Steamboat ala Johnny's

Monday, October 27, 2014


 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Sejak beli gadget untuk Steamboat & Grilled ni baru sekali aje saya guna. Haa...dah tak tahan degan perlian dari si bujang ngan bapak dia, saya pun menyahut cabaran nak buat steamboat ala-ala kat Johnny's tu. Siapa yang pernah makan steamboat kat situ mesti tahu betapa ciputnya serving quantity dia kan...Kalau yang berkeluarga besar tu aduyai berapa pulak harga yang mesti dibayar untuk menikmati steamboat ni. Sesuai dimakan kala cuaca sejuk, dan sejak-sejak akhir-akhir ni cuaca agak sejuk jugak, hujan hampir setiap lewat petang di sini. En. Hubby pun ajak buat steamboat malam Ahad lepas. Barang yang perlu dah pun dibeli hari Sabtu nya. Kami memilih sedikit daging batang pinang dan bahagian dada ayam untuk gril. Untuk steamboatnya pula  sedikit fishball, fishcake serta tahu pok berserta campuran sayuran yang dah siap dipotong.

Bila dah siap beli barang baru saya google untuk resepi sup dan sos nya hihi. Alhamdulillah, carian google berhasil dan nasib baik juga bahan yang diperlukan pun saya dah beli dan ada ramuan yang memang dah tersedia di dapur. Lepas tu saya olah resepi tersebut sesuai dengan tekak kami sekeluarga. Apalagi, jom kita semak resepinya;
 

Steamboat ala Johnny's

Sop Steamboat

Bahan:

2 liter air
4 ulas bawang putih - diketuk
* 2 kiub pati ayam brand Knorr
1 ekor tulang ayam
Segenggam daun ketumbar - dicincang
Garam secukupnya


Cara:

Rebus dulu semua bahan hingga mendidh dan renehkan selama 20-30 minit. Tapiskan dan masukkan ke dalam periuk steamboat atau rice cooker pun boleh. Lepas tu boleh lah dicelur dengan bahan steamboat pilihan anda.

Note: Kalau ada yang suka perisa tomyam gantikan * dengan kiub tomyam.

Sos Steamboat ala Johnny’s

Bahan:

5 tangkai lada merah
3 ulas bawang putih
4 sdb minyak bijan
3-4 sdb apple cider atau cuka  biasa
1 sdb jus limau
4 sdb sos ikan
2 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
1 sdb sos cili lingam
1/2 cawan air
1/2 sdb sunquick orange
Bijan secukupnya - disangai
1/2 sb tepung jagung – bancuh dulu dengan air
3 tangkai daun ketumbar - diracik halus
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

Kisar lada merah bersama bawang putih serta minyak bijan, sos ikan, apple cider @ cuka, kicap,sos tiram dan air. Keluarkan dan masukkan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Masukkan sunquick dan bancuhan tepung jagung.
Perasakan dengan garam dan gula, serta seimbangkan rasa masam,masin, manis dan pedas. Bila nak hidang taburkan bijan dan daun ketumbar.
 
Memang berbaloi  bila buat sendiri. Tersandar kekenyangan kami tiga beranak. Anak saya lah yang paling teruja. Laju aje dia makan daging serta ayam grill dan steamboat tu. Memang sangat berbaloi dan sangat puas hati. Pasti lepas ni nak buat lagi.

Selamat Mencuba!
 

2 comments:

  1. wahh.. best nampak steamboat and grilled tu.. beli kat mana ea? selalu Nurul nampak yang utk steamboat je..

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS