Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Bertemu lagi di hari Jumaat...kejap aje dah jumpa weekend balik. Minggu ni tak pergi groceries pun... Stok ada lagi...lagipun....Malazzzz nya...kenduri lagi lak tu minggu ni. Minggu depan aje lah gi shopping.
Frozen durian pulps banyaknya dalam freezer.. Ada lagi satu bekas. Tempoyak pun banyak...hari-hari ulam dengan sambal tempoyak:)
Semalam buat serawa durian makan ngan pulut dan roti. Saya bukanlah penggemar serawa durian. Dalam banyak-banyak resepi yang berasaskan durian serawa durian berada di kedudukan 2nd last list paling tak digemari. Yang last tau apa? Santan durian yang CMG pernah share Di Sini.
Tapi anak dan suami suka benar serawa ni. Jadi saya buatlah. Sejak musim durian ni dah 2-3 kali gak saya buat...tapi tak pernah entri. Kali ni dah tak ada apa nak entri...jadi saya entri gak lah...buat kenangan:).
Kali ni saya tak letak gula Melaka dalam serawa. Saja je....walaupun stok ada.
Serawa Durian
Bahan:
1/2 biji durian, keluarkan isinya
Secawan santan
500ml air (atau secukupnya)
5 SB gula pasir 1 helai daun pandan, disimpul
Secubit garam
Cara:
Satukan isi durian, air, daun pandan dan gula dan masak hingga didih. Biarkan seketika. Masukkan santan dan secubit garam. Teruskan masak hingga kuah mencapai kepekatan yang disukai. Kacau selalu dan tambah gula jika perlu.
Pulut
Bahan:
2 cwn pulut, cuci dan rendam selama 20 minit & toskan
1 1/2 cawan santan cair
Garam secukup rasa
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
Cara:
Panaskan kukus, sediakan loyang yang sesuai. Letak pulut dalam
loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian
tuang ke dalam loyang berisi pulut, ratakan. Letak daun pandan dan kukus
selama 20 minit dengan api besar. Kemudian karis (gemburkan) dengan garpu dan
terus sambung kukus lagi 10 minit atau hingga pulut betul-betul masak.
Wassalam...
Akak suka pulut serawa durian,sedap...dah lama tak makan,bila tgk post mar ni rasa terliur pulak.
ReplyDeletesalam n morning kak...
ReplyDeletesy suka mkn dgn roti..sedap sangat :)
oh!no! tak mau tengok!
ReplyDeleteSEDAPNYER...
ReplyDeleteserawa dah lama tak buat dan tak makan sbb kalau buat mesti makan sorang ja pelanggan dlm umah ni tk gemo kena curi2 buat jugak ni utk selera sendiri heee
ReplyDeleteBau durian dgn aroma daun pandan lagi mestilah sedap..
ReplyDeletemana2 skrg org jual durian kan kak..tp zila mmg x pernah makan serawa..entah la kenapa..nk kena cuba buat jgk rasanya baru tau ksdapanya kan:)
ReplyDeleteZila,,,akak pun bukan suka sgt serawa ni, husband yg suka.
ReplyDeletesalam
ReplyDeleteTak sangka ada yg buat post ni. Bru semalam ptg makan kt umah atok saudara.tirana aduka
Salam kenal sis
saya suka serawa durian warna santan jer..tak pernah sekali pun buat taruk gula melaka..selalu makan ngan roti tapi klu ada pulut pun sapu bersih jgk..hehe
ReplyDeletesalam kenal Tirana.
ReplyDelete