Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Sekejap dah bertemu Jumaat semula...tengah masak apa tu? Saya dah masak dah...Hi hi, tak adalah. Ini menu makan malam kelmarin. Daging Masak Lemak Ciliapi. Bukan saja sedap tapi mudah aje nak masaknya. Maaf ye...tak dapat nak sembang banyak....terus aje ke resepinya kat bawah tu...
Sekejap dah bertemu Jumaat semula...tengah masak apa tu? Saya dah masak dah...Hi hi, tak adalah. Ini menu makan malam kelmarin. Daging Masak Lemak Ciliapi. Bukan saja sedap tapi mudah aje nak masaknya. Maaf ye...tak dapat nak sembang banyak....terus aje ke resepinya kat bawah tu...
Daging Masak Lemak Ciliapi
Bahan:
800 g daging – potong kecil, basuh & toskan
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
4
batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit -
dibelah/disimpul
3 biji ubi kentang – potong 2
Garam secukup rasa
Bahan Ditumbuk :
12 tangkai cili padi (nak pedas
boleh tambah)
1 inci kunyit hidup
½ inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas kecil bawang putih
Cara:
Masukkan daging dan bahan tumbuk, serai dan serbuk kunyit (jika kuah
tak berapa kuning) ke dalam periuk. Didihkan dan masak hingga daging empuk.
Bila dagingnya dah lembut, masukkan
santan cair dan ubi kentang. Teruskan masak hingga ubi empuk dan kuah sedikit
surut. Masukkan garam secukup rasa dan santan pekat serta asam keping .
Kacau sekali-sekala dan masak hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan
rasa, masukkan daun kunyit , teruskan masak sekejap lagi dan tutup api.
Sedia untuk dihidang.
"Kita
tidak harus mengorbankan harga diri agar disukai orang lain."
Wassalam...
kak suka masak lemak cili api..tak kiralah daging,ayam atau ikan..
ReplyDeletemenyelerakan,tambah2 dgn nasi panas ada pulak smbal belacan..
sedapnya...kuahnya pon nak pekat tu...
ReplyDeletemasak lomak apa pun sedap je kan,tambahan daging ni huh engok pun dah tau sedppppp
ReplyDeleteSalam. Masak lomak cili api makanan bundo sejak kecik. Masak lemak cili api original tak bubuh bawang halia bagai. Cuma kunyit dan serai dititik. Tapi sekarang ni dah banyak variasi.
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletewah..ni kalau makan ngan nasi yang lembut dan panas2 ni, dah tak nampak orang sekeliling..
sedappnya tengok..pic pun lawa.. suka tgk..meleleh air liur jaa hehe
ReplyDeleteSedapnya..........salam kenal dan follow....
ReplyDeletesedap sangat2
ReplyDeleteSalam Knor,
ReplyDeletebetul tu...
QH, pekat sikit sebab santan lebih.
Kak Noor,
thanks.
Salam Ibundo,
ReplyDeletebetul tu. Mak mertua saya pun suka yang original masa 1st time dia makan di rumah kenduri kat Pilah.
Salam Rohah, betul tu..
ReplyDeleteJaa, tq.
Mia,
terimakasih follow.
TQ eita
ReplyDelete