Kuih Tako dan lagi...

Tuesday, September 18, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Apa khabar teman blogger sekalian? Harap sihat sentiasa hendaknya disamping keluarga dan tugas seharian. Tak lama lagi September akan melabuhkan tirainya. Pada yang bakal menyambut hari lahir di awal Oktober, rasanya tidak terlalu awal untuk mengucapkan "Selamat Hari Lahir dan Semoga di panjangkan usia dan dimurahkan rezeki serta sentiasa berada di bawah limpahan rahmatNya."


Semasa saya ke Tesco Rabu lepas saya ternampak buah Sengkuang China @ Water Chestnut. Rasanya buah ni selalu ada aje kat Tesco tapi kat Mydin jarang-jarang ada. Bila nampak je terus saya ambil beberapa biji untuk di buat Tako esoknya (Khamis). Banyak juga rakan blogger yang menayang kuih Tako ni kat laman mereka. Geram pulak saya tengok. Kiki pulak ternampak Tako kat laman rumah Qasey bila saya sedang bertandang ke situ minggu lepas. "Emm, sedapnya mak. Buatlah macam ni," katanya. Saya pun tak sampai hati, terus buat Khamis lepas. Buat sikit aje, satu adunan.


Kuih Tako
Sumber: Qasey Honey
 
Bahan Lapisan Bawah:

25 gm tepung hoen kwe hijau @ 3 sudu besar
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina - di potong dadu (kalau tak ada boleh guna buah pear)

Lapisan Atas:

25 gm tepung hoen kwe - putih
2 cawan sartan - 1/2 cawan santan + 1 1/2 cawan air
secubit garam 

Cara:

Susun kotak pandan atas tray.

Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.

Campurkan semua bahan Lapisan Bawah kecuali sengkuang dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.

Kemudian kita ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
Satukan semua lapisan atas dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup-letup kecil tu terus tutup api.

Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk sedap!
  

Memang sedap...hari Ahad saya buat lagi 2 adunan sekali tapi letak dalam gelas besar  macam kat bawah ni. Dua adunan dapat dalam 6 gelas.


Wassalam...

7 comments:

  1. tq berkongsi resepi yg best ni ye

    ReplyDelete
  2. Alahai....nampak pun dah tahu mesti sedap ni.Dah lama terfikir nak buat kuih tako ni tapi sampai sekarang tak terbuat-buat.

    ReplyDelete
  3. una preparazione particolarissima
    รจ davvero bello conoscere i gusti e il saper fare proveniente da tutto il mondo

    ReplyDelete
  4. Thank you...It taste sweet and savory...very yummy..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. dulu buat dengan kakak guna daun pandan.. best sedap lak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna daun pandan lebih wangi & sedap baunya...

      Delete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS