Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Hari Rabu sudaa....Minggu ni memang minggu yang agak lemau, itu bagi sayalah....Mungkin sebab pengaruh cuaca gak. Nak kemas rumah pun malasssszzz. Nak masak pun....aduss mood ke laut. Masak seringkas yang boleh.
Lama gak tak buat lauk ni - Ayam Masak Merah. Kebetulan cili yang dah siap kisar ada lagi. Itu yang buat tu. Kalau tak...mungkin ayam ni ku goreng aje cam tu. Adoyaiiii, mood, di mana kau, sini mariii...kau lekas...!
Hari Rabu sudaa....Minggu ni memang minggu yang agak lemau, itu bagi sayalah....Mungkin sebab pengaruh cuaca gak. Nak kemas rumah pun malasssszzz. Nak masak pun....aduss mood ke laut. Masak seringkas yang boleh.
Lama gak tak buat lauk ni - Ayam Masak Merah. Kebetulan cili yang dah siap kisar ada lagi. Itu yang buat tu. Kalau tak...mungkin ayam ni ku goreng aje cam tu. Adoyaiiii, mood, di mana kau, sini mariii...kau lekas...!
Ayam Masak Merah
Bahan:
1/2 ekor ayam – potong kecil, basuh dan toskan
2 biji bawang besar- dipotong membulat
1 kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 batang serai-dititik
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 sudu teh gula perang
2 sudu teh gula perang
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
Bahan kisar:
10 biji cili kering – rebus dan toskan
(anggaran dalam 3 sudu besar bila dah kisar)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara:
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara:
Ayam digaul
dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak
dan goreng ayam sehingga separuh masak.
Setelah
selesai menggoreng, kurangkan minyak dan bolehlah tumiskan kayu manis, bunga
lawang dan bunga cengkih sehingga terbit bau wangi kemudian masukkan bahan-bahan
dikisar serta serai. Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian
masukkan sos cili, sos tomato dan bawang besar serta kacau lagi . Seimbangkan
rasa gula dan garam.
Kemudian
masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra. Terus kacau selama 10-15 minit lagi. Matikan api. Sedia untuk dihidang.
sama la.....hehe..lauk kita semlm pun ayam msak merah gak....itu yg pling senang kan...:)
ReplyDeletemmg sedap antara feverte KA & anak2
ReplyDeleteanak2 mmg suka masak merah ni Mar nampak cantk lah Mar punya ni
ReplyDeletefevret saya tue..... hehehehe
ReplyDeleteAsyifa, KA, menu senang dan sedap...
ReplyDeleteSalam Kak Noor,
ReplyDeleteTQ.
Cik Moon, samalah...
ReplyDeletelauk favourite. kalau balik penang mmg suruh mak masak ni dgn nasi tomato.
ReplyDeletemasak merah pun sedap je kak...
ReplyDeletedah lama tk masak ayam masak merah....lom ada permintaan...hehehe
ReplyDeletedah lama tk masak ayam masak merah....lom ada permintaan...hehehe
ReplyDeletesalam syg kak,
ReplyDeletezila biasanya msk ayam merah nie time raya jew..klu hari biasa malas nk buat..h ehhee alasan kan:))