Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Lama dok bertangguh nak buat Serimuka tapi suka sangat kuih tradisional yang satu ni. Beras pulut pun dah beli 2 minggu lepas tapi tak terbuat-buat. Sebelum jadi pulut kukus baik buat segera. Keinginan tu timbul dua minggu lepas bila jengah ke laman Dapur Mamasya yang sedang dalam pencarian resepi serimuka idaman hatinya di kala itu. Harap-harap dah jumpa lah ya...
Sebelum ini saya buat Serimuka Di Sini ikut resepi dari Mat Gebu tapi kali ni saya ikut resepi dari Mamasya pula dimana resepi asal ialah dari blog Ijan dan Kak Hanieliza. Saya mengambil berkesempatan jengah sekejap ke kedua-dua blog ni. Emm, banyak resepi menarik. Lain kali boleh skodeng lagi.
Pulut tu kat tepi-tepi tak berapa mampat...tapi tak kisah lah..take note aje lain kali...janji sedap...
Sumber: Dapur Mamasya
Resepi asal: Blog Ijan dan Kak HanielizaBahan A (lapisan bawah):
2 cwn beras pulut
2 1/2cwn santan cair - 2 cwn dah cukup
Sedikit garam
Cara:
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam ( sekurang-kurangnya 2 jam ) sebelum dikukus.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran (8 X 8)
Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan lapisan atas/hijau.
NOTA:
Untuk memasak
pulut untuk serimuka ni, masukkan pulut dalam loyang bersama santan dan
garam..pastu letakkan loyang tersebut dalam periuk kukusan dan tutup. Kukuskan
sehingga 30 minit. Keluarkan dan kacau
rata & lepas itu tekan pulut dalam loyang yg mahu digunakan untuk kuih
serimuka supaya mampat dan kemas baru tuang kan lapisan atas..
Bahan B (lapisan atas]:
Bahan B (lapisan atas]:
2 cwn santan pekat
½ cwn tepung kastad + 1 sdb tepung ubi
½ cwn tpg gandum
1 biji telur - saya tak letak
½ cwn gula pasir - tambah@ 3/4 cwn gula kalau nak manis
Sedikit garam
3-4 helai daun pandan - guna pandan paste
Sedikit pewarna hijau [jika perlu]
Cara:
Blend daun
pandan dengan sdkt air, tapis, campur dengan santan, jadikan 2 cwn
santan pekat.
Masukkan
semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
Tuangkan
perlahan-lahan atas pulut tadi.
Kukuskan
lebih kurang 30 minit.
Sejukkan
dahulu baru potong dengan pisau plastik.
Emm, puas hati dapat makan. Dah lama ngidam sejak habis bulan puasa.
Wassalam...
Salam kak! selamat pagiiiiiii :D nmpk tajuk n3 serimuka cepat2 kita dtg sini, kuihhhhh kegemarannnnnnnnnn kitaaaaaaaaaaaaaaaa, sedappppppnyaaaaaa!!! suke tgk lembik2 gituuu atasnya :D teringin pulak nak buat tp tgh on diet niii tunggu sebulan 2 eak ehehe..
ReplyDeleteSalam dik....waa pg dah sampai...nak sikit ke?
ReplyDeletesalam kenal..wah sedapnya kuih seri muka,dulu arwah mak selalu buat,tp saya x pandai nak buat hehe
ReplyDeletewah, sedap tu....
ReplyDeleteSalam ukhwah mama aryan...emm akak dulu pun tak pernah buat. Tapi kalau tak pernah buat kita tak tahu boleh ke tak kan? Cubalah...belum cuba belum tahu lagi...Kalau mama buat pasti sedap...
ReplyDeleteBestnyer kalau pepagi macam ni kena jamu dengan kuih seri muka..berser-seri muka i..hehe..
ReplyDeleteHi Rahel,,,Rahel tak yah jamu ngan kuih ni pun dah berseri muka tu..
DeleteSalam pagi...
ReplyDeleteBaru tahu senang jugak buat seri muka ni...
Salam Mak Wa, senang je tak susah mana pun kuih tradisi ni...
DeleteSalam Kenal n folow blog Sis,
ReplyDeletelately ni suke makan makanan manis2... so, kene pantang la, time pregnant la senang dpt kencing manis.. huhuhu.. leh try pas ni, InsyaAllah...
Thanks Emme, dan selamat menyambut org baru..semoga selamat melahirkan...
Deletewahhh....menarik dan terliur :)
ReplyDeleteSalam, thanks singgah.
DeleteKakak baru buat minggu lepas tapi tak jadi bila pulutnya terlembik. Bila potong tak boleh so makan dgn sudu hihi...Tapi bapak kakak makan juga kesian... Nampak Marsita punya cantik jeles.
ReplyDeleteMalam nanti kakak follow back ye tak tahu kenapa kat office nie tak boleh pulak asyik-asyik suruh kakak keyin balik password. Geram...
Hi, thanks singgah. Nanti singgah lagi ya. Kenapa terlembik, terlebih santan kot. Kdg2 kena tgk jenis pulut gak. Akak dah biasa dgn pulut ni yang beli timbang kat Mydin so tahu dah ragamnya.
Deletesodapnyer
ReplyDeleteTQ Asma
DeleteWAH FEBERET SAYA NI..
ReplyDeleteFeveret akak jugak dan feveret keluarga...kalau buat tak risau mesti habis...
DeleteTQ singgah ya..
salam ziarah...suka nya tgk kaler ijo tu..mesti sedap ni..
ReplyDeleteMemang sedap tapi tak leh makan banyak, pening sebab pulut agaknya..angin.
Deletesalam kenal kak...wah sedapnya..lama dh tak kesempatan nk buat.asyik bz je memanjang..hehehe...thanks sudi singgah blog saya.
ReplyDeleteSalam kenal, terimakasih balas kunjungan.
Deletewaaa...sure lagi berseri2 muka bila makan serimuka ni :)
ReplyDeletesure punya tapi CK tak yah makan ni mmg berseri dah muka...:)
Deletehisyyy...esok kena buatlah kuih ni... dh terasa2 kat tekak kesedapannya... lembik2 jer kepala dia macam jeli kan... pergh!!
ReplyDeleteGee, mmg kalau kepala dia lembik2 sikit lagi sedap tapi susahnya bila nak potong kan? Tu yang akak ptg 2 keping je tu hi hi.
Deletefaveret mia ni... suka sangat. sebab sedap sangat.
ReplyDeleteYa ka Mia, mesti bulan posa tak pernah miss beli kan?
Deletenk buat sendiri mmg tk reti.. tak pernah try pun.. tp bila tgk resipi kat atas mcm nak try buat lak hehe
ReplyDeleteCuba je Lia..kita buat dia bukan dia buat kita...lagipun senang je buatnya...
Deleteseleranya serimuka tu
ReplyDeletedatang dari segmen bloglist KA
follow u
http://lovingwantie.blogspot.com/2012/09/bloglist-kesuma-angsana.html
TQ ya Seri. Nanti akak singgah ok.
DeleteEhh Seri pulak ... Wantie...asyik ckp pasal Serimuka nama pun tapi salah hi hi..
Deleteeeee....sukanya ngan kuih nie....sebab bila makan muka berseri2 gituuuu...
ReplyDeleteBetul3x
DeleteTergodanya M tengok kuih tu kak..terlioq..M mmg suka kuih seri muka atau panggilan kat sini pulut sekaya...sedap tu...
ReplyDeleteP/s: M follow sini balik...Salam Perkenalan ya...
MMM...terimakasih ya..
Deletesedap ni apalagi bila kaler hijau hehe
ReplyDeleteThanks KA...
DeleteAslmkum Mar.serimuka idaman hati..biar lagi berseri muka...hi...hi.. sebenarnya cuba 2 resepi, yg satu lagi belum sempat update tp dah suka resepi ni juga.
ReplyDeleteHye Mar...wow ada seri muka...best. kita suka makan bahagian hijau kat atas tu..lemak berkrim..tengok gambar pun dapat rasakan dia punya nyum..nyum..
ReplyDeleteSalam Mama,
ReplyDeletebetul3x saya pun dah suka ngan resepi ni...tapi kan mama saya tak letak telur (lupa nak mention dalam entri, nanti saya edit) untuk lapisan atas tu namun tetap sedap.
Betul tu Raudzah...hubby pun kata sedap..
ReplyDeleteOk sebagaiman yg kakak janji kakak dah boleh masuk jadi follower ke 107. Alhamdulillah... pc kat offcie tu tak tahulah kenapa.
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteMembalas kunjungan :-) salam kenal
Suka tgk kuih2 kat blog u..sedap nampak
Akan dtg ke sini lagi ye
TQ kakzakie.
ReplyDeleteWaalaikumsalam, Terimakasih Saniah.
ReplyDeleteSedap kuih ni.. Saya suka kuih ni akak..
ReplyDeleteP/s: Pokok manggis ada depan rumah..
Salam,
ReplyDeleteterimakasih PMDR. Nak manggis sikit...
den suko kuih sri muko ni...nak2 pulak kalau pulut dio tu lombut...perh...mabeles...
ReplyDeleteCjai, den pun ghoma yo...
ReplyDeleteTak pernah seumur hidup buat nih... emmbilalah nak belajar dengan mak nih..
ReplyDeleteTry ...mesti seronok kalau jadi...
Deletesalam kak,
ReplyDeletekuih serimuka pun kiranya jd pebret saya..walaupun pulut tu angin,tapi laju je makan kalau dah terhidang..
Salam, betul tu, tak leh elak kalau depan mata, sapu aje.
Delete