Banana Kaya & Pizza Simple

Saturday, July 14, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
     Sesekali bila tiba bab penyakit “M” menjelma adakalanya yang paling senang makan ialah yang resepinya guna jari telunjuk.  Selalunya order pizza kat Domino dan bila order pizza salah satu menu yang kami tak pernah tak order sebagai “dessert” nya ialah Banana Kaya.  Kami suka Banana Kaya ni. Ada jugak saya tanya makcik goggle resepinya ni tapi tak ada lah pulak.Jadi, hari ni saya nak cuba buat guna resepi dan citarasa saya sendiri. Emm  menjadi nampaknya…

Bahan doh pizza (ini resepi biasa doh cuma saya tambahkan susu):
1 bungkus yis
1 cwn air suam
1 1/2 sudu teh gula
2 ¼  to 2 1/2 cwn tepung gandum
2 sudu besar olive oil (@ minyak sayuran)
1 sudu teh garam
¼  cawan susu tepung (yang lemak berkrim)

Campuran ini cukup untuk 2 keping pizza saiz 8 inci.

Cara:
1) Masukkan yis ke dalam air suam dan masukkan gula (kacau sedikit); Biarkan 5-10 minit hingga berbuih.
2)Campurkan tepung gandum, susu tepung dan garam ke dalam mangkuk, masukkan minyak dan campuran yis tadi dan uli hingga menjadi doh  selama 25-30 minit. Doh cukup diuli apabila ia tidak lagi melekat di jari dan mangkuk.
3)Sapukan doh dengan sedikit mentega serta tutup dengan tuala dan biarkan ia naik selama 30 minit. Doh akan menjadi 2 kali ganda saiz asal. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 200 celcius selama 10 minit.
4)Pukul doh tersebut untuk membuang anginnya dan bolehlah di bentukkan menjadi kepingan pizza.
5)Sapukan kaya pada permukaan pizza, taburkan topping pisang.
6) Bakar pada suhu 180 celcius selama 10-15 minit.

Bahan Banana Kaya toppingnya yang saya olah sendiri.
Bahan untuk topping:
4 biji pisang berangan
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
Secubit garam
1 sudu teh jus lemon (opt. untuk menyegarkan rasa)
Kaya pandan (saya guna kaya brand High 5) - untuk sapu atas pizza doh
Gula icing @ gula yang diblend – untuk hiasan

Cara:
Pisang dipotong bulat. Masakkan sebentar pada api perlahan bersama gula dan sedikit garam. Masukkan madu. Kacau hingga rata. Masak hingga cukup untuk gula cair. Padamkan api.  Perahkan sedikit lemon jus dan gaul lagi sedikit. Ketepikan dahulu.

     Resepi pizza doh ni boleh dapat dua keping jadi yang sekeping lagi tu saya jadikan dia Pizza Simple.

Bahan untuk topping Pizza Simple:


 Sosnya sos tomato+ sos cili + madu semuanya satu sudu besar (sos orang sakit “M” hi..hi).  Topping nya pulak daging hancur + sedikit cendawan. Dalam fridge ada campuran frozen kacang peas & jagung so saya campurkan sekali dengan daging hancur, baru nampak “colourful” dan “inviting”. Daging hancur and cendawan saya tumis kan dulu bersama sebiji bawang putih.  Daging hancur tu sebelum tumis gaulkan dengan bawang besar yang dihiris halus dan perasakan sedikit garam dan gula serta satu sudu besar tepung gandum sebelum di tumis. Tepung tu ialah supaya daging tu tak melekat dalam ketulan yang besar bila ditumis. Sapukan sos pada permukaan pizza, taburkan toppingnya dan taburkan cheese. Bakar pada suhu 180 celcius selama 10 minit.

     So inilah dia menu lunch kami hari ni. Pizza dan Banana Kaya sebagai “dessert”.
   
  Silakan....

1 comment:

  1. dapat ler rasa sikit.....tapi memang sedap

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS