Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Bertemu lagi kita di hari Rabu. Hujan lagi pagi ni. Tarik selimut balik pun syiokkk ni tapi tak leh lah sebab hari ni nak gi shopping, barang-barang dapur banyak yang dah clear. Kalau zaman bekerjaya dulu, hari Rabu ni merupakan hari yang paling sibuk. Meeting sana-sini, conference call, kadang-kala tak tahu mana satu nak cekau. Kebijaksanaan dalam pengurusan masa dan mengenal-pasti yang mana "urgent" dan yang mana "important" adalah paling mustahak. Kalau tidak ketinggalanlah jawabnya. Itulah yang saya selalu pesan pada anak-anak buah saya dulu. Harapan saya mereka masih mempraktikkannya.
Sebenarnya pada hari Jumaat petang yang lepas, saya mencari-cari resepi yang boleh digunakan untuk menghabiskan nenas dalam tin yang ada lagi separuh sebelum ianya rosak. Tak baik membazirkan, jadi elok digunakan untuk perkara-perkara yang berfaedah. Tup-tup bila buka FB terpacul resepi ni dalam FB saya oleh blogger yang tak menggunakan telur dalam masakan beliau iaitu Madhuram.
Walaubagaimanapun ada beberapa bahan yang perlu tapi tiada dalam stok saya. Tapi tak mengapa, itu semua bisa diatur asalkan kejadiannya taklah lari sangat ke laut nanti.
Resepi beliau memerlukan bran (sejenis bijirin/cereal) yang mampu melembutkan roti, tapi saya gantikan dengan cornflakes dan juga memerlukan "apple sauce" dimana saya cuma gandakan sikit lagi madu yang juga diperlukan dalam resepi ni.
Mulanya risau jugak kot-kot roti ni tak menjadi. Tujuannya nak habiskan stok jadi membazir pulak nanti. Tapi Alhamdulillah, menjadi juga roti ni sudahnya. Rasanya masam-masam manis dan teksturnya macam kek buah-buahan.
Ikuti resepinya dalam Bahasa Inggeris.
Pineapple Bran Quick Bread
|
Sumber: Madhuram's Eggless Cooking
Prep time: 15 Mins
Cook time: 1 Hr 20 Mins
Yields: One 9×5 inch loaf.
Very easy to bake and delicious
pineapple bran quick bread. Finish off the bran cereal that no one touches by
using it in this recipe and you would be surprised to see the bread vanishing
away quickly.
Dry Ingredients:
1 and 1/2 cups All Purpose Flour
1 and 1/4 cups Bran Cereal (I used Fiber One Original) - saya guna Cornflakes, di hancurkan dulu
1/4 cup Granulated Sugar
2 teaspoons Baking Soda
1/2 teaspoon Baking Powder
1/4 teaspoon Salt
Wet Ingredients:
2 tablespoons Oil (I used Canola) - saya guna minyak sayuran
1/2 cup Unsweetened Applesauce - saya tak letak
1/3 cup Honey - saya letak lebih sikit
1 and 1/4 cups Crushed Pineapple, with juice (See Notes)
Procedure:
Preheat oven to 350F/180C for 15
minutes. Lightly grease a 9×5 inch loaf pan. I also lined it with a piece of
parchment paper to enable easy removal of the loaf from the pan.
In a large bowl, stir together the
dry ingredients.
Similarly combine together the wet
ingredients in a separate bowl. Just stir it well with a whisk.
Pour the wet mixture on the dry
ingredients and stir until just combined. Over-mixing the batter will result in
a tough bread. Having lumps is fine, just be sure that the dry ingredients are
not visible.
Spoon the batter into prepared pan.
Bake in the preheated oven for 70-80 minute or until a tooth pick inserted in
the center comes out clean. Mine was done around 75 minutes. (See My Notes)
Let cool in pan on a wire rack for
10 minutes. Since I lined the pan with a parchment paper, the loaf came off
very easily without any mess. Let the loaf cool completely on the rack
overnight.
Notes from Madhuram:
Be sure you don’t drain the
pineapple; just spoon juice and pulp together in your measuring cup. I used the
dry measuring cups for this and not the liquid measuring mug.
If you don’t have a light colored
loaf pan, I would suggest you to get one for quick breads like this which
require 70-80 minutes of baking. I used a very dark non stick pan and the
corners started browning around 30 minutes itself. I have read somewhere that
pies which are browning too quickly can be saved by covering it loosely with an
aluminum foil. So I tried the same trick for this quick bread too and I was
able to avoid a disaster. Even then I would say that the top was very brown and
it could have been better had I used a light colored pan.
I think adding a cup of chopped
walnuts to the batter will make it even more tasty.
Oh ya, nama roti ni sepatutnya saya kena tukar yerk sebab sebutir Bran pun tak ada dalam roti ni tapi tak pe lah saya kekalkan juga lah namanya macam tu.
Wassalam...
cantik kejadian roti tu macam kek jugak rupa nya boleh lah akak try nnt best tu rasanya masam2 manis tk jemu makan
ReplyDeleteSalam Kak Noor, emm dah lama habis pun rotinyer...nanti kalau akak try cuba guna Bran & apple sauce tu ye dan ceritalah pulak kejadiannya...mungkin lagi lembut dan lagi sedap...
ReplyDeleteSalam kak, haar, dulu2 kalau tengok resepi2 gini ingatkan ya ya roti tu kan hihihi... rupanya kek :D jakun betul kita :D
ReplyDeleteSalam ziarah,
ReplyDeleteLama betul saya tak buat kek atau roti. Nampak roti ni menyelerakan. Ada air kopi tak? hehehehe
Ada tapi pun dah habis jugak...
Delete