Bangkok Kaya Cake

Monday, March 31, 2014



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Kali pertama terlihat kek ini di FB seorang rakan. Terus tertarik dengan teksturnya yang pelbagai terdiri dari tiga lapisan iaitu lapisan agar-agar, kastad atau kaya dan juga lapisan kek span. 
Resepi saya ambil dari blog Paty's Kitchen. Izinkan saya kongsikan resepinya di sini pula.

Bangkok Kaya Cake
Sponge Cake Layer

5 eggs large and cold / 5 biji telur yang besar dan sejuk (saya guna telur dari fridge)
125 g caster sugar / 125 g gula halus
85 g plain flour / 85 g tepung gandum
40 g corn flour / 40 g tepung jagung
1 1/2 tsp baking powder / 1 1/2 sdt baking powder
20 g ovelette / 20 g ovelette
3 tbsp cold water / 3 sdb air sejuk
100 ml melted butter / 100 ml mentega cair
1 tsp vanilla essence / 1 sdt esen vanilla
To make the sponge cake, line and lightly grease a 9 x 9 baking tin. Preheat oven to 190 ºC. / Panaskan ketuhar pada 190 C. Alas kertas minyak dan sapu mentega pada acuan.
Whisk all ingredients except melted butter until thick and fluffy. Mix in melted butter and colouring. Pour batter into prepared tin. / Satukan semua kecuali mentega cair dan pukul sehingga kental dan gebu.

Bake in preheated oven till golden brown and cooked. Leave cake in the tin to cool slightly before turning out onto a wire rack to cool completely. Wash tin for later use. / Bakar sehingga masak, keluarkan dan sejukkan.

For Coffee jelly Layer

1 packet jelly powder (10 g) / 1 packet agar-agar
1/2 cup sugar / 1/2 cawan gula
5 cups water / 5 cawan air
1 tsp coffee emulco / 1 sdt  kopi emulco
1 tsp instant coffee / 1 sdt serbuk kopi instant (I used nescafe)- saya guna Nescafe juga

Combine all the ingredients together and bring to a boil until the sugar and agar-agar are completely dissolved. Pour mixture into the baking tin and set aside./ Campurkan semua bahandan masak atas api sehingga agar-agar dan gula hancur. Masukkan kedalam acuan 9 x 9 dan sejukkan

Kaya/Custard Layer

550 ml thin coconut milk / 550 ml santan cair
150 ml thick coconut milk / 150 ml santan pekat
150 g sugar / 150 gula
1 1/2 tbsp agar-agar powder / 1 1/2 sdb serbuk agar-agar
50 g hong kue flour / 50 g tepung hong kue - saya guna warna hijau
80 ml UHT milk / 80 ml susu UHT

To make the kaya layer, mix the ingredients together in a saucepan and bring to a low boil until mixture thickens. / Satukan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga adunan pekat.

To assemble cake

Pour custard  over the semi-set coffee layer.  / Curahkan adunan custard ke atas agar-agr yang separuh keras.
Top up with the cooled sponge layer. / Letakkan kek spon di atas dan perlahan-lahan tekankan kek!

Press down the cake slightly. Chill before cutting into neat slices to serve./ Sejukkan sebelum dipotong

Saya cuma buat separuh adunan kek dan kastad serta 3/4 adunan agar-agar dalam 2 bekas 7 inci. Memang enak rasa kek ini yang harus dimakan sejuk-sejuk. Menjadi kegemaran anak bujang pulak. Sekejap aje dah habis seloyang.


Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS