Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Fuhh! Lama betul tak up-date blog. Bukan dah pencen ke dapur cuma mood nak up-date tu tak datang-datang. Gambar-gambar masakan memang ada je tersimpan dalam folder. Mood nak up-date aje yang tak ada.
Saya memang suka meroti. Rasa kepuasan yang teramat sangat kalau dapat meroti.
Burger ni saya buat hari minggu yang lepas. Pernah buat burger bun seperti Di Sini. Kali ini saya guna resepi yang lain sumber dari MyResepi. Tapi saya olah sedikit mengikut bahan yang saya ada. Alhamdulillah, tetap lembut dan sedap hasilnya.
Bun Burger
Bahan : ( 6 biji )
250 g tepung roti
15 g butter
20 g gula (saya kurangkan 10g)
4 g garam
1 biji telur (saya tinggalkan sedikit putih untuk sapu atas roti)
170 ml susu ( saya ganti dengan 2 sdb susu pekat dan air sejuk peti ais, jumlah sukatan campur dgn 1 biji telur = 170ml)
1 sudu kecil (3 g) dry yeast
bijan secukupnya
Cara :
Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijan ke dalam mixer. Mix hingga elastik.
Tutup dengan kain lembab dan biarkan naik 2x ganda. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat.
Rehatkan selama 10 minit. Ambil sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin.
Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis dan susun doh di atas
dulang yang di lapik baking paper. Biarkan lagi roti naik 2x ganda.
Sapu atau semburkan permukaan roti dengan air. (Saya sapukan dengan putih telur yang dicampur dengan sedikit madu).
Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180 C selama 12 - 13 minit
dengan api atas bawah.
(Saya guna alumunium foil yang dibentukkan bulat untuk dapatkan bentuk bun burger)
Roti burger ni saya buat Egg Banjo dan Burger Daging dengan sos lada hitam.
Memang berbaloi buat sendiri. Puas makan!
Burger Daging Blackpepper Sauce
Selamat Mencuba!
rajin nya Mar ber burger2 sendiri ni nmpk lazatt
ReplyDelete