Wednesday, June 04, 2014

Pulut Serikaya/Serimuka Pandan



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,  

Lama betul tak buat kuih kegemaranku ini. Beras pulut memang lama ada di pantri. Santan pun entah berapa kali beli tapi asyik terguna ke lain. Kali ni baru ada mood nak buat. Puas betul makan hasil air tangan sendiri. Pertama kali mencuba resepi ini, memang tepat sukatan dan masa mengukusnya. Tak ada rasa nak bukak tutup pengukus macam yang selalu saya buat bila mengukus. Kejadiannya pun cantik, rasanya pun sedap serta tak manis sangat. Sesuai dengan selera kami.  Lain kali boleh ulang lagi resepi yang sama.


Pulut Serikaya/Serimuka Pandan
RESEPI Asal: Chef Asma dari blog Bdaria

LAPISAN BAWAH

Bahan:

500gm beras pulut
250ml santan pekat (asal 300ml)
250ml air (asal 300ml)
1 1/2 tsp garam halus (asal 2 tsp)

Cara:

Rendam pulut sekurang-kurangnya 4 jam (saya rendam 2 jam sahaja)
Basuh bersih dan toskan sehingga air kering
Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan santan pekat, air dan garam. Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit
Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati
Masukkan dalam loyang dan tekan padat...contoh seperti gambar dibawah.
Sapukan dgnsedikit bancuhan lapisan bawah

LAPISAN ATAS
 
Bahan A:

250gm gula castor @ 200gm gula pasir (asal 300gm)
80gm tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20gm daun pandan (diblender dengan air diatas

Bahan B:

3 biji telur-dipukul rata (asal 5 biji)
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan esen
pewarna hijau secukupnya (jenama starbrand)

Cara:

Satukan semua bahan-bahan A dan kacau rata.
Masukkan bahan-bahan B dan kacau sehingga rata
Tapis dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga naik wap
Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
 Sukatan diatas adalah untuk loyang 10 x 10 x 2
 

Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. antara kuih feveret nih... kuih wajib dlm list kuih buka puasa. hihi

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar