Tuesday, November 20, 2012

Banana Cupcake with Vanilla Sugar Glaze


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Pertama sekali, buat anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang untuk UPSR yang baru diumumkan semalam, sekalung Tahniah diucapkan, kepada yang kurang bernasib baik, jangan sedih dan berputus asa kerana ini baru permulaan saja. Banyak lagi cabaran yang akan ditempuhi sepanjang menjalani kehidupan. Semoga terus tabah dan teruskan usaha hingga berjaya ya.

Walaah, dengan terhidangnya Banana Cupcake ni maka berakhirlah sudah episod melangsaikan stok pisang lecek. Legaaa....

Resepi cupcake ni saya rujuk Di Sini.


Banana Cupcake
Sumber: SouthernFood

Ingredients:

1/2 cup shortening - boleh juga diganti dengan yogurt atau sour cream
1 teaspoon vanilla
1 cup sugar
2 eggs
2 1/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 1/2 teaspoons baking powder
1 cup mashed ripe bananas, about 3 large ripe bananas
1/4 cup buttermilk - kalau tak ada stok boleh guna kaedah di bawah untuk buat homemade buttermilk.

Homemade Buttermilk:

Ingredients:

Milk (just under one cup)
1 Tablespoon white vinegar or lemon juice

Preparation:

1. Place a Tablespoon of white vinegar or lemon juice in a liquid measuring cup.
2. Add enough milk to bring the liquid up to the one-cup line.
3. Let stand for five minute. Then, use as much as your recipe calls for. 

Preparation for the cake:

Cream shortening and vanilla; add sugar gradually, beating until light and fluffy.
Add eggs one at a time, beating well after each addition.
Sift together the dry ingredients; add alternately with banana and milk to the creamed mixture, beating well after each addition. 
Fill greased and floured or paper lined muffin cups about 1/2 full. Bake at 375° for 18 to 20 minutes, or until done. Cool and frost as desired. Makes about 24 to 30 cupcakes.


Vanilla Sugar Glaze:

1 cup powdered sugar
1 tablespoon milk
1/2 teaspoon vanilla extract
Few drops of favorite color - I added

Preparation:

Whisk together powdered sugar, milk, and vanilla until smooth, adding up to 2 tsp. additional milk for desired consistency. Drizzle over tops of scones.


Kalau tak nak letak sugar glaze tu rasanya elok tambah sukatan gula pada adunan sebab cupcake ni memang manisnya ala kadar aje gitu.  Saya juga tambah kacang kat atas cupcake.


Wassalam...

6 comments:

  1. sedap kalau dapat makan ni...rajin err akk membaking

    ReplyDelete
  2. sedapnya... meleleh tengok.. dah 3 blogger campur ni tempek kek pisang pagi ni.. :D sedappppp ni..

    ReplyDelete
  3. habih dah stok pisang ;-)

    mala ada 3-4 biji lagi pisang dah hitam. mcm nak jadi kek ke ... cupcake ke ... apam ke ... tak tau la lagi.

    ReplyDelete
  4. Nampak yummy sgt cupcake ni..anak mesti suka sebab ada pisang..elok juga untuk bantu penghadaman perut...kalau dok dekat2 boleh mieza kenen sebiji dua hehehe

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar