Rosemary-Thyme Blackpepper Stir Fry Chicken

Friday, May 30, 2014



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Resepi ini memang resepi campak-campak aje. Masa tu masuk dapur memang tak tahu nak masak apa untuk makan malam. Yang ada dalam freezer memang cuma dua ketul dada ayam. Maklumlah dah hujung-hujung. Maksudnya esoknya baru nak ke pasar tambah stok. Jadi apa yang ada sajalah kan.
  
Sambil hiris dada ayam ni nipis-nipis, kepala dok fikir apa yang nak di buat dengan dada ayam ni.
Akhirnya timbul idea nak gabungkan tiga-tiga bahan ni untuk dijadikan lauk maka jadilah ia yang saya panggil Rosemary-Thyme Blackpepper Stir Fry Chicken.

En. HB dan anak pun suka dengan rasanya.

Rosemary-Thyme Blackpepper Stir Fry Chicken
Olahan: Marsita
Print Recipe 

Bahan:

2 ketul besar dada ayam – hiris, basuh dan tos keringkan airnya
*1 tangkai Rosemary – biarkan dgn tangkainya sekali
*1 tangkai Thyme -– biarkan dgn tangkainya sekali
(kalau x ada yg fresh, guna yang dry)
Sedikit serbuk kunyit
*3 ulas bwg kecil – hiris 
*2 ulas bwg putih – cincang halus
*1/2 ibujari halia – hiris
1 sb lada hitam – kisar halus
1 sb sos tiram
1 sb sos lada hitam
Garam secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara:

Gaulkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit, setengah sudu besar lada hitam dan
garam secukupnya. Goreng sebentar dengan api yang sederhana besar hingga ayam sedikit garing diluarnya. Keluarkan ayam, toskan minyaknya dan ketepikan. Dengan lebihan minyak dalam kuali (kalau banyak kurangkan sedikit minyak tu), tumis bahan  bertanda * hingga naik bau. Masukkan ayam tadi. Masukkan juga sos-sos dan lada hitam yang dikisar. Balik-balikkan hingga bergaul rata. Masukkan bawang besar dan teruskan masak hingga layu sedikit.  Hidangkan dengan taburan Rosemary dan thyme.

Selamat Mencuba!

1 comment:

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS