Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Makanan sering mengingatkan
kita pada seseorang atau kepada sesebuah tempat. Masa duduk di Bukit Gedong,
Penang (lebih kurang 17 tahun dulu),
masa tu baru mendirikan rumahtangga, salah satu jenis makanan yang kami
suka ialah Kue Teow T’ng. Ini Kue Teow Sop yang sebenarnya tapi sebab sedap dan
famous dan rasanya terangkat tu sebab orang gelar Kue Teow T’ng, rasanya
lah. Atau mungkin pakcik yang jual tu nakkan kelainan pada nama
juga agaknya. Entah, masa tu tak terfikir pulak kenapa namanya macam tu, tahu
makan je. Kue Teow ni di jual pada waktu pagi aje kat pasar bawah flat yang
kami sewa. Jadi masa tu saya kerja shift, dan bila shift malam, balik pagi
selalu singgah beli sebelum balik. Dah makan konyang tido. Tak lama lepas tu
saya try ‘copy cat’ resepi ni. Dah bosan asyik order kat pakcik je bila balik
kerja, Masa try tu agak-agak lah kan. Basic lah…kalau buat kue teow sop kita
dah tahu apa nak letak. Yang special kat kue teow ni pun sebenarnya tang sambal
dia. Aik…, 1st try masa tu surprisingly menjadi lak, suami kata
hampir sama. Yang buat tak 100% sama tu bukan apa, saya tak pakai Pa’ Aji.
Sejak kami pindah dari Bukit Gedong bayangkanlah dah 16 tahun…saya tak pernah
buat lagi dah Kue Teow T’ng ni. Baru-baru ni suami ada tanya pasal kue teow
ni…alamak macam mana ya…saya pun dah kabur macamana nak buat…tapi atas
permintaan, saya cuba jugaklah merealisasikannya. Kue Teow ni saya rasa lebih sesuai dinikmati buat sarapan pagi. Kat Penang pun ia di jual di waktu pagi je. Jadi kuah dan sambalnya saya buat tengah malam tadi.Terus saja ke resepinya dulu.
Bahan untuk Sop:
Setengah
ekor ayam – bahagian tulang saja yang di potong kecil, isi biarkan saiz besar
Bawang
putih 3 ulas – kisar
Bawang merah 5 ulas – kisar
Bawang besar 1 - kisar
1
cawan udang kering – rendam dan kisar
Sedikit
Buah pelaga *
Kulit
kayu manis 1 btg *
Bunga
lawang 2 kuntum *
Halia
½ inci - titik
Lengkuas
½ inci – titik
Serai
1 btg – titik
1 ½
liter air
Kiub
ayam Knorr ½
Garam
& gula secukup rasa.
Cara:
1) Panaskan
minyak dalam periuk, tumiskan bahan yang dikisar dan bahan yang bertanda * hingga
naik bau. Masukkan bahagian tulang ayam. Masak hingga separuh masak. Masukkan
air dan bahan yang dititik.
2) Masak
hingga mendidih, masukkan kiub ayam &
masukkan bahagian daging ayam dan perasakan garam dan gula.
3) Angkat
bahagian daging ayam dari dalam periok. Bila sejuk siat-siatkan daging ayam
tersebut dan ketepikan. Tapi kalau nak lebih sedap biarkan ayam tu dalam sop
semalaman baru di keluarkan dan disiat.
Bahan untuk Sambal:
3 biji bawang merah (kisar)
1/2 labu bawang besar (kisar)
Belacan bakar secukupnya(kisar)
Segenggam ikan bilis (dibersihkan dan dikisar)
3 senduk cili kering kisar (-/+)
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula melaka secukupnya
Cara:
1) Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali.
Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
2) Masukkan ikan bilis yang dikisar, garam
dan gula melaka. Kacau lagi.
3) Kemudian masukkan air asam jawa. Masak
hingga pekat.
Bahan yang dimakan bersama:
Kue
Teow (boleh juga bersama mee atau beehoon)
Daging
ayam yang telah disiat
Fishball,
Fishcake
Sambal
Daun
sop, daun bawang, bawang goreng
Taugeh
Siap
untuk dihidang.
Emm, licin semangkuk sorang kami tiga beranak kerjakan buat sarapan pagi ni.
Emm, licin semangkuk sorang kami tiga beranak kerjakan buat sarapan pagi ni.
Silakan...
ni pon sedap tapi kuetiaw habis kena rendam bihun plak
ReplyDeleteKue teow thng ni memang nama dia. Sebab ni makanan org cina.
ReplyDeleteBukan sebab pakcik tu yg bg nama terangkat... Hehehe.. Btw this is really nice kue teow