Apam Perisa Koko

Wednesday, October 10, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,  

Apa khabar rakan-rakan semua?  Sihat? Kalau tak sihat..lekas-lekas jumpa doktor dan dapatkan ubat ya...jangan biarkan...nanti melarat, siapa susah? Sendiri jugak yang susah. Lagipun kalau jumpa doktor awal-awal, mungkin ubat tu sedikit aje nak kena makan, kalau dah lambat, sakit dah melarat, lagi banyak ubat nak kena makan. Betul tak? 


Semalam saya buat apam lagi...tapi bukan yang senyum-senyum tu...tu lambat lagi nak buat balik. Belum ada mood lagi. Apam ni pun saya buat sebab nak habiskan sedikit-sedikit stok-stok yang ada.  Resepi apam ni dari blog HanaMemories, cuma saya ubahkan sikit letak perasa coklat dan letak susu cair sebagai ganti santan.

Bila dah siap...saya layan cerita monyet pandai nak takluk dunia kat Astro, sedar tak sedar nak habih apam ni saya ngap ^-^.

Apam Perisa Koko
Sumber: HanaMemories
Olahan: mymintroom
 
Bahan:

2 biji telur
1 sudu teh ovellet
1/2 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus
125 ml santan kara - saya ganti dengan susu cair ( Full cream milk , dalam kotak tu)
1 sudu teh baking powder
Secubit garam
Pewarna - saya tak letak
1 sudu teh cokelat emulco

Cara:

Pukul telur dgn gula dan ovellet sampai gebu.

Masukkan santan  ( susu ) dan esen vanilla,  kacau sebati.

Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.

Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.
 



 Wassalam...

21 comments:

  1. salam kenal..wah byknya resepi kat sini...semua nampak segar2..saya suka..follow juga ye..tq dtg ke blog saya yg tak seberapa tu..

    ReplyDelete
  2. wah..memikat selera ku..
    salam perkenalan yer...t.kasih sebab follow..

    ReplyDelete
  3. Ohhh... dah cantik gebu macam kek kakak nampak. Mana tak habis sebab mata tonton tv tangan mencapai tak sedar licin... sedap betul nie:)

    ReplyDelete
  4. KakZakie, emm tu lah...tapi tak leh makan byk2. Manis...

    ReplyDelete
  5. Salam kak! kalau tajuk apam kan kat kepala kita n mata kita terbyg byg kelapa parut sedapppnya! tak kira ler apam tu makan dgn kelapa parut ke tidak mmg kita suke mkn apam dgn kelapa parut hihihi..

    ReplyDelete
  6. sedapanya..kalo dah diadun dengan dgn perisa koko lagi best la kan..

    ReplyDelete
  7. salam kenal, dari bloglist KA, done follow.. hit me back ya

    ReplyDelete
  8. Salam Mayang, tolong bagi link supaya akak boleh follow...akak tak jumpa link nya...

    ReplyDelete
  9. Salam kak :D akak nak resepi apa tadi ya? ada dlm bahasa thai tak kak? kita ni jakun sikit ehehe... klu ada dlm bahasa thai senang kita nak tanya kawan thai kita sbb jarang mkn kat kedai tak tahu sgt ler menu2 dia org nii hihihi

    ReplyDelete
  10. Salam, Kak Mas.. sampai hati makan apam tak ajak saya.. cete monyet tu best ek.. hihi

    ReplyDelete
  11. Salam Sari sayang, ada lagi sikit apam ni mai le kalau nak..

    ReplyDelete
  12. Mala, memang pun tapi bila masuk dalam perut campur air dia kembang...tu yang kenyang semacam tu hi hi.

    ReplyDelete
  13. kenapalah akak ni rajin sungguh bab masak2 ni !

    ReplyDelete
  14. salam sayang kak mar,
    dapnye..nampak kegebuanya..berongga2 lg..tunggu zila rajin nnt zila nk try jgk la:)

    ReplyDelete
  15. KA, kalau tak akak asyik membuta aje pulak...

    ReplyDelete
  16. Hi dik Zila come lote... ada lagi ke fruit tart tu...meh le sikit.

    ReplyDelete
  17. Owh baca pos akak pasal nk panggil apa tu..kira saya remaja sket ar dr akak..heeeee....gebusnya apam cekelat....biasa resepi dr gobok hana mmg sedap2 kan kak.... Jawabla adik tanya ni....

    ReplyDelete
  18. Tau...tgk gambo pun tau Chah lagi remaja...ah ah mmg sedap pun semua yang dr gobok Hana tu....

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS