Homemade Roti Naan Pizza

Tuesday, May 13, 2014


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 Hari ini merupakan cuti umum hari Wesak bagi setengah-tengah tempat. Emm, semalam pening juga memikirkan apa yang nak disediakan untuk sarapan pagi ni. Muak juga makan roti telur :). Hasil googlelan di bawah carian breakfast recipe terjumpa dengan gambar Roti Naan yang dijadikan Pizza yang sesuai untuk dijadikan sarapan. Resepi tersebut menggunakan readymade Naan. Memandangkan saya tiada readymade Naan kenalah buat sendiri kan. Lagipun hasil air tangan sendiri lebih berbaloi dan memuaskan hati. Saya olah semula mengikut citarasa dan bahan-bahan yang sedia ada di pantri dan di kebun herba saya yang kecil di belakang rumah.





Resepi roti Naan ni memang ada dalam fail simpanan tanpa empunya nama sumbernya. Saya
kongsikan di sini pula.


Homemade Roti Naan Pizza
 Olahan : Marsita
Print Recipe 

375 gram tepung gandum
125 gram tepung naik sendiri (atau tepung gandum + 1 sdt baking powder)
 125 ml yogurt - saya gantikan dengan 125 ml buttermilk 
( atau 125ml susu penuh krim + 1 sdt cuka) 
1 sudu kecil serbuk yis
245 ml air suam
1 sudu besar butter / marjerin / minyak masak
1 sudu besar gula
sedikit garam

Cara:

Campurkan semua bahan kering kecuali garam, dalam mangkuk pengadun @ mixer.
Kalau nak rendam terlebih dulu yis di dalam air suam pun boleh,  tunggu sehingga yis timbul / berbuih. Masukkan buttermilk serta air sedikit demi sedikit. Masukkan juga garam. Uli sehingga adunan agak lembut dan dohnya licin. Bulat-bulatkan untuk di peram seketika ( sampai kembang dan gebu). Canai leper dan letakkan topping kesukaan dan bakar dalam kuali tanpa minyak dengan api yang kecil.

Saya bakar sekejap saja untuk mematikan yis dan bakar sepenuhnya dalam oven keesokan paginya untuk sarapan selepas meletak keseluruhan toppingnya.

Untuk topping ini:

Tekan-tekan sedikit bahagian tengah roti (kalau nak letak telur). Sapukan garlic spread. Taburkan hirisan crab stick atau sosej disekeliling roti, taburkan juga hirisan daun selasih/basil, oregano dan thyme. Taburkan Mozarella cheese. Pecahkan telur dalam mangkuk dan tuang ke bahagian tengah roti. Hati-hati nanti meleleh keluar. Picitkan sos cili dan mayonis. Taburkan sedikit serbuk paparika kalau suka pedas. Bakar 180 C selama 25- 30 minit atau ikut oven masing2 serta ikut nak telur tu separuh masak atau masak sepenuhnya.


Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS