Thai Kaeng Som Pla - Eksperimen pertama....

Friday, October 19, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Cuaca redup aje hari ni...rasanya tengahari nanti mesti hujan jugak macam semalam.

Semalam saya suka sangat. Nak tahu sebab apa? Dah lama saya cari dan nak cuba resepi Kaeng Som Pla sampai terpaksa minta tolong adik Ija cayang tolong carikan resepinya yang asli. Terimakasih sangat kat adik Ija sebab susah payah tolong cari sampai tolong tunjukkan sekali resepi dan cara masaknya.

Pertama kali saya makan Kaeng Som Pla ni kat Restoren Koh Sa Mui di Ipoh ni. Suami yang order dan suruh rasa, sebab dia pun pernah makan sebelum tu kat jamuan makan malam di restoren yang sama. Sedap sangat katanya. Memang sedap dan terangkat. Kiki pun suka. Rupanya macam singgang yang biasa kita makan tapi rasanya...hish...susah ceritalah...memang sedap. Dengan masamnya, masinnya, pedasnya..rasa manisnya kat hujung-hujung aje...semua cukup...hish.. susah ceritalah...tapi memang sedaplah! Senang cerita.

Jadi sambung balik kat kenapa saya suka sangat? Ha...,semalam cubaan pertama untuk mendapatkan rasa Kaeng Som Pla yang betul-betul sama macam yang dijual kat restoren tu dah hampir. Kata suami "you are there". Hii suka sangat. Tapi sebelum tu maaflah dik Ija sebab akak tak tiru 100% resepi yang adik bagi tu. Bukan apa, Kaeng Som Pla yang akak makan kat restoren tu warnanya kuning macam singgang, jadi akak kena adjust lah kalau tak suami takkan kata sama punya kan.

Masa masak ni, entah berapa kali akak rasa kuah dia untuk dapatkan rasa yang betul-betul atau hampir sama ngan rasa Kaeng Som Pla kat restoren tu. Mula-mula memang tak sama langsung, lepas tu akak start adding asam boi, rasa lagi...tak sama, ...,lepas tu tambah cuka pulak...dekat dah...lepas tu tambah perasa ikan bilis lak...tambah lagi cuka, asam boi..., last kali baru dapat rasa dia...

Tapi yang akak tahu, masa makan kat restoren tu rasa halia dan serai dia memang kuat. Tu sebab akak letak banyak serai dan halia. Tak payah letak daun kesom atau bunga kantan ya...tak perlu pun...daun limau purut pun tak perlu sebenarnya sebab rasa halia dan serai yang kuat tu akan overpower bau daun limau purut tu...

Memang sedap. Akak hirup kuah dia sampai licin..bila dah habis baru terasa pedasnya...melaha kata orang Nogori. Nasib baik ada puding karamel lebih kelmarin. Bolehlah hilangkan rasa pedas tu.

** Gambonya akak ambik masa ikan dalam kuali lagi...hari dah petang sangat, 6.30pm dah semalam.


Jadi, lepas ekperimentasi dan try and error masuk itu dan ini, dibawah nilah resepinya. Kawan-kawan, cubalah..memang berbaloi. Serious sedap sangat.
Nanti nak buat lagi, try guna jus limau nipis sebagai ganti air asam jawa...

Thai Kaeng Som Pla
Olahan: mymintroom

Bahan:

1 ekor ikan siakap
½ cawan air asam jawa *
5 biji asam boi *
2 sudu besar cuka – opt *
2 sudu besar sos ikan *
½ kiub perasa ikan bilis Knor – opt *
2 serai – dititik *
2 cm halia – dihiris *
Serbuk kunyit – opt (kalau kuah kurang kuning) *
4 helai daun limau purut – opt *
2 sudu kecil gula perang *
Garam secukupnya *
2 cawan air *

Bahan yang di kisar/tumbuk:

1 keping isi ikan merah – rebus dan ambil air rebusannya (anggaran 2 cawan)
8 biji bawang merah
5 biji bawang putih
10 biji cili api Thai @ cili api kampung
½ inci kunyit hidup
2 serai potong nipis
2 inci halia potong kecil
1 sudu kecil belacan

Cara:

Isi ikan ditumbuk bersama bahan tumbuk yang lain.

Masukkan air dan air rebusan bersama bahan tumbuk ke dalam kuali dan masak hingga didih. Bila dah didih, kecilkan api dan renehkan.

Masukkan bahan bertanda * dan terus renehkan hingga kuah betul-betul masak.

Masukkan ikan. Masak dengan api perlahan. Seimbangkan rasa dan bolehlah tutupkan api.

Boleh juga campur dengan sayur seperti timun atau bendi kalau suka.


Wassalam...

6 comments:

  1. telan air liur bila baca komen kesedapan masakan ni.. agak baru pd akak sbb memang jarang2 dengar.. akak simpan dulu resepinya ye.. ada kelapangan & cukup bahan2nya boleh cuba nnt... t.kasih berkongsi resepi & juga olah resepi hingga jdi mcm kat restoren tu.. mesti betul2 sdap ni.. akak mmg suka masakan yg masak2... TQ!

    ReplyDelete
  2. wahhh terliuq tgok..nnt zila nk buat jgk la..mabless:)

    ReplyDelete
  3. So tempting..thai food is always my favorite...dulu gile dgn pineaple rice and ayam daun pandan..dah lama tak makan...tengok ikan ni ingat balik..hmmm

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS