Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Kat luar sana redup diiringi guruh sekali-sekala, tapi tak jugak hujan-hujan. Sedapnya tidor tadi. Dapat satu setengah jam...fulamak lega minda rasanya. Baru lepas mengukis kuih Sarang Semut ni...baring-baring nak luruskan pinggang...terus terlolap. Memang ada niat nak lolap pun.:)
Terjaga je terus hadap cermin ajaib ni. Esok sibuk ngan hal yang lain pulak. Emm, cepat nya masa berjalan.
Tak sampai seminggu dah nak dekat raya. Mana yang anak-anak belajar dan menginap di hostel tu, nampaknya ada yang dah mula pulang ke kampung. Tentu seronok anaknya dan sudah pastilah seronok lagi dan berbunga hati si ibu bila menyambut kepulangan anak yang dinanti dan selamat sampai kepangkuan...
Resepi Kuih Sarang Semut ni ada dalam simpanan saya tapi tak pasti siapa tuanpunya nya.
Kuih Sarang Semut
Bahan:
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
100 gm tepung kastard
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Hiasan:
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Hiasan:
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil (warna-warni) - saya tak letak
secukupnya paper-cup kecil
Cara:
Pukul kembang butter dan gula.
Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Kepalkan adunan menjadi bentuk bebola yang besar. Parutkan
adunan kedalam mangkuk dan sudukan ke dalam paper-cup.
Taburkan coklat rice.
Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit). (Saya bakar pada suhu 150'C selama 15 minit , ikut jenis oven masing-masing lah ya)
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Taburkan coklat rice.
Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit). (Saya bakar pada suhu 150'C selama 15 minit , ikut jenis oven masing-masing lah ya)
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Wassalam...
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar