Aidil Adha ku di KL

Wednesday, October 31, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Baru nak entry pasal Raya. Raya hari tu kami balik ke KL ( bukan Kuala Lumpur tapi Kampung Lasah) di Sungai Siput, Perak. Kami balik petang Khamis. Beraya bersama kakak ipar dan keluarganya sahaja. Cuma dua buah keluarga tapi cukup meriah. Ibu tak beraya bersama kali ni kerana beraya bersama abang ipar yang sulung di Kundang, Sg. Buloh. 

Walaupun cuma dua buah keluarga saja kali ni tapi macam-macam idea yang datang. Apa lagi semuanya perihal makan. Yang terpampang kat atas tu menu untuk pagi raya. Lewat petang raya tu pulak kami buat kuih Limas ( Tepung Pelita tradisi).  Kak Azie dok tercari resepi kuih Limas ni, sebab resepi yang ada dalam Google semuanya yang guna tepung beras yang dimasak. Resepi Kuih Limas ni cuma guna tepung gandum. Saya pun lebih suka resepi yang guna tepung gandum ni sebab bila makan terasa gula yang cair dalam tepung tu. Lupa lak nak ambil gambarnya. Ingatkan Limas ni nak di buat sarapan untuk pagi esoknya tapi tak sempat sebab dah habis malam tu jugak.

Sarapan pagi Sabtu cuma makan apa balance yang ada...anak-anak remaja pakat goreng telur mata makan ngan nasi. Saya pun goreng cekodok pisang sebab pisang banyak...aik cekodok pun habis juga...Alhamdulillah. Lepas tu ada lak yang teringin makan roti jala. Daging korban...ku korbankan buat kari untuk cicah roti jala. Masa tu dah dekat tengahari...jadi roti jala tu buat hidangan minum petang. Tengahari pulak buat masak tempoyak ikan kembong, gulai pisang dan rebus pucuk manis + betik muda...cicah sambal belacan...pergh!!! Habis buat roti jala, dok melepat pisang pulokk dah daun pisang banyak lebih....tapi tang ni saya dah pengsan dah....tertidor kat tengah rumah...tido2 ayam aje..."excited" mana boleh lena kan...

Malamnya, masing-masing dah keletihan dan yang penting...kekenyangan. Kami pun dah nak balik malam Sabtu tu sebab Ahadnya Kiki ada program ngan kengkawan. Dah dekat jam 11.30pm kami bertolak balik ke Ipoh dan sampai jam 12.30 malam.

Begitulah program Raya Haji kami tahun ni...yang diatur serta dirancang oleh saya...Mak Anjang...hi hi...Bak kata anak-anak sedara...kalau tak ada Mak Anjang tak syiokkk lah...hi hi masuk lif angkat sendiri...tapi memang betul pun kalau tak ada saya, kakak ipar kata dia memang tak masak apa-apa pun sebab kebetulan suaminya pun "dalam pantang" kerana pembedahan kecil di mata kanan minggu lepas.

Apa-apa pun 2 hari beraya di kampung memang "happening"...

Wassalam...

16 comments:

  1. Assalamualaikum..
    banyak nye hidangan...
    best betul raya haji kali ni. ye.. meriah dengan makanan.. :) siap lemang rendang lagi.. :) nyum nyum..
    >> smlm asben nani ckp nak buat laksa this week end.. owwhh tak sabarnya nak makan laksa.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam Marshita... aduh...orang lasah ke? satu daerah ler kita yer..hehehe....saya kat Salak..tp dah tak balik sana dah..rumah pun dah takde...cuma adik beradik/sedara ramai ler kat sana

    musim apa kat sana?

    ReplyDelete
  3. Waalaikumsalam Jass,
    saya kalau laksa...tak makan nasi pun takpe...nasi dagang tu mmg keinginannya selalu datang time raya haji...makan nya sikit aje sebab campur pulut tak leh makan banyak...fening...nasi dagang yang kakak ipar buat je yang sedap...

    ReplyDelete
  4. Salam CK, suami orang Lasah...saya pun dah jadi orang sini gak gamaknya, nak masuk musim doyan ni rasanya...

    ReplyDelete
  5. Sebenarnya tak kira di kg atau bandar kalau dapat kumpul seronok Mar. Kakak kumpul di rumah kakak bukan di kg pun terasa seronoknya.

    psst: mata kakak tertancap pada pinggan cantik yg isi lemang. Kakak suka bunga dia nostalgia masa kakak kecik dulu:)

    ReplyDelete
  6. mak lang memang bestler.... ooo lain yerk limastu ngan tepung pelita.... patutler kalau makan limas emak buat tak sama ngan beli kat sini... teruk betoiler akakni... patutler selalu cakap kalau limas kat bota lagi sedap tak sama....

    ReplyDelete
  7. KA, bila dah berkumpul mmg idea nak masak tu banyak le...

    Betul3x Kak Zakie...kat mana pun sama asalkan ramai kumpul...tapi kat kg banyak benda free boleh dapat sekitar rumah...jimat sikit..

    ReplyDelete
  8. Salam kenal Cho Zila,
    serupa tapi tak sama...limas lagi sedap pada akak...

    ReplyDelete
  9. Kak Zakie...pinggan nostalgia...mak tak ada kat rumah habis kami selongkar pinggan mangkuk..he he..

    ReplyDelete
  10. sanagt menyelerakan..sedap2 semuanya

    ReplyDelete
  11. Assalam marsita,
    wah macam2 menu aidil adha awak ya..hehe..memnag seronok bila ramai2 berkumpul tukan..yang buat seronok tu apa makanan yg dihidang pasti habis dan apa yang dibuat pun licin..kita suka macam tu..kalau dulu balik kampung dimuar, pun begitu juga..air kopi dgn biskut kering pun berselera betul makan ramai2..

    ReplyDelete
  12. TQ Ayu singgah ptg2 ni...pekena kopi panas sedap nih...majoriti menu Adha ni saya yang plan...yang lain follow aje...

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS