Ayam Perap Masak Kicap

Thursday, October 11, 2012




Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Dua hari lepas, BW kat rumah rakan-rakan alamayaku sambil mencari-cari menu apa nak masak untuk makan malam. Ayam setengah ekor dah keluarkan dari freezer, defrost siap-siap. Tiba-tiba tup, nampak Mas posting menu ni...Ayam Perap Masak Kicap. Rasa teringin lah pulak. Susah betulll, nampak apapun teringin. Lalu tanpa berfikir panjang dah..(letih otak tau, hari-hari kena fikir apa nak masak) terus aje masak lauk ni untuk malam tu. Kalau perap semalaman tentu lebih mesra ayam ngan kicap ni, tapi saya perap 4 jam aje...tak sempat. Walaucamnepun, tetap maveles..


Ayam Perap Masak Kicap
Resepi Asal : Kak Fida@MyResepi.com

Bahan :

1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil, saya buat setengah ekor je..so bahan kena adjust la ya..
6 ulas bawang putih *- ditumbuk halus
1/2 ibu jari halia * - ditumbuk halus
1 sudu besar cili giling - lebihkan jika suka lebih pedas
1 sudu besar serbuk rempah kari *
1 sudu kecil serbuk kunyit *
1/2 cawan kicap manis *  - lebihkan jika suka, ikut selera
1 - 2 sudu besar air asam *
Garam dan gula secukup rasa

Bahan lain :

1 biji bawang besar - hiris bulat
2 biji kentang  - potong baji dan goreng
2 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau  - dipotong serong
1 biji lada benggala merah (jika suka) - potong kecil 
Sedikit daun sop,daun bawang - dihiris


Cara :

Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan-bahan yang bertanda * . Gaul rata-rata hingga sebati.

Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.

Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali @ periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata.

Tutup kuali @ periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.

Buka penutup kuali @ periuk dan kacau lagi rata-rata dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.

Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa. Akhir sekali masukkan Bahan B dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil.

Siap untuk dihidangkan. Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka.

 
Tak nampak hirisan bawang besar pun kat dalam tu kan? Sebenarnya terlupa nak letak...Tapi bila tiba waktu nak makan saya reheat, baru letak bawang besar. ^-^. Saya tak letak ubi kentang, lada dan cili tapi saya ganti dengan sebiji terung panjang (saiz sederhana) dan lobak merah yang dipotong kecil serta cili api.

Terimakasih lagi sekali Mas kerana berkongsi resepi mudah tapi sedapp ni.

Wassalam...

19 comments:

  1. sedapnya bile pepagi gini tgk lauk kicap tu...nyum2

    ReplyDelete
  2. saya mmg tengah lapar pg ni.mlm td tak lalu nk makan..pg ni tgk ayam kicap ni..alahai...telan air liur ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. olololo...pasal apa tak lalu makan lak...meh sini nak suap.

      Delete
  3. Oklah resepi ini sebab sekeluarga boleh makan. Kalau baut bekal jenjalan pun ok juga sebab tak banyak kuah dan tahan lama..

    ReplyDelete
  4. mesti mantap diapunya rasa ni,coz diperap2 ayamnya..suka sangat menu ayam kicap,serasi..

    ReplyDelete
  5. Salam kak!! waaaaaaa... apa2 yg ada kicap mmg kita sukeeeeeeee sgt2!!! lauk raya wajib masak ayam masak kicap ehehe.. kalau buat sambal goreng pun gitu jugak, ada kicapppppp sedappppp! :D

    ReplyDelete
  6. wah mmg sedap ni. TQ for yr concern kak. masih x 100% ok, but life harus diteruskan jugakan.. senyum tawa boleh menghilangkan sedikit duka kan!

    ReplyDelete
  7. salam syg kak mar,
    sedapnya lauk2 yg ada kicap..wahh terliurnya kita..dah lama x buat masak2 kicap..yummy:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sayang Dik Zila, emm, hari ni akak tak brp sihat...demam sampai tersilap-silap entry...hari ni masak kicap telur mata je...dgn sop sayur...demam pun berselera gak makannya..

      Delete
  8. Sedapnya....nampak pekat aje kuahnya.

    ReplyDelete
  9. Sedaap jugak ni..kena Cuba Buat Nampak Gayanye ni.. :-)

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS