Kuih Serimuka

Thursday, October 04, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Lama dok bertangguh nak buat Serimuka tapi suka sangat kuih tradisional yang satu ni. Beras pulut pun dah beli 2 minggu lepas tapi tak terbuat-buat. Sebelum jadi pulut kukus baik buat segera. Keinginan tu timbul dua minggu lepas bila jengah ke laman Dapur Mamasya yang sedang dalam pencarian resepi serimuka idaman hatinya di kala itu. Harap-harap dah jumpa lah ya...

Sebelum ini saya buat Serimuka Di Sini ikut resepi dari Mat Gebu  tapi kali ni saya ikut resepi dari Mamasya pula dimana resepi asal ialah dari blog Ijan dan Kak Hanieliza.  Saya mengambil berkesempatan jengah sekejap ke kedua-dua blog ni. Emm, banyak resepi menarik. Lain kali boleh skodeng lagi.


Pulut tu kat tepi-tepi tak berapa mampat...tapi tak kisah lah..take note aje lain kali...janji sedap...

Kuih Serimuka
Sumber: Dapur Mamasya
Resepi asal: Blog Ijan dan Kak Hanieliza


Bahan A (lapisan bawah):

2 cwn beras pulut 

2 1/2cwn santan cair - 2 cwn dah cukup
Sedikit garam

Cara:

Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam ( sekurang-kurangnya 2 jam ) sebelum dikukus.
 

Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
 

Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran (8 X 8)
 

Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
 

Kukuskan semula dan tuangkan adunan lapisan atas/hijau.

NOTA:

Untuk memasak pulut untuk serimuka ni, masukkan pulut dalam loyang bersama santan dan garam..pastu letakkan loyang tersebut dalam periuk kukusan dan tutup. Kukuskan sehingga 30 minit.  Keluarkan dan kacau rata & lepas itu tekan pulut dalam loyang yg mahu digunakan untuk kuih serimuka supaya mampat dan kemas baru tuang kan lapisan atas..

Bahan B (lapisan atas]:
 
2 cwn santan pekat
½ cwn tepung kastad + 1 sdb tepung ubi
½ cwn tpg gandum
1 biji telur - saya tak letak
½ cwn gula pasir - tambah@ 3/4 cwn gula kalau nak manis
Sedikit garam
3-4 helai daun pandan - guna pandan paste
Sedikit pewarna hijau [jika perlu]

Cara:

Blend daun pandan dengan  sdkt air,  tapis, campur dengan santan, jadikan 2 cwn santan pekat.

Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.

Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.

Kukuskan lebih kurang 30 minit.

Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.



Emm, puas hati dapat makan. Dah lama ngidam sejak habis bulan puasa.

Wassalam...


56 comments:

  1. Salam kak! selamat pagiiiiiii :D nmpk tajuk n3 serimuka cepat2 kita dtg sini, kuihhhhh kegemarannnnnnnnnn kitaaaaaaaaaaaaaaaa, sedappppppnyaaaaaa!!! suke tgk lembik2 gituuu atasnya :D teringin pulak nak buat tp tgh on diet niii tunggu sebulan 2 eak ehehe..

    ReplyDelete
  2. Salam dik....waa pg dah sampai...nak sikit ke?

    ReplyDelete
  3. salam kenal..wah sedapnya kuih seri muka,dulu arwah mak selalu buat,tp saya x pandai nak buat hehe

    ReplyDelete
  4. Salam ukhwah mama aryan...emm akak dulu pun tak pernah buat. Tapi kalau tak pernah buat kita tak tahu boleh ke tak kan? Cubalah...belum cuba belum tahu lagi...Kalau mama buat pasti sedap...

    ReplyDelete
  5. Bestnyer kalau pepagi macam ni kena jamu dengan kuih seri muka..berser-seri muka i..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Rahel,,,Rahel tak yah jamu ngan kuih ni pun dah berseri muka tu..

      Delete
  6. Salam pagi...
    Baru tahu senang jugak buat seri muka ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mak Wa, senang je tak susah mana pun kuih tradisi ni...

      Delete
  7. Salam Kenal n folow blog Sis,
    lately ni suke makan makanan manis2... so, kene pantang la, time pregnant la senang dpt kencing manis.. huhuhu.. leh try pas ni, InsyaAllah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Emme, dan selamat menyambut org baru..semoga selamat melahirkan...

      Delete
  8. Kakak baru buat minggu lepas tapi tak jadi bila pulutnya terlembik. Bila potong tak boleh so makan dgn sudu hihi...Tapi bapak kakak makan juga kesian... Nampak Marsita punya cantik jeles.

    Malam nanti kakak follow back ye tak tahu kenapa kat office nie tak boleh pulak asyik-asyik suruh kakak keyin balik password. Geram...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, thanks singgah. Nanti singgah lagi ya. Kenapa terlembik, terlebih santan kot. Kdg2 kena tgk jenis pulut gak. Akak dah biasa dgn pulut ni yang beli timbang kat Mydin so tahu dah ragamnya.

      Delete
  9. Replies
    1. Feveret akak jugak dan feveret keluarga...kalau buat tak risau mesti habis...
      TQ singgah ya..

      Delete
  10. salam ziarah...suka nya tgk kaler ijo tu..mesti sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap tapi tak leh makan banyak, pening sebab pulut agaknya..angin.

      Delete
  11. salam kenal kak...wah sedapnya..lama dh tak kesempatan nk buat.asyik bz je memanjang..hehehe...thanks sudi singgah blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal, terimakasih balas kunjungan.

      Delete
  12. waaa...sure lagi berseri2 muka bila makan serimuka ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure punya tapi CK tak yah makan ni mmg berseri dah muka...:)

      Delete
  13. hisyyy...esok kena buatlah kuih ni... dh terasa2 kat tekak kesedapannya... lembik2 jer kepala dia macam jeli kan... pergh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee, mmg kalau kepala dia lembik2 sikit lagi sedap tapi susahnya bila nak potong kan? Tu yang akak ptg 2 keping je tu hi hi.

      Delete
  14. faveret mia ni... suka sangat. sebab sedap sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ka Mia, mesti bulan posa tak pernah miss beli kan?

      Delete
  15. nk buat sendiri mmg tk reti.. tak pernah try pun.. tp bila tgk resipi kat atas mcm nak try buat lak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba je Lia..kita buat dia bukan dia buat kita...lagipun senang je buatnya...

      Delete
  16. seleranya serimuka tu

    datang dari segmen bloglist KA
    follow u
    http://lovingwantie.blogspot.com/2012/09/bloglist-kesuma-angsana.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ ya Seri. Nanti akak singgah ok.

      Delete
    2. Ehh Seri pulak ... Wantie...asyik ckp pasal Serimuka nama pun tapi salah hi hi..

      Delete
  17. eeee....sukanya ngan kuih nie....sebab bila makan muka berseri2 gituuuu...

    ReplyDelete
  18. Tergodanya M tengok kuih tu kak..terlioq..M mmg suka kuih seri muka atau panggilan kat sini pulut sekaya...sedap tu...
    P/s: M follow sini balik...Salam Perkenalan ya...

    ReplyDelete
  19. sedap ni apalagi bila kaler hijau hehe

    ReplyDelete
  20. Aslmkum Mar.serimuka idaman hati..biar lagi berseri muka...hi...hi.. sebenarnya cuba 2 resepi, yg satu lagi belum sempat update tp dah suka resepi ni juga.

    ReplyDelete
  21. Hye Mar...wow ada seri muka...best. kita suka makan bahagian hijau kat atas tu..lemak berkrim..tengok gambar pun dapat rasakan dia punya nyum..nyum..

    ReplyDelete
  22. Salam Mama,
    betul3x saya pun dah suka ngan resepi ni...tapi kan mama saya tak letak telur (lupa nak mention dalam entri, nanti saya edit) untuk lapisan atas tu namun tetap sedap.

    ReplyDelete
  23. Betul tu Raudzah...hubby pun kata sedap..

    ReplyDelete
  24. Ok sebagaiman yg kakak janji kakak dah boleh masuk jadi follower ke 107. Alhamdulillah... pc kat offcie tu tak tahulah kenapa.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum
    Membalas kunjungan :-) salam kenal
    Suka tgk kuih2 kat blog u..sedap nampak
    Akan dtg ke sini lagi ye

    ReplyDelete
  26. Waalaikumsalam, Terimakasih Saniah.

    ReplyDelete
  27. Sedap kuih ni.. Saya suka kuih ni akak..
    P/s: Pokok manggis ada depan rumah..

    ReplyDelete
  28. Salam,
    terimakasih PMDR. Nak manggis sikit...

    ReplyDelete
  29. den suko kuih sri muko ni...nak2 pulak kalau pulut dio tu lombut...perh...mabeles...

    ReplyDelete
  30. Tak pernah seumur hidup buat nih... emmbilalah nak belajar dengan mak nih..

    ReplyDelete
  31. salam kak,
    kuih serimuka pun kiranya jd pebret saya..walaupun pulut tu angin,tapi laju je makan kalau dah terhidang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, betul tu, tak leh elak kalau depan mata, sapu aje.

      Delete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS