Spaghetti Meatball

Thursday, December 27, 2012


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
 
Apa khabar teman semua? Semoga ceria sentiasa. Lega...sebab segala kelengkapan anak nak sekolah nanti dah siap semuanya.


Sejak tengok adik Zila pamerkan Spaghetti Bolognese awal December lepas memang teringin nak buat. Kebetulan lama tak buat. Tapi tekak orang Melayu ni dah biasa ngan sambal belacan ngan asam pedas kan, bila buat spaghetti pun nak kena pedas jugak. Kalau tak alamat...muak le anak tekak.


Dah biasa ngan spagetti sauce yang saya selalu buat...jadi saya ulang resepi yang sama lah..mudah dan cepat.  Cuma resepi untuk meatball aje saya rujuk ke blog Cooks.com dan olah semula mengikut selera.

Spaggeti Meatball
Sumber: Cooks.com
Olahan: mymintroom

Bahan untuk Meatball:

400g daging hancur/minced beaf
1bj telur - kocokkan sedikit
2 keping roti dikisar
2 sdb dried Italian parsley
1 bj bawang putih, cincang
1/2 sdt. Italian seasoning (basil, oregano, thyme)
1 sdt. serbuk lada hitam
1/2 cwn Parmesan cheese yang disagat
2 sdb sos tomato
Garam secukup rasa

Cara:

Pukul telur dengan whisk sebentar dan masukkan roti yang dikisar (bread crumb) dan kacau. Masukkan bahan-bahan lain dan gaul hingga sebati. Bulat-bulatkan, letak atas dulang pembakar dan masukkan dalam peti sejuk selama setengah jam.

Panaskan oven pada 220 C dan bakar selama setengah jam atau hingga permukaannya keperangan. Ketepikan.

Bahan untuk Sauce:

200 g daging hancur
6 bj tomato - setiap satu dibelah dua
1 bj bawang besar - dibelah 2
2-3 sdb cilikering yang dikisar
Cendawan butang secukupnya - kali ni saya ommit sebab tiada stok
1/4 cwn olive oil - untuk menumis
3 bj bawang putih - dihancurkan
Garam secukup rasa
1 1/2 sdt daun basil kering
1/4 sdt serbuk lada hitam
1 tin tomato puri atau Italian tomato paste
1 sdb gula (optional)
1 pkt. spaghetti
Parmesan cheese - disagat

Cara:


Panaskan oven pada 200 C dan grilkan buah tomato dan bawang besar  selama 40 minit atau hingga perang (caramelized). Sejukkan dan kisar halus. Ketepikan.

Dalam periuk, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan daging hancur. Masukkan garam dan lada hitam.Teruskan menumis selama 5 minit atau hingga daging agak keperangan. Masukkan daun basil. Kacau sebentar dan masukkan tomato paste serta tomato dan bawang yang dikisar tadi. Masukkan setin air (guna tin tomato paste tadi). Masak hingga didih. Selepas didih, teruskan masak dengan api perlahan hingga kuah pekat. (terpulang pada citarasa untuk kepekatan yang digemari). Sebelum tutup api seimbangkan rasa garam dan gula (jika suka) dan masukkan meatball tadi ke dalam sauce. .

Untuk spaggeti - Masak ikut arahan pada label hingga ia "al dente" dan toskan. Lumurkan dengan sedikit minyak zaitun dan 2 sdb butter.

Untuk hidang - letakkan spagetti dalam pinggan, letakkan meatball dan sauce, taburkan cheese.

Wassalam...

9 comments:

  1. Nak tumpang bf sini boleh... dah lama tak makan spagheti

    ReplyDelete
  2. salam Mar, hai nampaknya menu kita sama lah hari ni hahah spaghetti tapi Mar punya lebih ngamcem la bak sikit nk rasa heee

    ReplyDelete
  3. salam kak mar,
    baru balik dr dapur kak nor tadi..wahhh mcm sehati giteww kan..spghty jgk..mabless nie kak:)

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Gee, boleh kak G tapi dah abih le...tinggal sos aje tapi pun dah buat pizza lak tadi buat mkn tghari anak hi hi

    ReplyDelete
  5. Trima kasih Zila, nak nasi lemak sikit erk?

    ReplyDelete
  6. salam kak,
    hari ni kita jalan2 banyak jumpa spghti..lama sy tak buat kak..

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS