Chocolate Cornflakes Cruncy

Tuesday, August 14, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Hari ni saya ke bazaar Ramadan kat depan taman rumah kediaman kami buat pertama kalinya. Pertama kali ke bazaar, ada pulak diedarkan bubur lambuk. Emm rezeki lagi. Tak ramai orang nampaknya kat bazaar ni. Bubur pun dapat 2 bungkus. Biasa lah dah hujung-hujung Ramadan ni. Gerai pun ada yang dah kosong dan yang ada pun jual dalam volume yang kurang dari biasa atau dari awal/pertengahan Ramadan. Yang masih banyak cuma yang menjual lauk-pauk. Saya beli kari daging sebungkus buat sahur nanti. Kalau tidak, emm biasalah Kiki sahurnya tak berapa nak jalan kalau tak ada kari.


Hari tu dapat cornflakes sekotak dari "free hamper" , ..jadi saya geledahlah resepi yang sesuai dan yang sewaktu dengannya untuk saya korbankan Cornflakes ni. Geledah punya geledah dapatlah resepi Chocolate Cornflakes Cruncy ni dari blog Ida. Nampak macam sedap dan faktor yang kedua penting,  ianya mudah. Saya buat dua aduanan dapat dalam 200++ keping ( dua balang besar ).


Chocolate Cornflakes Crunchy 

Sumber : Ida
Sumber : K'baya@New Berlin,UK
 
Bahan: 

(A)
230 gram mentega
1/4 sudu teh garam halus
180 gram gula ( boleh letak 90g gula perang + 90g gula castor)  @ ½ cwn setiap satu

(B)
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla

(C)
50 gram cornflakes/ oats - Ramas dulu cornflakes bagi hancur sikit.
1 cup nuts yg disukai peanut/almond toast sekejap.
150 gram chocolate rice - saya campur white chocolate rice juga.

(D)
250 gram tepung gandum –@ 2 cwn
2 sudu teh baking powder


Cara:
 

      Ayak bahan (D) bersama. ketepikan.
Pukul bahan (A) hingga kembang.( yg nie a must.. tak pukul sampai kembang biskut tak sesedap yg dipukul kembang) 
Masukkan (B) dan pukul lagi hingga kembang. 
Masukkan (C) dan pukul hingga rata. 
Masukkan (D) dan pukul/gaul hingga rata. 
Bentukkan jadi bebola (guna sudu sukatan yang 1 sudu teh tu,  bila guna sudu camtu, insyaallah, saiznya sekata). 
Letakkan atas loyang (jarak antara 1 bebola dengan bebola  lain dlm 1/2 inci) dan tekan sedikit dengan garfu. 
Bakar pada suhu 170 celcius selama 15-17 minit - saya bakar pada suhu 150 celcius selama 16 minit. (ikut kesesuaian oven yang digunakan, cuba dulu bakar 1-2 keping untuk dapatkan suhu & masa yang sesuai dgn oven )



                                                          Tanpa mengira miskin kaya
                                                       Pangkat kedudukan hamba sahaya
                                                          Sama-sama menyambut raya
                                                           Maaf-maafan dihari bahagia




Wassalam...

Sumber : Koleksi Pantun

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS