Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Asam pedas (bahasa Melayu) atau asam
padeh (bahasa Minangkabau) adalah
salah satu masakan tradisional Minangkabau
dan Melayu (Riau, Jambi,
dan Semenanjung Malaya) yang
memiliki cita rasa asam dan pedas. Masakan ini menggunakan berbagai jenis ikan
dan hidangan laut seperti ikan tongkol, kakap,
tuna,
Ikan kembung, gurami, dan sotong sebagai bahan utama yang kemudian dibumbui dengan asam jawa, cabai, dan ramuan yang lainnya.
Hidangan ikan asam pedas dikenal secara meluas di Sumatera dan di Semenanjung Melayu.
Hidangan ini dikenal baik dalam khazanah seni memasak Minangkabau ataupun
Melayu, sehingga tidaklah jelas dari manakah asal mula hidangan ini. Hidangan
asam pedas Minang dapat ditemukan dengan mudah di seluruh Rumah Makan Padang yang
ada di Indonesia dan Malaysia, bahkan telah menjadi masakan
khas masyarakat Melayu dan Aceh. Namun racikan rempah/ramuan yang digunakan
berbeza menurut daerah masing-masing.
Asam pedas merupakan kuah yang di dalamnya terdapat ramuan yang pedas dan asam
yang dilengkapi dengan sayur-sayuran. Di Aceh,
asam pedas sangat jarang menggunakan sayur, melainkan dipadukan dengan ikan tongkol yang disebut Asam Keueng. Sedangkan di Riau,
asam pedas telah menjadi bagian dari seni memasak masyarakat Melayu yang
biasanya dipadukan dengan ikan patin,
ikan baung,
ikan selais,
dan ikan gabus.
Asam Pedas Ikan Tongkol ni saya masak pada hari Jumaat lalu untuk makan malam. Ikan Tongkol ni Kiki tak berapa suka, kalau makan seketul pun tak habis, tapi mak dia suka. Tak kiralah goreng ke, masak kari atau masak asam. Baru aje masak kari kepala ikan beberapa hari sebelum tu jadi ikan ni saya masak Asam Pedas pulak kali ni. Asam Pedas ni kalau dimakan dengan nasi lepas tu letak lak kicap manis, walla....bertambah-tambah nasi kalau makan...itu kalau sayalah. Orang lain saya tak tahulah. Kawankan pulak ngan ulam dan sambal belacan..perghhhh...! Kuah dia kalau ada left-overs boleh buat cicah lempeng pulak pagi esoknya. Tapi kali ni tak ada lebih sebab buat kuah sikit jer...
Disebabkan Kiki tak berapa suka ikan ni, kalau saya masak mesti saya buat lauk back-up untuk dia. Apa lagi telur dadar lah.
Okay, ikuti resepinya....
Disebabkan Kiki tak berapa suka ikan ni, kalau saya masak mesti saya buat lauk back-up untuk dia. Apa lagi telur dadar lah.
Okay, ikuti resepinya....
Asam Pedas Ikan Tongkol
Bahan:
1 ekor
ikan tongkol putih
1 bawang
besar – kisar
3 biji
bawang putih - kisar
½ inci
lengkuas - kisar
1 inci
halia – kisar
½ inci
kunyit hidup - dikisar
3 sudu
besar cili kering yang dikisar
2
batang serai – di titik
1 sudu
besar kerisik - optional
Sedikit
belacan
1 bunga
kantan
Daun
kesum
Air
asam jawa
Garam
dan gula secukup rasa
6 biji
kacang bendi
2 bij
tomato – belah 4
Cara:
Panaskan
minyak secukupnya.
Masukkan
bahan kisar( kecuali cili kering) dan belacan. Tumis hingga naik bau
Setelah
naik bau, masukkan serai dan cili kering, teruskan menumis hingga pecah minyak.
Selepas
itu masukkan air asam jawa. Masak hingga didih.
Bila
dah didih, masukkan
kerisik & masukkan pula ikan.
Kacau serta seimbangkan rasa asam, garam dan gula. Akhir sekali
masukkan kacang bendi, daun kesum serta bunga kantan dan buah tomato. Masak hingga sayur empuk.
Sedia untuk dihidang.
Wassalam...
sedapnyer...fiza pun suke sgt ikan tongkol kalau grg...kalau masak berkuah i jd kurang sikit....he he he...kalau ikan tongkol grg makan ngan nasik panas2 pastu letak kicap...pastu ngan sambal belacan...wahhh !!! isk lapaq la pulak tgk asam podeh akak ni...
ReplyDeleteSalam,
Deleteakak tak brp suka goreng pulaktapi masak taucu pun ok gak kan?
Salam kak! Morningggg!!! Suke assm pedas!! Tp suke yg mak kita masakkan :D lama tk mkn asam pedas nk buatnya ni ler mls betul nk blender2 lada :D curah kuah byk2 pastu letak kicap suke betul kita mkn mcm tu ehehe...
ReplyDeleteMorning dik!!! memang mak masak semua sedapkan. Makan cam style adik tu mmg pergh sgt...
Deletesalam ziarah. sy pun suka asam pedas. klu guna ikan parang atau ikan pari pun best kan.. :)
ReplyDeleteSalam, ikan parang & ikan pari pun best tapi ikan parang byk tulang malas nak buang tulang time makan...
DeleteSalam Ziarah Marsita...
ReplyDeletekalau yg namanya asam pedas ikan...memang sedap sangat..kita boleh mkn nasi byk...
Terimakasih singgah Rahel...tak blh buat selalu asam pedas ni nanti makan nasi bertambah-tambah...
Deletesalam kenal marsita, ni peberet Liza tp belum pernah lg guna ikan tongkol....tp nmpk mmg mneyelerakan...
ReplyDeletennt jemput singgh blog liza ye...
Salam Liza, terimakasih krn sudi singgah, nanti kami balas kunjungannya ya..
DeleteSis pun belum pernah makan asam pedas ikan tongkol....selalu buat gulai aje makan dgn nasi dagang.Nampak macam sedap sangat ni.
ReplyDeleteHany, gulai tu mesti maksudnya masak kari kan? Kari pun sedap jugak..makan ngan kicap manis....
ReplyDeleteyg ini mmg best tp KA selalu guna ikan pari or tenggiri je hehe
ReplyDeleteSalam KA, pari akak selalu panggang aje...tak pernah lg masak asam pedas ni...tenggiri pun ok gak buat asam pedas.
DeleteSalam kenall.. Tq singgh blog saya. Wahhh bnyk menu best2 kt sini. Suke2.. Lma da tak mkn asam pedas nmpk yummy tuu
ReplyDeleteterimakasih atas kunjungannya Izah.
DeleteThank you for the comments and dropping by...
ReplyDeletemala pun baru buat asam pedas semalam :)
ReplyDeletemala brp kali tambah nasi? hi hi
Deleteassalam ....
ReplyDeleteterimakasih dah berkunjung ke dapur saia.... ^_^
sedap asam padeh tu.... :)
salam ukhuwah dari kota dumai, riau... :)
Salam Mimie, terimakasih kerna kunjungan balasnya ya...
Deletesalam kenal
ReplyDeletethanks follow akak
akak pun dah follow
Salam kak, terimakasih krn sudi flw...
ReplyDeleteLove Ikan Asam....
ReplyDeleteMe too...
Deleteakak baru lepas makan tenguk asam pedas lapar balik....memang kecur betul..
ReplyDeletehi hi....makan lah balik..
ReplyDelete