Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Dah lama sebenarnya saya jumpa resepi Focaccia Bread yang berasal dari Itali ni tapi tak teringat langsung nak cuba hinggalah baru-baru ni ternampak seorang rakan FB poskan status roti ni barulah tergerak nak mencuba. Penyediaannya mudah sahaja, tapi tekstur roti ni tak sama dengan tekstur roti manis, penyediaannya pun berbeza serta memerlukan pennggunaan yis yang agak banyak. Teksturnya agak kasar walaupun masih lembut rasanya. Roti ni sesuai dimakan bersama sop, stew atau kari. Boleh juga di sapu dengan garlic butter atau jam. Juga boleh dibuat base untuk Pizza atau sebagai roti sandwich. Fleksible kan?
Dalam 2 minggu ni dah dua kali saya buat Foccasia Bread, kali pertama saya sapukan di atasnya dengan minyak zaitun yang saya kisar bersama beberapa jenis herba sebelum dibakar dan dimakan bersama stew kambing. Kali kedua herba tu saya cincang halus dan uli bersama doh nya dan dimakan bersama kari kambing. Apalagi, jom semak resepinya!
Focaccia Bread
Source: Food.com
Ingredients:
1 1/2 cups warm water
1 1/4 teaspoons
salt
3 1/2 cups unbleached all-purpose flour
– saya guna tepung gandum
1 tablespoon instant yeast or 2 (4 teaspoon)
packets active dry yeast
Italian
seasoning (optional) or dried herbs,
of your choice (optional) – saya letak fresh herbs yang
dikisar bersama olive oil
Directions:
Lightly grease
a 9" x 13" pan, and drizzle 1 to 2 tablespoons olive oil in the
bottom.
Combine all of
the ingredients, and beat at high speed with an electric mixer for 60seconds.
Scoop the
sticky batter into the prepared pan, cover the pan, and let it rise at room temperature
for 60 minutes, till it's become puffy.
While the dough
is rising, preheat the oven to 375°F
Gently poke the
dough all over with your index finger.
Drizzle it
lightly with olive oil, and sprinkle with Italian seasoning, and/or the dried
herbs of your choice, if desired.
Bake the bread
till it's golden brown, 35 to 40 minutes.
Remove it from
the oven, wait 5 minutes, then turn it out of the pan onto a rack. Serve warm
or at room temperature.
Aduh! Enak nya roti ni jika dimakan bersama stew panas-panas atau dengan kari kambing.
Apa lagi jom cuba!
Selamat Mencuba!
telan air liur...glup!
ReplyDeleteHmm... cecah dgn kari kambing lagi aduh sedapnya:)
ReplyDelete