Monday, June 02, 2014

Carrot Cake



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Carrot Cake atau kek Lobak Merah ini atas permintaan En. Suami. Kali ini saya mencuba resepi yang lain pula. 

Resepi asalnya dari Norbaini, tokeh dan guru kek yang tak asing lagi. Tapi saya ubah kaedahnya dan tambah sedikit bahannya sebab saja nak tahu apa akan jadi.  Alhamdulillah, nasib baik sedap dan gebu. Apalahkan, sepatutnya cuba resepi yang original dulu lepas tu barulah ubah...ini terbalik pulak. Ya ampun tuan punya resepi... Apa-apapun saya kongsikan resepinya di sini ya...

Carrot Cake
Resepi asal : Norbaini Rahwi
Bahan:
4 biji telur
2 cawan carrot diparut di goreng kering
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan gula halus
1 cawan minyak jagung
1 tsp bicarobonate soda - rata
1 tsp garam
1/2 cawan orange juice (sunquick orange)
1/2 cawan walnut
1/4 cawan raisin
1 tsp esen vanilla

Cara:
Tepung diayak bersama bicarbonate soda.
Telur, carrot, gula , minyak, garam dan orange juice dikacau rata. Masukkan walnut dan raisin, gaul rata. Masukkan tepung dan esen vanilla dan kacau lagi hingga rata.
  Tuang dlm acuan 8" bulat dan dibakar selama lebih kurang 45mins atau hingga masak pada suhu 160C - 180C

Untuk topping :

100gm cream cheese
20gm butter
1 cawan gula aising
1/8 tsp esen lemon

Cara :
 
Putar hingga sebati dan sapu atas kek.



Carrot Cake
Olahan semula : Marsita

Bahan:

4 biji telur
(saya asingkan putih dari kuning)
2 cawan carrot diparut digoreng kering
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan gula halus
1 cawan minyak jagung
1 tsp bicarobonate soda - rata 
1 sdt baking powder - ini saya tambah
1 tsp garam ( ni saya boh kat putih telur masa nak buat meringue)
1/2 cawan orange juice (sunquick orange)
1/2 cawan walnut - saya guna almond nibs
1/4 cawan raisin
1/4 cawan kiub nenas - cincang halus (ni saya tambah sbb nak habiskan stok frozen)
1 tsp esen vanilla

Cara:
 
  Tepung diayak bersama bicarbonate soda ( dan baking powder yg saya tambah)
  Telur
(saya ambil kuningnya saja), carrot, gula (saya letak gula perang saja) , minyak, garam dan orange juice dikacau rata. Masukkan walnut (saya letak almond nibs) , nenas dan raisin gaul rata. Masukkan tepung dan esen vanilla dan kacau lagi hingga rata.
 
 Ni method yg saya tambah - Putih telur + secubit garam pukul hingga berbuih. Tambah gula pasir halus sedikit demi sedikit dan terus pukul hingga kental (hingga jadi meringue). Ambil 1/3 dan kaup balikkan dengan adunan tepung tadi hingga sebati. Habiskan bakinya dan kaup balik lagi hingga sebati.
 
  Tuang dlm acuan 8" bulat dan dibakar selama lebih kurang 45 min atau hingga masak pada suhu 160C - 180C.

Untuk topping :

250gm cream cheese
500g Non UHT Whip Cream
110gm butter
  60g gula aising
1 sdt lemon paste

Cara :
 
Putar
Non UHT Whip Cream hingga kental. Ketepikan. Putar butter, gula dan cream cheese hingga gebu, masukkan esen lemon. Masukkan separuh dari whip cream, kaup balik hingga rata. Masukkan selebih whip cream dan kaup balik lagi hingga sebati. Boleh di lepa atas kek.

Selamat Mencuba!

4 comments:

  1. izin ambik resepi ye kak.... ^_^

    ReplyDelete
  2. Salam kak mar.. tun nk wat carrot cake asyik tanggung2 je, last2 habis dh carrot dlm peti wat masak.. hihi
    tun suka makan tp xsuka letak kacang2..

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar