Kue Teow T'ng

Saturday, July 14, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
               Makanan sering mengingatkan kita pada seseorang atau kepada sesebuah tempat. Masa duduk di Bukit Gedong, Penang (lebih kurang 17 tahun dulu),  masa tu baru mendirikan rumahtangga, salah satu jenis makanan yang kami suka ialah Kue Teow T’ng. Ini Kue Teow Sop yang sebenarnya tapi sebab sedap dan famous dan rasanya terangkat tu sebab orang gelar Kue Teow T’ng, rasanya lah.  Atau mungkin  pakcik yang jual tu nakkan kelainan pada nama juga agaknya. Entah, masa tu tak terfikir pulak kenapa namanya macam tu, tahu makan je. Kue Teow ni di jual pada waktu pagi aje kat pasar bawah flat yang kami sewa. Jadi masa tu saya kerja shift, dan bila shift malam, balik pagi selalu singgah beli sebelum balik. Dah makan konyang tido. Tak lama lepas tu saya try ‘copy cat’ resepi ni. Dah bosan asyik order kat pakcik je bila balik kerja, Masa try tu agak-agak lah kan. Basic lah…kalau buat kue teow sop kita dah tahu apa nak letak. Yang special kat kue teow ni pun sebenarnya tang sambal dia. Aik…, 1st try masa tu surprisingly menjadi lak, suami kata hampir sama. Yang buat tak 100% sama tu bukan apa, saya tak pakai Pa’ Aji. Sejak kami pindah dari Bukit Gedong bayangkanlah dah 16 tahun…saya tak pernah buat lagi dah Kue Teow T’ng ni. Baru-baru ni suami ada tanya pasal kue teow ni…alamak macam mana ya…saya pun dah kabur macamana nak buat…tapi atas permintaan, saya cuba jugaklah merealisasikannya. Kue Teow ni saya rasa lebih sesuai dinikmati  buat sarapan pagi. Kat Penang pun ia di jual di waktu pagi je. Jadi kuah dan sambalnya saya  buat tengah malam tadi.Terus saja ke resepinya dulu.

Bahan untuk Sop:
Setengah ekor ayam – bahagian tulang saja yang di potong kecil, isi biarkan saiz besar
Bawang putih 3 ulas – kisar
Bawang merah 5 ulas – kisar      
Bawang besar 1 - kisar
1 cawan udang kering – rendam dan kisar
Sedikit Buah pelaga *
Kulit kayu manis 1 btg *
Bunga lawang 2 kuntum *
Halia ½ inci - titik
Lengkuas ½  inci – titik
Serai 1 btg – titik
1 ½ liter air
Kiub ayam  Knorr ½
Garam & gula secukup rasa.


Cara:
1)    Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan yang dikisar dan bahan yang bertanda * hingga naik bau. Masukkan bahagian tulang ayam. Masak hingga separuh masak. Masukkan air dan bahan yang dititik.
2)    Masak hingga mendidih, masukkan kiub ayam &  masukkan bahagian daging ayam dan perasakan garam dan gula.
3)    Angkat bahagian daging ayam dari dalam periok. Bila sejuk siat-siatkan daging ayam tersebut dan ketepikan. Tapi kalau nak lebih sedap biarkan ayam tu dalam sop semalaman baru di keluarkan dan disiat.

Bahan untuk Sambal:
3 biji bawang merah (kisar)
1/2 labu bawang besar (kisar)
Belacan bakar secukupnya(kisar)
Segenggam ikan bilis (dibersihkan dan dikisar)
3 senduk cili kering kisar (-/+)
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula melaka secukupnya

Cara:
1) Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar  hingga pecah minyak.
2) Masukkan ikan bilis yang dikisar, garam dan gula melaka. Kacau lagi. 
3) Kemudian masukkan air asam jawa. Masak hingga pekat.

Bahan yang dimakan bersama:
Kue Teow (boleh juga bersama mee atau beehoon)
Daging ayam yang telah disiat
Fishball, Fishcake
Sambal
Daun sop, daun bawang, bawang goreng
Taugeh
Siap untuk dihidang.

     Emm, licin semangkuk sorang kami tiga beranak kerjakan buat sarapan pagi ni.
      Silakan...

2 comments:

  1. ni pon sedap tapi kuetiaw habis kena rendam bihun plak

    ReplyDelete
  2. Kue teow thng ni memang nama dia. Sebab ni makanan org cina.
    Bukan sebab pakcik tu yg bg nama terangkat... Hehehe.. Btw this is really nice kue teow

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS