengok resepinya...


Banana Sheet Cake Recipe
Source: SimplyRecipe 

Here's a tip, leave the cream cheese and butter for the frosting out while you make the cake, that way they will be softened by the time the cake is cooled and ready to frost. This cake is on the sweet side (it is a cake after all). If you are trying to cut sugars, you may want to experiment dropping the sugar in the cake mixture by a half cup and cutting the amount of frosting in half.

Sebagai tips, biarkan cream cheese dan butter pada suhu bilik sementara menyediakan kek supaya bila kek siap, cream cheese dan butter tersebut cukup lembut untuk menyediakan frostingnya.

Ingredients/Bahan: 

For the Cake/Untuk Kek: 

2 cups all purpose flour/ 2 cwn tepung gandum
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon/serbuk kayumanis
1/2 teaspoon salt - saya tak letak sebab guna butter yang bergaram
1/2 cup (1 stick) unsalted butter - saya guna salted butter
1 cup white granulated sugar - saya letak 3/4
1/2 cup brown sugar
2 eggs
The scraped insides of one vanilla bean, or 1 teaspoon of vanilla extract
1 cup of mashed ripe bananas (2 large or 3 medium bananas)
1/2 cup full fat sour cream - saya guna yogurt


For the Frosting/Untuk Frosting:

6 ounces cream cheese, room temp - saya guna Tatura Cheese 250g
4 Tbsp (1/4 cup) unsalted butter, room temp - saya guna salted butter
2 cups powdered sugar - saya letak 1 1/4 cawan
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon lemon juice

Method:

Preheat the oven to 350°F (175°C) . In a medium bowl, whisk together the flour, baking soda, cinnamon, and salt. Panaskan oven pada 350°F (175°C).  (Saya guna suhu 150 C).   Dalam mangkuk, campurkan tepung, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.

Beat together in a mixer the butter and sugars. Beat in the eggs one at a time. Mix in the vanilla and mashed bananas. Pukul dengan mixer butter dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti dengan essen vanila dan pisang lecek dan terus pukul hingga sebati.

Mix in half of the flour mixture, then the sour cream, then the other half of the flour mixture. Masukkan separuh dari campuran tepung diikuti sour cream/yogurt dan diakhiri dengan separuh lagi tepung. Gaul hingga sebati.

Spread batter evenly in a greased 10x15 baking pan. Bake at 350°F (175°C) for 20 minutes, or until nicely browned and the surface bounces back when you press it with your finger. Cool completely before frosting. Tuangkan adunan ke dalam baking pan yang sudah digris dan bakar pada 350°F (175°C) selama 20 minit atau sehingga ia kelihatan perang dan permukaannya kenyal bila ditekan dengan jari. (Saya bakar pada suhu 150 C selama 40 minit). Biarkan kek sejuk sepenuhnya sebelum disapu dengan frost.

To make the frosting, mix all of the ingredients together with an electric mixer. If too stiff to spread, add a teaspoon or two of water. Spread the frosting evenly over the cake and slice to serve. Untuk membuat frosting, pukul dengan mixer semua bahan frosting. Jika terlalu pekat, tambah 1-2 sudu teh air. Bolehlah disapu atas kek sebelum dihidang. (Saya potong kek kepada dua kepingan dan sapu frosting di tengah-tengahnya, kalau tabur kacang panggang ditengah-tengahnya pun okay jugak).


Abaikan tempekan cis yang agak kurang encem tu ya tapi rasanya memang yummy..,tak boleh makan banyak-banyak sebab cis yang bergulung-gulung tu...sesungguhnya menambahkan lemak dibadan hu..hu..!

Wassalam...

9 comments:

  1. salam Mar..
    aduh tak tahan tengok cheese yg melimpah ruah tu tapi sendiri mau ingat lah kan tak bole banyak2 heee

    ReplyDelete
  2. betul kata kak noor.. tak tahan tengok limpahan cheese kat atas tu.. adoyaiii.. cam nak jilat2 je..

    ReplyDelete
  3. memang byk betul koleksi resepi kek pisang dari dapur akk ni n mas yg tgk ni rasa sgt geram sbb kek pisang akk tu gebus sungguh. Skrg nie yg ada cheese plak... alahaiiiiiii bestnya la!

    ReplyDelete
  4. Wahhh... sedapnya tak tahan kakak tengok Mar.

    ReplyDelete
  5. yg ni kek pisang special sebab ada topping.

    ReplyDelete
  6. Assalam mas,
    salam maal hijrah buat mas & family ya..cantik lorekan cheese kat atas kek tu..terasa kesedapn kek ni tau..

    ReplyDelete
  7. Salam Mar, akk x sempat baca resipi mar, telan air lior je tgk gmbr. Mar....ETS tu sampai Ipoh je, akk gi Penang dgn famili kakak. Balik dr sana baru naik ketapi.
    Maaf tak dpt update blog dgn lebih detail sb akk kesana kemari, masa tak cukup. Ni bw pun dr wifi di Bandung.

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar