Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Hujung minggu lepas, dua hari berturut-turut Kak Zie (Azie Kitchen), menternak lemak (hi hi...jangan marah ye Kak Zie cayang...). Amboi, mavelesnya nasi lemak dan sambal yang Kak Zie dok tayang kat dapur dia tu. Gerammm je tengok. Hajat hati memang nak buat petang Sabtu jugak sebab bahan-bahan memang ada tapi terpaksa dilupakan dulu hasrat di hati sebab Cik Abang tak berapa sihat. Perutnya memulas dari hari Jumaat lagi membawa ke Sabtu, Ahad baru lega sikit. Entah di mana silapnya angin menyucuk-nyucuk dalam perut. Nak kata sebab sarapan yang kami makan pagi Jumaat, Kiki dan saya okay je. Tapi suami saya ni memang sensitif sikit perutnya, pantang silap sikit.
Nasi Lemak dan Sambal Sotong ni saya buat untuk sarapan semalam. Kukus lagi you...Saya masak malam sebelumnya (Ahad). Jam 11.30pm siap semuanya. Pagi Isnin cuma kukus balik aje. Makan panas-panas. Konfem ngantuk lepas makan..^-^. Saya kongsikan terus di sini resepi Nasi Lemak Kukus dan Sambal Sotong buat rujukan.
Bahan:
2 cawan
beras basmathi - basuh dan tos
2 cawan
santan - 1 cawan santan pekat campur 1 cawan air
2 bawang
merah - hiris
1/2 inci
halia - hiris halus
1 batang
kulit kayu manis - saya tak letak
2 helai
daun pandan - carik dan simpul
1 sudu
besar majerin - saya guna butter
Garam
secukupnya
Cara:
Panaskan
majerin, tumis bawang serta halia. Masukkan daun pandan. Goreng sehingga
wangi.
Masukkan
beras dan goreng seketika sehingga rata. Masukkan santan dan air. Akhir sekali
masukkan garam. Biarkan nasi masak dan santan hampir kering.
Pindahkan
nasi ke dalam periuk pengukus yang airnya telah mendidih dalam 20 minit. Sekali
sekala dibalik balikkan. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Sambal Sotong
Bahan:
10 ekor sotong - bersihkan dan potong ikut suka
Cili kering yang dikisar - 2 senduk
5 biji bawang merah - kisar
2 biji bawang besar - kisar
2 biji buah keras - kisar
Sedikit ikan bilis - kisar
Sedikit belacan
Air asam jawa
Garam, gula secukup rasa - saya guna light brown sugar
Cara:
Tumis semua bahan kisar bersama belacan hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan teruskan masak hingga pecah minyak.
Masukkan
air asam jawa.
Masukkan
sotong. Perasakan garam dan gula. Masak hingga kuah pekat. Seimbangkan rasa. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Wassalam...
Aduh Ita, sedap nyeer. Saya nampak entri nasi lemak, terus terliur. Kena pulak dg sambal sotong yg sedap tu
ReplyDeleteHi hi, akak ni...
DeleteSalam kak! Morningggggg!! Alahaiiii mmg sesuwaii lerr nasi lemak di hidang pg2 buat sarapan sedappp! Tunggu stgh tahun baru buat nasik lemak lg ehehe...
ReplyDeleteSalam dik, hi hi...lama tu..
DeleteAs salam....
ReplyDeletePagi pagi mata disajikan dgn nasi lemak sambal sotong gitewww....mabeles lah....wat kecur air liur je ni....
Salam, nak mai ler...boleh buat lg no hal...
DeletePagi-pagi ni kalau dapat mesti meletop Mar. Sambal Mar tu yg menggoda.
ReplyDeleteHi hi..., kak sambal tu ada lagi, saja buat lebih yang tak letak rasa lagi...anytime boleh buat sambal telo pulak...ternak lemak macam Kak Zie kita...
Deletehuwaaaaaaaaaaaaaa...terliur sudah!!!
ReplyDeletehu hu...keciannya...
Deleteamboi sedapnyer, len kali anta kat KA sikit hehe
ReplyDeleteHi KA, okay...nanti bagi full address ya...
Deletemoning tuan umah..dh tghry nk tumpang mkn nasi lemak ..n sambal sotong yg mabless tue..ada lagi x??..uiitsss jgn abiskan:))) sedappnyaaa..
ReplyDeleteZila...,dah habih yang oii...
DeleteNampak sedap nanti marsita tunjuk map dia
ReplyDeleteMula2 tak tangkap apa yang Mar Wardah nak cakap..bila dah faham...senyum sendiri...
Deletewah sekali entri layan nasi lemak kukus bersama sambal sotong lak ;)..
ReplyDeletesedap nie ;)
emm, lepas makan tak leh wat keja...ngantuk...
Deletedah lama tk masak nasi lemak.....suami on diet skrng ni......huhuhu....tak pernah lagi buat yg kukus, nk try lah!!!!!
ReplyDeleteUda, buat aje, tgk dia makan tak ^-^
Delete