Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Apa khabar rakan-rakan semua? Sihat? Kalau tak sihat..lekas-lekas jumpa doktor dan dapatkan ubat ya...jangan biarkan...nanti melarat, siapa susah? Sendiri jugak yang susah. Lagipun kalau jumpa doktor awal-awal, mungkin ubat tu sedikit aje nak kena makan, kalau dah lambat, sakit dah melarat, lagi banyak ubat nak kena makan. Betul tak?
Semalam saya buat apam lagi...tapi bukan yang senyum-senyum tu...tu lambat lagi nak buat balik. Belum ada mood lagi. Apam ni pun saya buat sebab nak habiskan sedikit-sedikit stok-stok yang ada. Resepi apam ni dari blog HanaMemories, cuma saya ubahkan sikit letak perasa coklat dan letak susu cair sebagai ganti santan.
Bila dah siap...saya layan cerita monyet pandai nak takluk dunia kat Astro, sedar tak sedar nak habih apam ni saya ngap ^-^.
Bila dah siap...saya layan cerita monyet pandai nak takluk dunia kat Astro, sedar tak sedar nak habih apam ni saya ngap ^-^.
Apam Perisa Koko
Bahan:
2 biji telur
1 sudu teh ovellet
1/2 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus
125 ml santan kara - saya ganti dengan susu cair ( Full cream milk , dalam kotak tu)
1 sudu teh baking powder
Secubit garam
Pewarna - saya tak letak
1 sudu teh cokelat emulco
Cara:
Pukul telur dgn gula dan ovellet sampai gebu.
Masukkan santan ( susu ) dan esen vanilla, kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis
sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.
Wassalam...
salam kenal..wah byknya resepi kat sini...semua nampak segar2..saya suka..follow juga ye..tq dtg ke blog saya yg tak seberapa tu..
ReplyDeletewah..memikat selera ku..
ReplyDeletesalam perkenalan yer...t.kasih sebab follow..
Ohhh... dah cantik gebu macam kek kakak nampak. Mana tak habis sebab mata tonton tv tangan mencapai tak sedar licin... sedap betul nie:)
ReplyDeleteTQ Knor.
ReplyDeleteTQ Shidah.
ReplyDeleteKakZakie, emm tu lah...tapi tak leh makan byk2. Manis...
ReplyDeleteSalam kak! kalau tajuk apam kan kat kepala kita n mata kita terbyg byg kelapa parut sedapppnya! tak kira ler apam tu makan dgn kelapa parut ke tidak mmg kita suke mkn apam dgn kelapa parut hihihi..
ReplyDeletesedapanya..kalo dah diadun dengan dgn perisa koko lagi best la kan..
ReplyDeletesalam kenal, dari bloglist KA, done follow.. hit me back ya
ReplyDeleteSalam Mayang, tolong bagi link supaya akak boleh follow...akak tak jumpa link nya...
ReplyDeleteSalam kak :D akak nak resepi apa tadi ya? ada dlm bahasa thai tak kak? kita ni jakun sikit ehehe... klu ada dlm bahasa thai senang kita nak tanya kawan thai kita sbb jarang mkn kat kedai tak tahu sgt ler menu2 dia org nii hihihi
ReplyDeleteSalam, Kak Mas.. sampai hati makan apam tak ajak saya.. cete monyet tu best ek.. hihi
ReplyDeleteapam nmpk very spongy!
ReplyDeleteSalam Sari sayang, ada lagi sikit apam ni mai le kalau nak..
ReplyDeleteMala, memang pun tapi bila masuk dalam perut campur air dia kembang...tu yang kenyang semacam tu hi hi.
ReplyDeletekenapalah akak ni rajin sungguh bab masak2 ni !
ReplyDeletesalam sayang kak mar,
ReplyDeletedapnye..nampak kegebuanya..berongga2 lg..tunggu zila rajin nnt zila nk try jgk la:)
KA, kalau tak akak asyik membuta aje pulak...
ReplyDeleteHi dik Zila come lote... ada lagi ke fruit tart tu...meh le sikit.
ReplyDeleteOwh baca pos akak pasal nk panggil apa tu..kira saya remaja sket ar dr akak..heeeee....gebusnya apam cekelat....biasa resepi dr gobok hana mmg sedap2 kan kak.... Jawabla adik tanya ni....
ReplyDeleteTau...tgk gambo pun tau Chah lagi remaja...ah ah mmg sedap pun semua yang dr gobok Hana tu....
ReplyDelete