Mango Delight

Wednesday, October 03, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Selalunya saya buat intaian @ stok take kat dapur setiap Isnin atau Selasa. Lepas tu buat senarai barang apa yang dah habis dan perlu di top-up sebelum ke pasaraya selepas tu atau pada keesokan harinya. Bila rungkai pantry tengok ada balance tepung Hoen Kwe ni lagi dok tergolek kat dalam kabinet. Alamak apa nak buat ngan tepung ni yerk? Nak buat talam...alahai malasnya nak ngukus-ngukus nih. Sedang kepala dok putaq memikiokan apa nak buat, intaian dalam fridge ada buah mangga harumanis lagi 2 ketoi toi toi dalam fruit section. Hah, idea dah timbul sikit-sikit. Susu segar ada lak lagi 1/2 kotak tu.  Wokey....selamat dessert malam ni dah ada dah. Nonton TV malam-malam  kalau tak ada benda manis-manis ni cam tak syiokkk , kalau ada dessert ke...barulah tak ngantuk kan...



Nak kata Tako bukan, nak kata Puding pun bukan...aleh kita panggil dia Mango Delight sudah le. Nak buat apa pening-pening kepala kan.



Mango Delight 
Olahan : Mymintroom

Bahan Lapisan Bawah:

50gram tepung Hoen Kwe Kuning
3 cawan air
1 cawan gula
Sebiji Mangga Harumanis dibuang kulit & dipotong dadu

Bahan Lapisan Atas

50 gram tepung Hoen Kwe Putih
2 cawan susu cair
1 cawan air 
1/4 cawan air + 3/4 cawan jus Sunquick perasa Mango
Cara:

Sediakan bekas dessert secukupnya. Campurkan semua bahan lapisan bawah kecuali mangga ke dalam periuk. Kacau rata. Kemudian masak atas api sederhana sehingga ia pekat. Tutup api dan masukkan mangga. Kacau sebentar. Tuangkan adunan ini kedalam bekas hingga separuh penuh. Biarkan ia sejuk dan mengeras. Ketepikan.

Dalam periuk lain satukan semua bahan lapisan atas dan kacau rata. Masak atas api sederhana sambil dikacau hingga ia pekat. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah. Biarkan ia mengeras dan simpan dalam peti ais. Enak dimakan sejuk-sejuk.



Wassalam...


38 comments:

  1. slurrrpppp sungguh nampaknye ni kak..sejuk2 sikit mesti sedap punya..

    ReplyDelete
  2. wow! sedapnya mango delight ni..makan tika cuaca panas mmg layan tekak sungguh..

    ReplyDelete
  3. feveret KA, n again tq for yr support ye

    ReplyDelete
  4. Ummi...terimakasih...mmg sedap makan waktu cuaca panas...

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Mala, lepas makan mai sini rasa dessert lak.

      Delete
  6. Salam ziarah dan ukhwah,
    Fuhhhh....tersangatlah mengancam jiwa dan raga ini......

    ReplyDelete
  7. Wahhh...rich dgn mango ni kak...terbaik!

    ReplyDelete
  8. Aslmkum Mar.puding mango...nyamannya dpt yg sejuk....enak!

    ReplyDelete
  9. Farah, jap lagi akak jenguk entrinya yer...thanx for jengoking blog akak ni.

    ReplyDelete
  10. Salam Mamasya,
    sejuk mmg enak tapi cuaca sejuk pun saya bedal gak.

    ReplyDelete
  11. Salam kak! selamat petanggggggggg, tgh buat apa tuuuu?? dah minum petang ke belum? ehehe... perut kita ni tgh kelaparan ehehe... panas lah pulak tu kat luar sana, tgk maggo delight akak alangkahh bestnya dpt secawan tu kak, sedapnya! suke tgk kaler dia :-))

    ReplyDelete
  12. Salam Dik Ja, akak jarang minum petang dik...bila teringin sekali-sekala baru minum tapi utk suami mmg akak bancuh la teh/kopi bila dia balik kerja. Lagipun baliknya dah dekat makan malam. Hari cuti baru buat minum ptg ngan kuih-kuih kalau rajin lah...hi hi.

    ReplyDelete
  13. woww..mmg menggoda banget mango delight ita wat nih..terasa2 keenakan nye lalu kt anak tekak ni haa..kempunan sehh!

    ReplyDelete
  14. Assalam sis,
    singgah disini buat pertama kali..salam kenal dari kita..thank you sudi kedapur kita yg tak seberpa tu ya..mangoes are my kids favourite..tapi dia orang suka makan gitu2 aje kalau dibuat benda lain mak dia yang kena habiskan..hehe..nice blog you have here!!

    ReplyDelete
  15. salam Mar..
    ada lagi tak akak lewat hari ni flight delay ni lapo lah pulakkkk tengok benda tu

    ReplyDelete
  16. sedapp dan mgecurkan..kita x pernah buat..tggu org tue kasi sikit..:) boleyy x??

    ReplyDelete
  17. sedapppnyee...terliur tengok!
    sedap bila dimakan sejuk2...lagi2 skrg musin panas nih..
    kunjungan balas...done follow..
    tq..:)

    ReplyDelete
  18. kak noor, dah habis lah kak...lain kali naik kapal duduk depan sekali cepat skit sampainyer hi hi

    ReplyDelete
  19. boley sgt Zilaa...dtg lah tapi bawak Crepe sekali ye...

    ReplyDelete
  20. wah banyak resepi kat sini..sedap jer nampak...

    ReplyDelete
  21. salam singgah...nampak sedap je semua makanan kat dalam ni wuwuwuwuwu

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum... bundo datang jenguk. Ahhh... puding. sejuk je masuk dalam tekak..

    ReplyDelete
  23. Salam ukhwah Cjai...terimakasih sudi singgah.

    ReplyDelete
  24. Aima, terimakasih & terimakasih kerana singgah sini...

    ReplyDelete
  25. Waalaikumsalam, yeh yeh sifu masak yg saya hormati & segani...Ibundo...terimakasih sudi singgah teratak buruk hamba ni...berbesar hati sangat.

    ReplyDelete
  26. pagi2 tengok mango delight ni rasa lapar la pulak

    ReplyDelete
  27. Wah! Mmg menggoda ngan buah mempelam yg menguning tu...Nak skit..hu hu..

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS