Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Dah lama HB request buat Gingerbread Cookies ni. Dia memang suka jenis cookies yang ada rasa rempah serta yang mengandungi khasiat tertentu. Apatah lagi yang ada halia...memang feveret dia lah. Serbuk halia memang dah lama tersimpan. Hari ni baru berkesempatan nak buat. Boleh dibawak sebagai bekalan ke pejabat.
Resepinya saya ambil dari AllRecipes . Boleh dikatakan semua resepi Gingerbread Cookies menggunakan molasses. Saya kurang faham mulanya apa molasses ni. Tapi bila dapat info dari rakan FB Autumn Fied tuan punya page Autumn Cyber Kitchen barulah saya faham yang molasses dan gula perang tu lebih kurang sama. Terimakasih sekali lagi Autumn.
Gingerbread Cookies
Sumber : All Recipes
Ingredients:
2 1/4 cup all purpose flour
2 tsp ground ginger - saya tambah lagi satu sudu kecil
1 tsp ground cinnamon
1 tsp ground cinnamon
1 tsp baking soda
1/2 tsp ground cloves - saya ommit
1/4 tsp salt
3/4 cup margerine, soften
1 cup sugar - saya kurangkan 1/4 cup
1 egg
1 tbsp water
1/ cup molasses
2 tbsp sugar
Directions:
1.
|
Preheat oven
to 350 degrees F (175 degrees C). Sift together the flour, ginger, baking
soda, cinnamon, cloves, and salt. Set aside.
|
2.
|
In a large
bowl, cream together the margarine and 1 cup sugar until light and fluffy.
Beat in the egg, then stir in the water and molasses. Gradually stir the
sifted ingredients into the molasses mixture. Shape dough into walnut sized
balls, and roll them in the remaining 2 tablespoons of sugar. Place the
cookies 2 inches apart onto an ungreased cookie sheet, and flatten slightly. ( saya sudukan menggunakan ice cream scoop dan tabur secubit gula di atas cookies )
|
3.
|
Bake for 8 to
10 minutes in the preheated oven. Allow cookies to cool on baking sheet for 5
minutes before removing to a wire rack to cool completely. Store in an airtight
container.
(saya bakar selama 20 minit untuk rasa lebih rangup) |
Emm, berbau harum satu rumah bila dibakar..dan rasanya pun sedap dan rangup.
Selamat Mencuba!
Aslmkum mas... sedapnya... tak prnah cuba lgi ni.. nnti akk nak cuba jugak la
ReplyDeleteSalam, saya pun suka biskut halia. Selalu juga beli. Resepi ni ada x rasa macam biskut halia yang ada di pasaraya tu?
ReplyDelete