Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Sedapnya bau buah cempedak kalau digoreng. Belum makan lagi, pasti lagi sedap. Rumah ni memang jarang buat cempedak goreng, sebab kalau beli pun sebiji, dengan isi yang tak banyak selalunya habis dimakan mentah-mentah saja. Tapi balik dari kampung tadi, emak bekalkan buah cempedak yang dah masak diperam, apa lagi, pucuk dicita ulam yang datanglah jawabnya. Kebetulan kat rumah pun memang ada sebiji lagi cempedak yang dibeli dari pasar malam semalam. Belum dikupas pun lagi. Jadi saya pun gorenglah buah yang dibeli tu dan yang dibawa balik dari kampung belum tahu lagi nak makan mentah ke atau nak goreng esok pagi. Tengoklah nanti apa yang jadi.
Resepi untuk tepung Cempedak Goreng Rangup ni memang superb, bukan saja rangup malah tidak lekat minyak dengan syarat mestilah digoreng dengan minyak yang panas.
Cempedak
Goreng Rangup
Sumber: Blog Hairul
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar santan pekat (santan kotak) - saya ganti dengan susu penuh krim
1/2 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur dan air secukupnya
2 sudu besar marjerin yang dicairkan
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula - saya tambah, kasi kilat sikit bila goreng
1 sudu kecil gula - saya tambah, kasi kilat sikit bila goreng
Caranya :
Cairkan marjerin dan ketepikan biar ia sejuk.
Masukkan semua bahan kecuali marjerin dan air. Gaul rata
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang pekat yang
boleh melekat dekat cempedak.
Apabila adunan dah sebati dan cukup kepekatannya, masukkan marjerin cair
tadi. Sebatikan dan boleh digunakan untuk menggoreng cempedak atau apa-apa saja.
(Nota: Adunan ini memang pekat, seperti santan kotak)
Selamat Mencuba!
memang nampak ranggup, mana nak cari cempedak lani disini adusss
ReplyDelete